Tag: села

ПОДОБРЕНО ВОДОСНАБДУВАЊЕТО ВО КРАЈБРЕЖНИТЕ СЕЛА И НАСЕЛБИ

Градоначалникот Константин Георгиески заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски, направија увид на пумпните станици „Љубаништа“, „Црн Дрим – Св. Наум“ и „Трпејца“ кои беа комплетно реконструирани. Целта на оваа инвестиција е да се обезбеди поквалитетно, навремено, економично и енергетски ефикасно водоснабдување на жителите од крајбрежните села и населби, како и да се подобрат условите за сместувачките капацитети, кои гравитираат на овој дел од брегот на Охридското Езеро. Вкупната вредност на реконструкцијата на трите водоводни...

Continue reading

ЗАБРАНА ЗА ПИЕЊЕ ВОДА ВО НЕКОЛКУ ОХРИДСКИ СЕЛА

Врз основа на добиените известувања од Агенцијата за храна и ветринарство-Сектор за инспекциски надзор на Република Северна Македонија, Инспекторатот при Општина Охрид упатува известување до јавноста дека водата од водоснабдителниот објект во сопственост на МЗ с. Пештани и плажа „Оревче“, МЗ с. Елшани и МЗ с. Велестово, водата се забранува за пиење. Оваа забрана, Секторот за инспекциски надзор при Агенцијата за храна и ветринарство ја издава врз основа на резултатите од лабараториските анализи кои се направени од страна на ЈЗУ Центар за јавно здравје Охрид.

Continue reading

Седум охридски села се снабдуваат со нехлорирана вода од селските водоводи

Жителите од Куратица бараат управувањето со селскиот водовод да го преземе ЈП Водовод, а од таму инфомираат дека за тоа нема економска исплатливост. Трајно решение гледаат во каптирање на Свинишките извори и изградба на цевковод со кој ќе се снабдуваат со вода жителите од селата и од градот. Без решение е проблемот со водоснабдувањето во повеќе охридски села. Жителите пијат нехлорирана и неисправна вода со децении, а трајно решение нема. Жителите или не ги препуштаа водоводите на Јавното претпријатие да стопанисува со водоводите изградени од месното население или пак ЈП немаат економска исплатливост...

Continue reading

Бактериолошки неисправна водата за пиење во три села во Дебрца

Од Центарот за јавно здравје се забранува за пиење и користење водата од селските водоводи во селата Климештани, Требеништа и Мешеишта. Јавното комунално  претпријатие Дебрца кое стопанисува со водоводот во Требеништа ја хлорирало  водата, а не се надлежни за другите два  селски водоводи бидејќи со нив стопанисуваат месните заедници.  Бактериолошки неисправна вода за пиење има во три села во Дебрца, покажуваат последните анализи од Центарот за јавно здравје -Охрид. Од таму препорачуваат забрана за употреба на водата за пиење од водоводите во селата Климештани, Требеништа и Мешеишта. Игор Крцоски,...

Continue reading

Водата во неколку охридски села, небезбедна за пиење

Врз основа на добиените известувања од Агенцијата за храна и ветринарство-Сектор за инспекциски надзор на Република Северна Македонија, Инспекторатот при Општина Охрид упатува известување до јавноста дека водата од водоснабдителниот објект во сопственост на МЗ с. Свиништа, МЗ с. Опеница, МЗ с. Косел и МЗ с. Куратица и водоснабдителниот објект-извор во сопственост на МЗ. с. Речица се забранува за пиење. Врз основа на добиените известувања од Агенцијата за храна и ветринарство-Сектор за инспекциски надзор на Република Северна Македонија, Инспекторатот при Општина Охрид упатува известување до јавноста...

Continue reading

ОХРИДСКИТЕ СЕЛА ЌЕ ДОБИЈАТ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАНОВИ

Со години недостокот од урбанистички решенија за селата ги попречува овие средини во стопанскиот и туристичкиот развој. Со години недостокот од урбанистички решенија за селата ги попречува овие средини во стопанскиот и туристичкиот развој. До сега во селските населби изградените објекти беа на земјоделски површини, а не на гардежни па со урбанзиацијата ќе може да се понудат потенцијалите за развој на општината. Инаку според член 12 од Законот за просторно и урбанистичко планирање во кој, во ставот 1 каде било утврдено дека: „Урбанистички план за село е урбанистички план кој се донесува за подрачје...

Continue reading

Села не можел да го легализира казиното на Мијалков во „Мериот“

Во веста со тенденциозен наслов: „Села го легализира казиното на Мијалков во Мериот“ која ја рецензираме се тврди дека лидерот на Алијансата за албанците, Зијадин Села, го легализирал казиното на Сашо Мијалков. Пишува: Шефкије Аласани Во веста со тенденциозен наслов: „Села го легализира казиното на Мијалков во Мериот“ која ја рецензираме се тврди дека лидерот на Алијансата за албанците, Зијадин Села, го легализирал казиното на Сашо Мијалков. И покрај фактот што овој текст не исполнува ниту еден новинарски стандард и се коси со многу принципи од Етичкиот Кодекс на новинарите, тој е објавен во...

Continue reading

Мерко бара масовно тестирање во ризичните села

После големиот број на заболени од корона вирус особено  во Лабуништа,  каде веќе починаа пет лица,  потребно е скрининг тестирање за спречување на ширењето на вирусот. Струшкиот градоначалник Рамиз Мерко бара масовно тестирање за корона вирусот.После големиот број на заболени , особено во селото Лабуништа, каде е најкритично,  апелот  е скриниг тестирање  на  жителите во ризичните села.Недоволни се тестовите кои се прават  во охридско струшкиот регион ,  дневно  од десет до петнаесет тестови на лица со епидемиолошки индикации. Заклучно до вчера шест лица починаа во овој регион, најголем дел...

Continue reading

Нормализиран животот во неколку струшки села по синоќешното невреме

Од утрово екипи  на ЕВН работеле на одстранување на дефектите по синоќешното невреме кое го зафати струшкиот регион по 23 часот.  Жителите од неколку струшки села останаа без струја и вода за пиење откако громови  удриле на неколку трафостаници. Во  мрак и без водосбабдување останаа  жителите на селата  Шум, Горна Белица, Вишни. До денес  напладне,  состојбата беше нормалзирана со напојување на електрична струја и вода за пиење, соопштува Атанас Ковачески, портпаролот на ЕВН. Ковачески посочува дека невремето траело до раните утрински часови,а на струшкото  небо имало големо електрично прзнење...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top