Ознака: самоуправа

Локалната самоуправа од Охрид објави јавен оглас за добивање на дозвола за вршење на општински линиски превоз

Post Views: 0 Станува збор за доделување на дозвола за вршење на општински линиски превоз на патници за: релација 1/2-Охрид-село Горно Лакочереј-Охрид – за период од пет години, сметано од денот на добивање на дозволата за вршење на бараниот превоз. При аплицирањето превозникот мора да понуди најмалку две возила кои не смеат да се поклопуваат во останатите линии. На огласот економските оператори можат да учествуваат поединечно или групно под услови предвидени со закон. За поседување на бараните возила се приложува фотокопија од сообраќајната дозвола, додека за докажување...

Continue reading

Уставниот суд не поведе постапка по двете иницијативи за локална самоуправа

Post Views: 0 Уставниот суд не може да креира нова правна ситуација, кога тоа не го направил законодавецот. Уставниот суд ја цени содржината на одредбите, а не тоа што го нема. И покрај тоа што е неспорно дека постои правна празнина бидејќи не се предвидени механизми што да се прави кога локалните избори не можат да се одржат во законските рокови, одложувањето може да го направи само законодавецот. Од тие причини, на денешната седница на Уставниот суд судијата известител Елена Гошева предложи да не се поведе постапка по двете иницијативи за локална самоуправа. Мандатот на...

Continue reading

fondacija otvoreno opstestvo

Потенцијали за добро управување во локалната самоуправа

Post Views: 1 Наоди и препораки од спроведената Анализа на капацитетот за добро управување во локалната самоуправа, ќе презентира денеска Фондацијата Институт отворено општество – Македонија. Како што е соопштено, анализата, изработена во рамките на проектот Процена на потенцијалот за добро управување во Македонија, е фокусирана на администрирање на локални даноци и такси, урбанизам и култура, во 13 општини. Заклучоците и препораките од анализата се однесуваат на законите и прописите, организациската поставеност, процедурите за спроведување, развојот на човечките ресурси,...

Continue reading

Локалната самоуправа ќе им обезбеди простoр за тренинзи на пливачките школи оваа сезона

Post Views: 0 Младите пливачи сепак летово ќе има каде да тренираат. Локалната самоуправа ќе им излезе во пресрет на пливачките школи ќе се постават пливачки патеки пред малото пристаниште. Заради Ковид 19 под клуч ќе останат отворените базени на СРЦ Билјанини извори. Спортскиот клуб Охридски бранови поднесе барање за спортските активности да се одвиваат на малото пристаниште, информира Јоне Станкоски од одделението за спорт при ЛС. Општина Охрид е во фаза на издавање на одобрение за поставување на урбана опрема за пливачките патеки за да се одвиваат тренинзите по пливање....

Continue reading

Локална самоуправа: Граѓаните да не почнуваат нелегално да градат

Post Views: 0 Локалната власт во Охрид цврсто е определена брзо и ефикасно да се справува со дивоградбите, велат од локалната самоуправа. Тоа го покажале со вчерашното приведување на градежни работници кои работеле на дивоградба. Имено, овластениот градежен инспектор при општина Охрид, поради продолжување на градењето на нелегален објект на улицата „Марко Нестороски“, кој претходно бил означен и запечатен, побарал асистенција од СВР Охрид. Во акцијата, СВР Охрид поради  постоење основи за  сомнение за изведување бесправна градба, приведе тројца градежни работници, кои...

Continue reading

Локалната самоуправа ќе ангажира асистенти за деца и стари лица со посебни потреби

Post Views: 0 Локалната самоуправа ќе ангажира 9 образовни асистенти .Тие ќе работат со деца кои имаат лесна и умерена попреченост. За таа цел ќе бидат ангжирани лица кои подолго време не биле вработени, самохрани родители, млади лица до 29 години,корисници на социјална помош ,родители на деца со пречки во развојот, родители со 3 и повеќе деца. Образовните асистенти ќе стартуваат со ангжаман од почетокот на новата учебна година од 3 септември. Ќе работат во 5 охридски основни училишта во ОУ Христо Узунов, Григор Прличев, Братство Единство, Ванчо Николески од Лескоец и Св....

Continue reading

Од ОК Вмро Дпмне упатија обвинувања до Локалната самоуправа за состојбите во образованието

Post Views: 0 Катастрофална е состојбата во образованието. Нема ништо од најавениот инвестициски бум, ниту од грижата за најмладите, обвини на денешната прес конференција Сашо Донев, претседател на ОК Вмро Дпмне. Тој обвини дека Локалната власт на СДСМ и градоначалникот Константин Георгиески тоа го докажале со ребалансот и драстичното кратења на милионски суми и пренамена за враќање стари обврски. „ Од последните извештаи се гледа дека и од тие скратени средства во образование и детска заштита најголемиот дел се дозволило да бидат повлечени (извршени) од добро познати доверители....

Continue reading

Локалната самоуправа и ЈП ќе постапуваат по препораките на Државната комисија за спречување на корупција

Post Views: 0 Локалната и ЈП-ја ќе ги следат препораките на Државната комисија за спречување на корупција која утврди судир на интереси во склучени договри или кои се во тек да се склучат со фирма или фирми блиски до советникот Нефи Усеини. Томе Џамтоски, портпарол на ЛС инфромира дека општината годинава нема склучено договор со фирма или фирми блиски со советникот Усеини иако такви фирми се пријавиле на 2 тендерски постапки. Во едната за рушење на дивоградби испаднал од постапката според законската регулатива, додека за другиот тендер за поправка на училишните кровови постапката...

Continue reading

Унеско бара од Локалната самоуправа евалуација на влијанието врз животната средина на бесправно изградените објекти во заштитениот појас

Post Views: 0 Донесување на Планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион е клучно, со тоа е тесно поврзан Мораториумот за било какви урбани трансформации во заштитеното подрачје. Тоа е она што ги погодува граѓаните кои сакаат илегално да градат, вели Градоначалникот на Охрид Константин Георгиески. Што се однесува на она што незаконски досега е изградено Георгиески дециден ,секој објект за кој има решение за отстранување ќе биде рушен, отстапки нема да има за никого. Кога ќе се руши, не открива. „Сега ќе следи процес на евалуација и тоа...

Continue reading

LOGO

Струга доби бизнис центар за поддршка на малите и средни претпријатија

Post Views: 0 Започнува со работа Бизнис центарот во Струга, кој ќе функционира во рамки на Центарот за развој на Југозападниот плански регион. Формирањето на Бизнис центарот за поддршка на малите и средни претпријатија е технички и финансиски помогнато од страна на Министерството за локална самоуправа и Програмата за развој на Обединетите Нации- УНДП. На свеченото отворање на центарот се очекува да присуствуваат министерот за локална самоуправа, Лирим Шабани, претставникот на канцеларијата на УНДП во Скопје, Алесандро Фракасети и претседателот на Советот за развој на Југозападниот...

Continue reading

Општина Охрид: Во извештајот на УНЕСКО посочени се и позитивните активности на кои локалната самоуправа и владините институции работеа

Post Views: 0 „Забелешките што се наведени во Извештајот на УНЕСКО, кој треба да биде разгледан на 43-та сесија на Комитетот за културно наследство што ќе се одржи наредниот месец во Баку, ја покажуваат фактичката состојба на Охридскиот регион. Оваа состојба беше детектирана уште во мониторинг мисијата на УНЕСКО која беше направена во април 2017 година“. „Општина Охрид, во текот на изминатите две години ги зеде во предвид сите препораки во однос на ова прашање и во рамки на своите законски надлежности сериозно се посвети на исполнување на барањата на УНЕСКО“. Важно е да...

Continue reading

poseta

Развојни проекти за нормално функционирање на планските региони

Post Views: 0 Министерството за локална самоуправа ги прави сите напори да обезбеди нормално функционирање на Центрите за развој во осумтте плански региони, бидејќи истите се идентификувани како значајни субјекти кои можат да придонесат за регионалниот развој во Македонија преку развивање на проекти со значаен импакт во споменатите територијално-просторни целини, а и за надминување на дисбалансите што постојат во државата. Ова денес го истакна државниот секретар во Министерството за локална самоуправа, Билјана Цветановска-Гугоска, која заедно со раководителот на Секторот...

Continue reading

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top