ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНО РЕГУЛИРАЊЕ НА ЗАКУП НА ПАРКИНГ МЕСТО „ГОРНА ПОРТА“

ЈП „Билјанини Извори“ ја известува јавноста дека од денеска 26.05.2021 година до 04.06.2021 година, ќе се пристапи кон правно регулирање на закупот на паркинг место „Горна Порта“ со кое претпријатието стопанисува согласно одлука на Советот на општина Охрид.

14 кривични пријави за правни и физички лица кои стопанисувале со плажите и не плаќале закуп

Кривични пријави за узурпација на државно земјиште и противправно стекнување со приходи од стопанусување со плажите поднесе општина Охрид за 14 правни и физички лица. Ова денеска го обелодени Градоначалникот Константин Георгиески и додаде дека токму со плажите ќе продолжи акцијата за отстранување на дивоградби. Согласно Планот за управување со охридскиот Регион во првата заштитна зона не се дозволени градби од траен или времен карактер.

ЈП ГРАДСКИ ПАЗАР-Охрид издава под закуп продажно место-тезга за продажба на земјоделски производи

ЈП ГРАДСКИ ПАЗАР-Охрид издава под закуп продажно место-тезга за продажба на земјоделски производи, продажно место-тезга за продажба на јајца, продажно место-тезга за продажба на млеко и млечни производи и плац пред дуќан во Новиот Затворен пазар, мал плац, тезги за продажба на бижутерија и штандови за текстил.

ЈП ГРАДСКИ ПАЗАР-Охрид издава под закуп продажно место-типизирани дрвени тезги

ЈП ГРАДСКИ ПАЗАР-Охрид издава под закуп продажно место-типизирани дрвени тезги 10 (десет) за потребите на Новогодишниот Базар.

Повторен Оглас за издавање под закуп на деловни простори во градски пазар

Ј.П.„Охридски Комуналец„ Охрид објавува повторен Оглас за издавање под закуп на деловни простори кои се наоѓаат на кат во зградата на Градски пазар во Охрид.

МЗШВ: Oгласи за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост

Охрид и Струга се меѓу градовите за кои министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство работи на подготовка на нови огласи за доделување на државно земјоделско земјиште под закуп.

Под присилба барал простор под закуп

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Струга поднесе кривична пријава против И.Н.(38) од село Велешта, струшко, поради постоење основи на сомнение за сторенo кривично дело „присилба“.

Градот губи илјадници евра поради несклучени договори за закуп на плажите

Старите концесионери ги користат плажите без никаква закупнина додека постапката за издавање под концесија која започна со јавно наддавање во јули минатата година се влече по судови.  Градоначалникот Георгиески вели градот губи илјадници евра. Екологистите бараат државата да ги преземе ингеренциите и да воведе ред на крајбрежјето.

УГОСТИТЕЛИТЕ ДА ГИ ПОДМИРАТ ОБВРСКИТЕ ЗА ЗАКУП НА ГРАДЕЖНО ЗЕМЈИШТЕ

Општина Охрид упатува апел до сопствениците на угостителските објекти кои не ги подмириле обврските  за краткотраен закуп на градежно земјиште тоа да го сторат во најскоро време затоа што во спротивно ќе бидат санкционирани од соодветните инспекциски служби и не ќе може да поднесуваат барања за тековната година.

Без договор нема поставување урбана опрема ниту закуп на тезги

Локалната ги склучи најголемиот дел договори со угостителите кои поднесоа барања за поставување урбана опрема на јавна површина. Заврши и аукцијата за поставување на тезгите во централното градско подрачје, а тече и новиот повик за оние тезги кои не беа доделени. Нема да се толерираат оние кои немаат склучено договор за поставување урбана опрема и кои не и плаќаат надомест на општината.