Tag: градот

НОВИ КЛУПИ ЗА СЕДЕЊЕ НА НЕКОЛКУ ЛОКАЦИИ ВО ГРАДОТ

Како дел од активностите кои ги презема Општина Охрид за обновување на урбаната опрема, деновиве се врши поставувањето на нови клупи за седење на неколку локации во градот. Извршена е замена на старите и дотраени клупи во „Холандскиот парк“ и во паркот помеѓу улиците „Даме Груев“ и „Јане Сандански“. Денеска се вршеше поставување на нови клупи во паркот „Билјанини извори“, а во текот на наредните денови ќе бидат поставени нови клупи за седење на градскиот плоштад „Свети Климент Охридски“, во паркот покрај градскиот кеј, во стариот дел на градот и на неколку други јавни локации. Истотака, наскоро...

Continue reading

ЌЕ БИДАТ СТАВЕНИ ВО ФУНКЦИЈА РАМПИТЕ ЗА РЕГУЛИРАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВО СТАРИОТ ДЕЛ НА ГРАДОТ

Се известуваат жителите и туристите кои престојуваат во Охрид дека од 1.07.2021 година (четврток) ќе бидат ставени во функција рампите за влез и излез во стариот дел на градот. Моторните возила ќе може непречено да сообраќаат, само доколку поседуваат картичка за движење во овој дел од градот. Се известуваат жителите и туристите кои престојуваат во Охрид дека од 1.07.2021 година (четврток) ќе бидат ставени во функција рампите за влез и излез во стариот дел на градот. Моторните возила ќе може непречено да сообраќаат, само доколку поседуваат картичка за движење во овој дел од градот. Оваа мерка...

Continue reading

СЕ САНИРААТ УЛИЦИ ВО СТАРИОТ ДЕЛ НА ГРАДОТ

Со цел да се санираат оштетувањата и да се подобрат условите за движење на возила и пешаци, Општина Охрид спроведува градежни активности за рехабилитација и санација на дел од улиците и пешачките патеки во стариот дел на градот. Со цел да се санираат оштетувањата и да се подобрат условите за движење на возила и пешаци, Општина Охрид спроведува градежни активности за рехабилитација и санација на дел од улиците и пешачките патеки во стариот дел на градот. Деновиве се работи на улицата „Самоилова“ каде што се врши прередување на старите гранитни плочки и поставување на нова тампон основа. На деловите...

Continue reading

ЗАПОЧНУВА ПРЕРЕГИСТРАЦИЈАТА НА КАРТИЧКИТЕ ЗА ВЛЕЗ ВО СТАР ГРАД

Секторот за комунални дејности, сообраќај и улици ги известува граѓаните од стариот дел од градот дека ќе се отпочне со пререгистрација на постоечките картички кои ги исполнуваат условите согласно Правилникот. Врз основа на утврдениот режим на сообраќај за стариот дел од град Охрид и Правилникот за издавање на картички за движење на моторни возила во стариот дел на град Охрид, а со цел граѓаните на овој дел од градот непречено да се движат – Секторот за комунални дејности, сообраќај и улици ги известува граѓаните од стариот дел од градот дека ќе се отпочне со пререгистрација на постоечките картички...

Continue reading

СЕ ГРАДИ НОВ ПОТПОРЕН ЅИД ВО СТАРИОТ ДЕЛ НА ГРАДОТ

Во тек се работни активности за изградба на нов потпорен ѕид на улица „Кузман Капидан“ во населбата Варош. Во тек се работни активности за изградба на нов потпорен ѕид на улица „Кузман Капидан“ во населбата Варош. Се работи за армирано бетонски ѕид во должина од 18 метри и висина од 4 метри. Со неговата изградба се решава долгогодишниот проблем на жителите од овој дел на градот и се надминува опасноста која постоеше за околните индивидуални куќи. Вредноста на инвестицијата е 2,5 милиони денари, а средствата се обезбедни од буџетот на Општина Охрид. Како дел од овогодинешните активности за партерно...

Continue reading

Викендов во Охрид се спроведе генерално миење на сообраќајниците во градот

Согласно поволната временска ситуација, сончеви денови и повисоки температури, Ј.П.„Охридски Комуналец„ викендов (петок, сабота и недела) се спроведе акција за машинско миење на сообраќајниците во градот. Согласно поволната временска ситуација, сончеви денови и повисоки температури, Ј.П.„Охридски Комуналец„ викендов (петок, сабота и недела) се спроведе акција за машинско миење на сообраќајниците во градот. Целта на овие активности е да се подобри хигиената на јавните површини и да се отстранат абразивните средства кои беа употребени за зимското одржување.

Continue reading

ПОЗНАТИ ДОБИТНИЦИТЕ НА НАГРАДАТА И ПОВЕЛБИТЕ „ПАТРОН НА ГРАДОТ- СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

Добитник на највисокото општинско признание, наградата „Патрон на градот- Св. Климент Охридски“ за 2020 година е академик Вера Битракова- Грозданова, неуморен истражувач, универзитетски професор и еминентен научник од областа на археологијата и историјата на уметноста. Добитник на највисокото општинско признание, наградата „Патрон на градот- Св. Климент Охридски“ за 2020 година е академик Вера Битракова- Грозданова, неуморен истражувач, универзитетски професор и еминентен научник од областа на археологијата и историјата на уметноста. Академик Вера Битракова- Грозданова е родена на 19 јули 1939...

Continue reading

Заразени со корона вирус има во еден охридски маркет и во една фабрика во градот

Во последниот биланс од  министерството за здравство синоќа, кога беа евидентирани рекордни  445 нови случаи на корона на дневна основа, во Охрид има 12  нови случаи. Во последниот биланс од  министерството за здравство синоќа, кога беа евидентирани рекордни  445 нови случаи на корона на дневна основа, во Охрид има 12  нови случаи. Сите лица кои биле во близок контакт со заразените  од денес се во изолација.  „Веднаш се анкетирани од страна на епидемиолог и според анкетите сите кои биле со нив во контакт се во изолација. Граѓаните да не избегнуваат одење во маркети но тоа да биде претпазливо...

Continue reading

Булеварот Железничка е една од најопасните сообраќајници во градот

Секојдневно се случуваат сообраќајни несреќи, информираат од секторот за Комунален развој ,сообраќај и улици. Улицата изградена пред повеќе од 10 тина години, по стар проект, без можност за безбедни леви свртувања. Од секторот бараат решенија за да создадат безбедни услови и за возачите и за пешаците.     Булеварот Железничка е една од најфрекфентните и најопасните сообраќајници во градот. Најкритична е состојбата на оваа улица бидејќи секојдневно се случуваат сообраќајни несреќи, информира дип. инж. по сообраќај Зоран Шикалоски од Секторот за Комунален развој, сообраќај и улици.  „Улицата Железничка...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top