Tag: годинава

Free Spirit Day – денот на скејтери бајкери и блејдери годинава во поинакво издание

Сите скејтери да се пријават за скејт натпреварот, како и сите љубители на урбаното и алтернативното на журка со најкултниот ди-џеј Kukunes Tome RoorBoy! А, исто така, ќе настапи и раперот VecVajsVers! Сите заинтересирани за натпреварот треба да се пријават на следниот линк: https://forms.gle/LGLkgMyW35Vdhp9x9 НАПОМЕНА: Пријавувањето е задолжително на електронската пријава, за време на настанот нема пријавување! Бројот на учесници е ограничен, а пријавените ќе се натпреваруваат во три категории: – момци до 16 години (ограничено на 15 учесници) – девојки до 16 години (ограничено на...

Continue reading

Истечените пасоши ќе важат до крајот на годинава

Министерството за внатрешни работи ги известува државјаните на Македонија дека истечените пасоши ќе важат до крајот на оваа година. Министерството за внатрешни работи ги известува државјаните на Република Северна Македонија дека согласно Законот за изменување и дополнување на Законот за патните исправи на државјаните на Република Северна Македонија објавен во „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 122/2021 на 03.06.2021 кој стапи на сила на 11.06.2021, а ќе отпочне со примена од 01.07.2021, важноста на пасошот, дипломатскиот пасош и службениот пасош, чиј рок на важење е истечен,...

Continue reading

ГОДИНАВА ПОСКРОМНО НОВОГОДИШНОТО УКРАСУВАЊЕ НА ОХРИД

Деновиве започна новогодишното украсување на Охрид. Во услови на здравствената и економска криза предизвикана од пандемијата со Ковид 19, а со цел да се заштедат финансиски средства, локалната власт одлучи украсувањето да се реализира со намален буџет во однос на изминативе години. Деновиве започна новогодишното украсување на Охрид. Во услови на здравствената и економска криза предизвикана од пандемијата со Ковид 19, а со цел да се заштедат финансиски средства, локалната власт одлучи украсувањето да се реализира со намален буџет во однос на изминативе години. Ќе се користат постоечките реквизити...

Continue reading

Студијата за ревалоризација на Охридско Езеро готова до крајот на годинава

До крајот на оваа година се очекува Финалната верзија на Студијата за ревалоризација на Охридско Езеро. Врз основа на студијата ќе се носи Законот за препрoгласување на Охридско Езеро како споменик на природата. Процесот за изработка на Студијата за ревалоризација на Споменикот на природата Охридско Езеро и Планот за негово управување тема на работниот состанок кој денеска се одржа во Општина Охрид. Активностите за изработка на студијата се дел од тековниот „СТАР5 проект“, финансиран од Глобалниот фонд за животна средина (ГЕФ), имлеменетиран преку Програмата за животна средина на Обединетите...

Continue reading

Домашната економија доживеа пад во вториот квартал од годинава

Во месеците април, мај и јуни минусот изнесува дури 12,7 отсто, инфромираат од  Државниот завод за статистика. Стистичките податоци говорат дека пад на БДП се бележи од 12,7 отсто од како во првиот квартал домашниот БДП имаше раст на ниво на статистичка грешка од 0,2 отсто.  Тоа  е еден економски показател дека домашната економија во првото полугодие доживеала голем пад.  Трговијата, рударството и преработувачката индустрија ги почуствуваа најсилно економските удари како резулата на кризата предизвикана од пандемијата со Ковид 19 во вториот квартал од годинава. Статистичките податоци од Државниот...

Continue reading

Согласно решението на Регулаторната Комисија мора да има поскапување на водата за пиење до крајот на годинава

оа се уредува согласно Закон и Правилник за начин и постапка за утврдување на тарифа на водна услуга. Повлекувањето на предлог одлуката на вчерашната седница е само одложување.    Мало зголемување, корекција на цената на водата се пиење, ќе стартува со решение на Регулаторната Комисија од 2021 година, кажа градоначалникот Константин Георгиески на последната седницана совет. Тој притоа ја повлече од дневен ред точката за утврдување на цена за водата за пиење со која требаше да се зголеми фиксниот надоместок од 72 денари на 100 денари за физички лица и од 100 на 150 ден за правните лица. Градоначаланикот...

Continue reading

ГОДИНАВА ПОВТОРНО ЦВЕТНИ БАЛКОНИ-ЦВЕТЕН ОХРИД

Општина Охрид традиционално и годинава ќе го реализира проектот „Цветни балкони – Цветен Охрид“. Општина Охрид традиционално и годинава ќе го реализира проектот „Цветни балкони – Цветен Охрид“.Во рамките на овој проект ќе бидат поделени 400 жардиниери со саксиско цвеќе на жителите кои живеат на улиците: -ул.„Ариф Мустафа“ -ул. „Махмуд Рифат“ -ул.„Бистрица“ -ул„Шар Планина“ -ул„Никола Петров Русински“ -ул.„ Хаџи Мустафа“ -ул.„Сатеска“ -ул.„Васил Стефовски“ -ул„Мишо Гилиќ“ -ул.„Трајче Талески“ -ул.„Гоце Делчев“ Акцијата ќе се реализира на 3 и 4 јуни( среда и четврток) 2020год. Граѓаните од гореспоменатите...

Continue reading

Министерството за култура одобри средства за реализација на три проекти за Охридскиот народен театар за годинава

Тоа се проекти со кои Центарот за култура „Григор Прличев“ аплицирал за средства од Програмата за поддршка на проекти од културата од национален интерес за 2020та. Директорот на Центарот е задоволен од добиените средства и најавува продолжување на богатата програма. „Сопружници“ ,„ Балкански шпион“ и „Изгубени Германци“ се трите театарски проекти за кои Министерството за култура одобрило финансиски средства на Охридскиот театар за оваа година. Станува збор за две комедии „Сопружници“, адаптирана драма од Вуди Ален, во режија на Драгана Танеска ,  „Балкански шпион“ од Душан Ковачевиќ во режија...

Continue reading

Од ТППЕ годинава очекуваат зголем број на пожари

Според статистичките податоци најголем број на пожари се случуваат во месеците март и август. Од ТППЕ посочуваат на потребата од подигање на противпожарната култура кај граѓаните . Последниот пожар на кој интервенирале охридските пожарникари се случил на куќа во центарот на село Пештани. Околу падне , вчера ТППЕ со 2 возила и 8 пожарникари за многу кратко време успешно ликвидирала пожар кој поради збиеност на куќите лесно можел да се прошири и да предизвика катастрофа. Опожарената куќа била стара и напуштена,  а причината за пожарот допрва ќе се утврдува. Територијалната противпожарна единица...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top