Tag: говорот

Во Македонија е се поприсутен говорот на омраза

Говорот на омраза се поприсутен во нашата држава. Причина за неговото секојдневно проширување е што истиот не се препознава или не се сака да се препознае од страна на институциите во системот. Од канцеларијата на Народниот правобранител сметаат дека во кривичниот законик неопходно е да се воведе посебно кривично дело, говор на омраза. Во Македонија е се поприсутен говорот на омраза. Причина за неговото секојдневно проширување е што истиот не се препознава или не се сака да се препознае од страна на институциите во системот, велат од канцеларијата на Народниот правобранител. Говор на омраза...

Continue reading

Во Македонија е се поприсутен говорот на омраза

Говорот на омраза се поприсутен во нашата држава. Причина за неговото секојдневно проширување е што истиот не се препознава или не се сака да се препознае од страна на институциите во системот. Од канцеларијата на Народниот правобранител сметаат дека во кривичниот законик неопходно е да се воведе посебно кривично дело, говор на омраза. Во Македонија е се поприсутен говорот на омраза. Причина за неговото секојдневно проширување е што истиот не се препознава или не се сака да се препознае од страна на институциите во системот, велат од канцеларијата на Народниот правобранител. Говор на омраза...

Continue reading

logo

Препознавање на говорот на омраза

Младински Совет на Охрид организира обука против говор на омраза –Препознавање и Реагирање -обука финансирано од Мисијата на ОБСЕ во склоп на проект во соработка со Центар за интеркултурен дијалог  од Куманово  на 19.12.2015 г. (сабота) oд 11:30 до 17: 00 часот во малата сала на Општина Охрид. Младински Совет на Охрид организира обука против говор на омраза –Препознавање и Реагирање -обука финансирано од Мисијата на ОБСЕ во склоп на проект во соработка со Центар за интеркултурен дијалог  од Куманово  на 19.12.2015 г. (сабота) oд 11:30 до 17: 00 часот во малата сала на Општина Охрид. Обучувачи...

Continue reading

Стоп за говорот на омраза кој се шири преку интернет порталите

Преку медиумите, посебно интернет порталите, се повеќе се шири говор на омраза. Фондацијата Метаморфозис организира обуки за новинари, уредници и сопственици  на интернет портали за да се зајакне нивниот капацитет за препознавање на ваквиот говор. Одговорност при ширењето говор на омраза треба да сноси и новинарот и уредникот и главниот и одговорен уредник на медиумот.   Ширењето на говор на омраза особено преку интернет порталите, проблем со кој се почесто се соочува нашето општество. Фондацијата Метаморфозис организира обуки за новинари, уредници и сопственици  на интернет портали за да се...

Continue reading

deca

Охридските основни училишта се без логопед

Охридските основни училишта се без  логопед. Охриѓанчиња  имаат се повеќе потреба од корекција на  говорот. Тие во моментов се препуштени само на еден логопед кој работи во општата болница. Од градинката Јасна Ристеска и основните училишта сигнализираат дека  расте бројот на децата кои пелтечат, неправилно читаат и пишуваат, лошо изговараат одредени гласови или имаат проблем со искажување на комплетна реченица. Во градинката каде што се згрижени 850 деца од пред две години е ангажиран само еден логопед. Од 400 дечиња на возраст од 4 до 6 години, голем е бројот на оние кои имаат проблем со изговарање...

Continue reading

op[tina

Реакција од Локалната во врска обвинувањата од СДСМ

Реакција од Локалната во врска обвинувањата од СДСМ предизвикани од случувањата на денешната свечена седница по повод 11-ти Октомври.   Небулозно е тврдењето на оваа партија дека градоначалникот Бакрачески не ги поздравил борците, бидејќи целата јавност заедно со борците го слушаа говорот на градоначалникот со кој беа поздравени.Очигледно говорот не го слушнало највисокото раководство на СДСМ – Охрид и нивните избрани советници во советот, бидејќи елитата од СДСМ не ги удостои борците и големиот празник 11 Октомври  со нивно присуство. Токму оваа елита која го игнорира празникот треба да се...

Continue reading

svecena sednica

Фрлена сенка на свеченоста по повод одбележувањето на 11-ти Октомври

Свеченоста по повод одбележувањето на 11-ти Октомври, денот на востанието на македонскиот народ, засенета. Градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, пратеникот Сашо Василевски, претставниците на Локалната самоуправа, директори на јавните претпријатија и на охридските училишта денеска ја напуштија свечента академија изреволтирани од вториот дел на говорот на Гоце Георгиески, претседателот на Општинската организација на Сојзуот на борците од Охрид и Дебрца.   Фрлена сенка на свеченоста по повод одбележувањето на 11-ти Октомври, денот на востанието на македонскиот народ. Градоначалникот на Охрид...

Continue reading

bakraceski

Успешна посета на градоначалникот Бакрачески во САД

Неодамнешната посета на градоначалникот Никола Бакрачески во Америка поточно во Њу Јорк и Њу Џерси беше со неколку причини. Учество на светскиот симпозиум за интервентна кардиологија, беше дел од делегацијата која присуствуваше на одржувањето на говорот на премиерот Никола Груевски на генералното Собрание на ОН и оствари средби со бизнисмени од Њу Џерси кои потекнуваат од Охрид. Плодна посета на охридскиот градоначалник Никола Бакрачески во САД. Тој зеде учество на светскиот симпозиум за интервентна кардиологија, каде ги презентирал сите високи достигнувања на охридскиот Завод за кардиоваскуларни...

Continue reading

femen vatican

ФOTO: Гола Украинка протестираше во Ватикан

Активистка на украинското женско движење “Femen” беше уапсена пред базиликата Свети Петар во Ватикан каде протестираше гола. Активистка на украинското женско движење “Femen” беше уапсена пред базиликата Свети Петар во Ватикан каде протестираше гола.Русокосата  активистка соблечена гола држејќи  во рацете натпис „Слобода за жените“ се појави на плоштадот по говорот на папата Бенедикт, по што полицијата веднаш ја уапси за нарушување на редот и мирот. {loadposition content9}

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad