Tag: Блажески

Дејан Блажески поднесе оставка од сите политички функции во Либерално демократската паритја

„Би сакал да ја информирам јавноста дека денес поднесов оставка од сите мои политички функции во Либерално демократската паритја“. „Би сакал да ја информирам јавноста дека денес поднесов оставка од сите мои политички функции во Либерално демократската паритја. Сметам дека дадов свој придонес во ЛДП, а оставката ја поднесувам од лични и професионални причини, кои заради коректност кон партијата нема да ги образложам“ стои во дописот од подо ТВМ ТелевизијА. „Изминатите седум години ја имав честа и обврската да бидам дел од ЛДП. Денес, заврши овој долгогодишен пат полн со предизвици, искачувања...

Continue reading

Блажески: Селективна наплата за поставување инсталации на патот

Ќе се плаќа надоместок за поставување на инсталации на патот, патниот и заштитниот појас, прекумерно користење на патот и вонреден превоз. Оваа одлука беше усвоена на последната седница на Советот на општина Охрид, меѓутоа, истата не прецизира како ќе се извршува наплатата на влез на туристичките автобуси и од кое место ќе се врши истата, реагираа дел од советниците од опозицијата. Со амин на Охридскиот Совет висината на надоместокот за поставување на разни комунални инсталации во трупот на патот изнесува 15 % од вредноста на техничкото решение на инсталацијата. Дел од советниците ги кажаа своите...

Continue reading

sednica plaosnik

На локалитетот Плаошник ќе никнат зацртаните објекти

Опозиционите советници останале без информација за реализација на урбанистичкиот план кај локалитетот Плаошник, како што обвини Дејан Блажески советникот на ЛДП на денешната седница. А директорката на Завод и Музеј, Тања Паскали Бунташеска убедува дека она што се гради на Плаошник нема да ја наруши автентичноста на локалитетот. Предлог Заклучок за усвојување на Информацијата за реализацијата на деталниот урбанистички план кај локалитетот Плаошник отвори широка дебата помеѓу охридските советници на денешната 38 седница на Совет. Дејан Блажески советникот на ЛДП обвини дека освен политичко експозе...

Continue reading

ldp

Блажески:Треба да платам казна за имот кој не е на мое име

Дејан Блажески претседателот на ЛДП од Охрид деновиве добил  прекршочна казна во висина од 33 000 денари од Државната комисија за спречување на корупција за непријавен имот.  Тој тврди дека неговиот имотен лист е празен, не поседувал недвижност, а нивата која според комисијата не ја пријавил, била на име на неговиот родител. Ова Блажески го смета како пресметка на власта со неистомислениците. Продолжува тенденцијата од страна на актуелната власт за пресметка со неистомислениците, реагира  Дејан Блажески претседателот на ОО на ЛДП Охрид. Тој обвинува дека преродбата која ја ветувала ДПМНЕ во...

Continue reading

carsija

Како политичарите ја доживеаја годинава на заминување и што очекуваат во новата 2015та

Се брои ситно до завршувањето на 2014тата и доаѓањето на новата година. Годината на заминувавање за некого успешна за некого не. Ги запрашавме политичарите како тие ја доживеаја ова година и што очекуваат од наредната. Како политичарите ја доживеаја годинава на заминување и што очекуваат во новата 2015та. Започнавме со првиот меѓу еднаквите, таткото на градот, градоначалникот Никола Бакрачески. За него годината што одминува е година во која локалната се справувала со сервисирањето на заостанатите долгови и во која приоритет ставиле на инфраструктурното уредување на градов. Инвестирале и во културата...

Continue reading

лизгалиште

Наскоро ќе се знае кој ќе постави лизгалиште на охридскиот плоштад

Наскоро ќе се знае кој ќе постави лизгалиште на охридскиот плоштад. За помалку од една седмица ќе се знае кој ќе стопанисува со лизгалиште на плоштадот. Локалната самоуправа годинава објави оглас за издавање на 300 м2 јавна површина,  на која треба да се постави лизгалиштето.  Лани проектот лизгалиште во јавноста  подигна многу прашина. Овој пат, Советникот од опозицијата Дејан Блажески на новата процедура и објавениот тендер гледа со одобрување.„ Интересен момент е тоа што се промена од лани дo годинава, за годинава, да има вака процедура  пологична  за мене, во формите на правилата и прописите,...

Continue reading

sud

Судска разрешница за случајот лизгалиште следната недела

Судска разрешница за случајот лизгалиште следната  недела. Во Основниот суд Охрид денес се одржа рочиште за случајот лизгалиште. Секретарот  на општина Охрид Димитар Спасески  го тужи советникот од ЛДП Дејан Блажески за клевета. Спасески   во овој спор бара оштета од 5000 евра , за наводно изнесени клевети во врска со градското лизгалиште. Во овој судски предмет судијата ги сослуша тужителот Димитар Спасески и тужениот советникот Дејан Блажески кој е обвинет за клевета. Спасеки кажа дека тој не е  потписник на договорот за поставување на лизгалиштето и со тоа Блажески напрвил клевета кон него...

Continue reading

суд

Спасески и Блажески на суд за клевета

Спасески и  Блажески на суд за клевета. Започна судски процес за клевета со кој секретарот  на општина Охрид Димитар Спасески  го тужи советникот од ЛДП Дејан Блажески. Секретарот  во овој спор бара оштета од 5000 евра , за наводно изнесени клевети во врска со градското лизгалиште, рече по завршување на судскиот  претрес Блажески. Станува збор за проектот лизгалиште, кое беше најавувано дека го прави австриска фирма, за на крај да се види дека тоа е договор со локална фирма.  Во презентираните докази имам дека лизгалиштето го имаат не како урбана опрема за што одговорно тврдам дека не е поминато...

Continue reading

sednica

Блажески: Нема „извини“

Советникот на либералите Дејан Блажески откако претходно беше повикан да се извини на директорката на ЈП Охридски Комуналец заради навреди искажани од негова страна на вчерашната координација за 29 тата седница, тој со остра реакција. Блажески дециден дека претседателот на Совет нема право да бара извинување од советник од страна на надворешни лица. Додава дека жалосно е што продолжува праксата често да се крши статутот и деловникот на Советот на општина Охрид. „Недозволливо е да се продолжи да се спинува и да се лиферуваат ланжните текстови во јавноста, одговорно како потврда на ова што го...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top