Tag: бесплатна

Српските туристи искористија 84.000 картички за бесплатна патарина

Околу 84.000 бесплатни електронски картички за плаќање патарина искористиле српските туристи што транзитираа низ државава на патот кон Грција. Нивната вредност изнесувала околу 1,2 милиони денари. На 15 август се заокружија двата месеца, кога на граничниот премин Табановце српските туристи добиваа бесплатни М смарт-картички за да ги преминат патарините низ нашата држава по коридорот 10, како благодарност за отстапените бесплатни вакцини и вакцинација на нашите граѓани во Србија. Во мај годинава Владата одлучи за српските возила што транзитираат низ Македонија во периодот од 15 јуни до 15 август...

Continue reading

Бесплатна лекарска грижа добиле 400 пациенти со проектот „Cross4all“

 Носител на овој проект е секторот за туризам и локален економски развој при Општина Охрид, а  се реализира со Заводот за кардиоваскуларни заболувања од Охрид и Општинската организација на Црвен крст. Целта е да се растерети здравствениот систем, а граѓаните да добиваат соодветна медицинска помош во услови на пандемија. Медицински тимови даваат бесплатни здравствени услуги за граѓани на кои им е отежнат пристапот до здравствените установи во рамките на проектот „Cross4all“. Носител на проектот „Cross4all“ е Секторот за туризам и локален економски развој при Општина Охрид, а се имплементира заедно...

Continue reading

Во тек е проект математика 3 бесплатна он лајн настава за трето одделение

 На  фејсбук страната на  ПИСИ  може да се приклучат трето одделенците од целиот свет кои зборуваат Македонски јазик. Во организирањето на наставата   ПИСИ  има поддршка од сите македонски и охридски  Лајонс клубови и  Македонскиот Лајонс  ДС дистрикт 132.  Во ПИСИ образовниот центар од Охрид се одржуваат бесплатни он лине часови за математика за третоодделенци. Како центар со долга традиција и успех, професионалци во својата област меѓу која е и он лине наставата, Писи одржува настава за трето одделенците од цела Македонија, но и за сите ученици кои разбираат Македонски јазик од целиот свет,...

Continue reading

И оваа учебна година бесплатна ужинка за сите ученици во ОУ “Дебрца”

Општина Дебрца и оваа учебна година продолжи продолжи со спроведување на мерката- ужинка за секој ученик во основното училиште, која за првпат беше воведена минатата учебна година. Општина Дебрца и оваа учебна година продолжи продолжи со спроведување на мерката- ужинка за секој ученик во основното училиште, која за првпат беше воведена минатата учебна година. Секој ученик ќе добива ужинка во текот на учебната година, а средствата за ужинката се обезбедени во буџетот на општина Дебрца.Со оваа мерка локалната самоуправа сака малку да го растерети семејниот буџет на родителите, а повеќе да го потенцира...

Continue reading

Милошевски: Бесплатна здрава храна за ученици од прво до петто одделение!

Бесплатна здрава храна за ученици од прво до петто одделение!, најави кандидатот за градоначалник од ВМРО ДПМНЕ, Митре Милошевски. Кажа дека овој проект е еден од најважните во неговата програма затоа што само образовано население со здрави навики може соодветно да им одговара на предизвиците од модерното општество. Подигнување на образована но и здрава младина е една од заложбите на кандидатот за градоначалник на Охрид од вмро дпмне, Митре Милошевски. Тој на денешната прес конференција го најави проектот Бесплатна здрава храна за ученици од прво до петто одделение! За кој рече дека е еден од...

Continue reading

Јанев: Бесплатна здрава храна за учениците од прво до петто одделение

Здрава исхрана за сите ученици од 1во до 5 то одделение на товар на буџетот на општината Охрид. Овој проект го најави кандидатот за советник Ангел Јанев, проект кој треба да го реализира кандидатот за градоначалник од ВМРО – ДПМНЕ, д-р Митко Тилевски, доколку ja добие довербата на граѓаните. Бесплатна здрава храна за учениците од прво до петто одделение. Денес кандидатот од советничката листа на ВМРО – ДПМНЕ, Ангел Јанев на прес конференција ја најави оваа идеа која планира да ја воведе во општинските училишта кандидатот за градоначалник д-р Митко Тилевски доколку ja добие довербата на граѓаните....

Continue reading

Бесплатна обука за развој на претприемништвото

Во рамките на проектот за Подобрување на претприемништвото во прекуграничната област Лерин-Охрид-Солун, преку воспоставување на нови претпријатија и подобрување на постоечките, планирано е да се спроведе обука за развој на претприемништвото со цел постигнување на економски развој, самовработување и отварање на нови бизниси. Во рамките на проектот за Подобрување на претприемништвото во прекуграничната област Лерин-Охрид-Солун, преку воспоставување на нови претпријатија и подобрување на постоечките, планирано е да се спроведе обука за развој на претприемништвото со цел постигнување на економски...

Continue reading

МТСП отпочна постапка за бесплатна услуга за одмор и рекреација за децата од ранливите категории

Министерството за труд и социјална политика информира дека отпочна со постапка за прибирање на барања на лица корисници на социјална парична помош, постојана парична помош, посебен додаток,  детски додаток, родителски додаток како и деца без родители и родителска грижа, за користење на бесплатна услуга за одмор и рекреација за своите деца во текот на зимскиот распуст за учебната 2016/2017 година. Министерството за труд и социјална политика информира дека отпочна со постапка за прибирање на барања на лица корисници на социјална парична помош, постојана парична помош, посебен додаток, детски додаток,...

Continue reading

Како до бесплатна правна помош доколку ни се повредени човековите права

Охриѓани денес имаа можност да се информираат како да добијат бесплатна правна помош доколку им бидат повредени човековите права. Отворена е и бесплатна телефонска линија каде сите граѓани кои сметаат дека им се нарушени основните човекови права можат да се јават и да побараат помош. Проектот е на УСАИД и  Македонското здружение на млади правници. Како до бесплатна правна помош доколку ни се повредени човековите права. Денес охриѓани имаа можност да се запознаат како да си помогнат доколку се најдат во ваква ситуација. Тимот на Проектот на УСАИД за заштита на човековите права заедно со лица...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top