Tag: беседи

„Прличеви беседи 2021“ и во услови на Ковид -19

НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и во услови на Ковид-19 и годинава достојно ќе ја чествува 128 годишнината од смртта на патронот Прличев и 160 годишнината од создавањето на неговата поема „Скендербег“. НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и во услови на Ковид-19 и годинава достојно ќе ја чествува 128 годишнината од смртта на патронот Прличев и 160 годишнината од создавањето на неговата поема „Скендербег“. Главниот настан во чест на големиот поет и преродбеник Григор Прличев во организација на библиотеката е закажан за 5 февруари – петок од 13 часот кога на малата сцена во Центарот...

Continue reading

mari

Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид се одржаа традиционалните „Прличеви беседи“

По тој повод  промовирани беа неколку дела меѓу кои книгата „Библиотеката како медиум за комуникација“ од м-р Мариче Боздоганова, библиотекар – советник од библиотеката во Охрид. Традиционалните „Прличеви беседи“ се одржаа во НУ Библиотека “Григор Прличев“. За животот и делото на Прличев – Вториот Хомер беседеше проф. д-р Вера Стојчевска – Антиќ, со свои лични навраќања кон истражувањата на неговото творештво, нераскинливо врзано за Охрид. Беше промовиран Каталог на стари и ретки книги – издание на библиотеката, а промотор беше Богомир Наумоски, библиотекар – советник од Струга. Д-р Наде Караџовска,...

Continue reading

НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид ја објави програмата за „Прличеви беседи – 2020“

НУ Библиотека „Григор Прличев“  127 годишнината од смртта на Патронот – поетот и преродбеник Прличев  ќе ја одбележи на 6 февруари во 13 часот. НУ Библиотека „Григор Прличев“  127 годишнината од смртта на Патронот – поетот и преродбеник Прличев  ќе ја одбележи на 6 февруари во 13 часот. Годинава  се одбележуваат два јубилеи сврзани со Прличев: 190 години од  неговото раѓање и 160 години од издавањето на  ненадминатата поема „Сердарот“.   За животот и делото на Прличев – Вториот Хомер со свои лични навраќања  кон истражувањата на неговото творештво, нераскинливо врзано за  Охрид ќе беседи проф....

Continue reading

На Прличевите беседи, промовирана книгата „Сага за Охрид“

Во Националната Установа, библиотека „Григор Прличев“, денес беше промовирана првата книга на авторот Валентина Нелоска. Не е лесно точно денес на Прличевите беседи да се говори за творечкиот моментум и процес за создавањето на „Сага за Охрид“. Тое е дело кое дише со Прличев и докажува дека Охрид отсекогаш бил привлечен, а охриѓани и пред два века живееле европски, истакна еден од промоторите Милчо Јованоски. На Прличевите беседи, настан кој се случува во рамките на одбележувањето на 125 годинишнината од смртта на нашиот преродбеник и поет од 19 век Григор Прличев, беше промовирана книгата „Сага...

Continue reading

prlicev

По стапките на мојот дедо

Неколку роднини на големиот поет, Григор Прличев пристигнаа од Бугарија за да присуствуват на Прличевите беседи и да му оддадат почит на добитникот на ловоровиот венец. Најстарата културна манифестација во Охрид, која се организира од 1952 година и годинава се одбележа со пригодна програма. Дрвената палка со која Григор Прличев им покажувал на табла на своите ученици од денес ќе се наоѓа во наговата спомен куќа. Таа е подарок од неговата правнука, Олга Григорова Прличева која ја донесе од неговата семејна куќа во Софија. Олга заедно со уште неколку роднини на големиот поет, пристигнаа од Бугарија...

Continue reading

гпрличев

Ќе се одбележат 20 години од востанување на наградата „Григор Прличев“

Охрид е подготвен да го чествува големото дело на својот поет и преродбеник  Григор Прличев. Охрид е подготвен да го чествува големото дело на својот поет и преродбеник  Григор Прличев. Три дена, почнувајќи од 4 па се до 6-ти февруари, со богата културно-уметничка програма достојно ќе му се одаде почит на  носителот на ловровиот венец и борецот против грчкото влијание. Во понеделник со промоцијата „ Сенки на поетичноста“ од Пандора Јовановска Илиевска ќе започнат свеченостите во рамките на манифестацијата „ Прличеви беседи“. Mанифестацијата опстојува веќе 6 децении  започнувајќи од 1952 година...

Continue reading

Prlicev

Охрид празнува и достојно ги одбележува „Прличевите беседи“

Низа свечености во чест на Великанот на нашата литература – Григор Прличев. 5 ти и 6 ти февруари охриѓани ги одбележуваат „Прличевите Беседи“. За Григор Прличев денеска во името на Друштвто на писателите на Македонија, писателот и општествен деец Видое Видически одржа пригодна реч во која истакна дека големите луѓе се раѓаат, живеат и творат во исклучително тешки времиња. Низа свечености во чест на Великанот на нашата литература – Григор Прличев. 5 ти и 6 ти февруари охриѓани ги одбележуваат „Прличевите Беседи“. За Григор Прличев денеска во името на Друштвто на писателите на Македонија,...

Continue reading

Боцевска

Центарот за култура доби 5 милиони денари за 2011

Од колачот на Mинистерствотo за култура, 5 милиони денари одат за центарот за култура “Григор Прличев“.  Покрај пари за традиционалните манифестации кои ги покрива министерството како што се Балканскиот фестивал за народни песни и игри,  Oхридските староградски средби, ансамблот на народни песни и игри Бисери, годинава има пари и за доделувањето на наградата Григор Прличев која е во склоп на Прличевите беседи, но и за многу други нови проекти. Од колачот на Mинистерствотo за култура, 5 милиони денари одат за центарот за култура “Григор Прличев“.  Покрај пари за традиционалните манифестации...

Continue reading

Ahrida

Болка од биење на срцето

Михаил Ренџов  добитник на наградата Григор Прличев, за неговата поема, “Предвесница”. Михаил Ренџов  добитник на наградата Григор Прличев, за неговата поема, “Предвесница”. Најстарата културна манифестација во Охрид, која се организира од 1952 година и годинава одбележана со пригодна програма. „Кога за прв пат ја добив награда во 1993 година, мислев дека ќе помине возбудата“, беа зборовите со кои Михаил Ренџов се заблагодари за наградата Григор Прличев. Неговата победничката поема „Предвесница“ навестува нов, апокалиптичен ден кој завршува со оптимизам, со раѓање на...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top