Tag: баткоски

saem

Невработени охриѓани, студенти и ученици денеска го посетија првиот Саем за вработување

Голем интерес за Саем за вработување кој денес се одржа во Охрид. Невработени охриѓани, студенти и ученици си ја испробаа среќат барајќи вработување кај компаниите кои се преставија на саемот. Саемот се одржа  во организација на  Агенцијата за вработување на Република Македонија и има за цел да ги доближи понудата и побарувачката на труд. Голем број невработени охриѓани, студенти и ученици денеска го посетија првиот Саем за вработување кој одржа во Спортскиот центар „Билјанини Извори“ со надеж дека ќе најдат вработување или ќе остварат контакт со некој потенцијален работодавач. Саемот се одржа ...

Continue reading

crven krst

Хуманитарна акција за посреќно детство

Сто активности во еден настан. Платото пред ЦК „Глригор Прличев“ беше местото каде што годинава се одржа хуманитарна акција „За посреќно детство“. Различни спортски дисциплини, културно забавни содржини, крводарителска акција, бесплатен стоматолошки преглед за сите деца, и годинава ги сплоти младите луѓе под еден заеднички именител, хуманоста. Хуманитарен хепенинг пред ЦК „Григор Прличев“. Сите учесници во активностите на големата хуманитарна акција „За посреќно детство“, се приклучија во креативните работилници и натпревари во најразлични спотски дисциплини, шах, пикадо, вртење хулахоп, итн....

Continue reading

dentalen turizam

Ем стоматолошка услуга, ем туристичка прошетка

Според стоматолозите од градов квалитетот на стоматолошката услуга, врвната технологија и значително пониската цена на услугите, Охрид и Македонија ги прави исклучително атрактивни локации за ваков тип на туризам. Охрид ги прави првите чекори кон денталниот туризам. Стоматолозите од градов велат дека Македонија сеуште се наоѓа на првото скалило од овој интересен туристички концепт, во кој туристите добиваат и стоматолошка услуга, но и можност да уживаат во сите останати туристички услуги како пакет аранжман. Д-р Небојша Баткоски од стоматолошкиот центар „Д-р Баткоски“, вели дека тие веќе втора...

Continue reading

agencija za vrabotuvanje

Кои невработени се активни, а кои пасивни баратели на работа?

Започна поделбата на невработените лица на активни и пасивни баратели на работа. Невработените лица почнаа да се соочуваат со новата поделба на активни и пасивни. Сите оние кои од декември навака го посетиле Центарот за вработување со цел да се пријават, веќе добија пријави за запишување во регистарот во кои треба да се изјаснат во која група припаѓаат. Невработените на пасивната листа ќе се пријавуваат само за да имаат статус на невработени заради добивање на потврда дека се во евиденцијата на Центарот за вработување.Нема да имаат некои посебни обврски освен обврската на секои 6 месеци да се...

Continue reading

testiranje eksterno

Екстерно оценување и денеска

И денеска во две основни и едно средно училиште се спроведоа пробни тестови за екстерно оценување. Во основните училишта Григор Причев, Св. Климент Охридски и средното угостителско училиште и денеска се спроведе пробното екстерно тестирање. Учениците кои пред тестовите се плашеа од тоа како ќе изгледа самиот тест, денеска видно задоволни од тоа како поминаа. Велат тестот беше полесен и од писмена задача. Директорката на основното училиште Григор Прличев признава дека се соочиле со повеќе проблеми при спроведување на тестирњето, но додава дека за сите проблеми јавно ќе проговорат утре, кога...

Continue reading

vrabotuvanje

Со обука, до работа

Обука за познат работодавач. Тоа е најновата активна мерка која ја спроведува Агенцијата за вработување во рамките на својата политиката за вработување.  Конкретно оваа мерка во Охрид  веќе се применува во текстилната индустрија и во новата фирма за производство на четки и ваљаци за молерај, информираат од центарот за вработување. Во Охрид се спроведува обука за познат ртаботодавач. Станува збор за активна мерка во политиката за вработување на Агенцијата за вработување, поточно за три месечна соодветна обука кај работодавач кој има потреба од работна сила а ја нема во евиденцијта на невработеност...

Continue reading

vrabotuvanje

Пререгистрација на невработени

Нов начин на евиденција на невработените лица. Од 21 декември годинава сите невработени лица се должни да се пререгистрираат и тоа во две групи, активно вработување и не активно. Целта е да се добие појасна и попрецизна слика за бројот на невработени кои активно бараат работа. Колкав е бројот на невработени кои активно бараат работа? Тоа ќе се утврди во наредниов период бидејќи заклучно со 21 декември годинава ќе се применуваат новите измени на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност кои стапија на сила на 22 септември 2012. Директорот на охридскиот Центар за вработување...

Continue reading

agencija

Невработените ќе се пререгистраат

Околу  30-тина  лица, годинава, отпочнале сопствен бизнис како молери, козметичари, занаетчии, трговци и  земјоделци, со финансиска поддршка од Центарот за вработување.  Околу  30-тина  лица, годинава, отпочнале сопствен бизнис како молери, козметичари, занаетчии, трговци и  земјоделци, со финансиска поддршка од Центарот за вработување. Вработувањата биле реализирани  преку активни мерки за самовработување со кредитирање и грант со неповратни средства за набавка на опрема. До 1 декември  во Центарот за вработување може да аплицираат  невработени лица за поддршка при  вработување како почетници...

Continue reading

sekula batkoski

Охрид домаќин на конференција на европските туристички училишта

Течат завршните подготвки за одржување на  25 -та конференција на Асоцијацијата на туристичките училишта ивишите школи  од Европа. Течат завршните подготвки за одржување на  25 -та конференција на Асоцијацијата на туристичките училишта и вишите школи  од Европа. Од утре до  12 октомври  Охрид ќе биде домаќин на средбата на која  се очекуваат 600-тина гости од 30 европски земји. Организатор  на конференцијата е  скопското  туристичко училиште „Лазар Танев“ , а голема логистика и поддршка има од охридското туристичко училиште „Ванчо Питошески“, информира  директорот на ова училиште, Секула Баткоски. „...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top