Tag: реката

УРЕДУВАЊЕ НА ДЕЛ ОД КОРИТОТО НА РЕКАТА СУШИЦА

Општина Охрид со поддршка на проектот на ГИЗ – Адаптација кон климатските промени и управување со ризикот од поплави во Дримскиот слив, ја реализира адаптивната мерка за заштита од поплави, уредување на дел од коритото на реката Сушица, со цел зголемување на неговата пропустна моќ. Општина Охрид со поддршка на проектот на ГИЗ – Адаптација кон климатските промени и управување со ризикот од поплави во Дримскиот слив, ја реализира адаптивната мерка за заштита од поплави, уредување на дел од коритото на реката Сушица, со цел зголемување на неговата пропустна моќ. Согласно проектот, ќе се изврши...

Continue reading

Метална препрека со мрежа ќе се поставува и на реката Черава

Оваа река со години го загадува Охридското Езеро носејќи големи количини отпад кои локалните жители ги фрлаат долж речното корито. Черава тече низ Албанија и се влева во езерото кај Љубанишко поле. Метална брана со заштитна мрежа ќе се поставува на реката Черава за ад се спречи тешко разградлив пластичен отпад да заврши во водите на Охридското езеро. Реката Черава, која тече низ Албанија и се влева во езерото кај Љубанишко поле со себе носи дел од огромни количини разновиден отпад кој е натрупан покрај нејзиното корито. Отпадот кој завршува во речното корито е одраз на ниското ниво на култура...

Continue reading

На реката Сатеска нелегално изграден насип

На Сатеска нелегално изграден насип за механизацијата, која работи на автопатот Охрид Кичево. Речното корито е затрупано нема проток на вода. Жителите стравуваат од поплави и бараат отстранување на браната. На Сатеска нелегално изграден насип за механизацијата, која работи на автопатот Охрид Кичево. Речното корито е затрупано нема проток на вода. Жителите стравуваат од поплави и бараат отстранување на браната. На реката Сатеска нелегално изграден насип за движење на механизацијата на автопатот Охрид Кичево. Жителите на Дебарца реагираат, коритото на реката во месноста Ново село е потполно затрупано...

Continue reading

Во препораките на Унеско се нотирани и препораки за постапки за реката Сатеска и депонијата Буково

За враќање на старото корито на Сатеска и изработен проект за финасирање од УНДП. Според градоначалникот најтешко решлив проблем од сите препораки на Унеско е депонијата на Буково.  Во 19 те точки кои се нотирани од страна на Унеско за Охрид да не биде ставен на листата загрозени подрачја заштитени под Унеско, градот Охрид и државата ќе треба да бараат решение за реката Сатеска и депонијата на Буково. Треба да се постапува за враќање во старото корито на реката Сатеска, за што веќе се преземени конкретни зафати, информира градоначалникот Константин Герогиески. „ За реката Сатеска се изработува...

Continue reading

Работен состанок на Фокус Групата за изработката на Стратешкиот акционен план на целиот слив на реката Дрим

Во рамки на Дримскиот Процес и ГЕФ Дримскиот Проект денеска во Скопје се одржува работен состанок на Фокус Групата за изработката на Стратешкиот акционен план на целиот слив на реката Дрим. Во рамки на Дримскиот Процес и ГЕФ Дримскиот Проект денеска во Скопје се одржува работен состанок на Фокус Групата за изработката на Стратешкиот акционен план на целиот слив на реката Дрим. На работниот состанок учествуваат преставници на надлежни институции од земјата меѓу кои преставници на Кабинетот на заменик премиерот на Владата, преставници на министерството за животна средина, преставници на АД ЕЛЕМ,...

Continue reading

Значително намален водостојот на реката Сатеска

Водостоите на реките се во рамките на повеќегодишниот просек за февруари со исклучок на Сатеска на мерното место кај Ботун каде нивото е за 15 пати пониско од вообичаеното и Треска кај Македонски Брод со скоро двојно понизок водостој, покажуваат последните податоци од мерењата на Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР). Водостоите на реките се во рамките на повеќегодишниот просек за февруари со исклучок на Сатеска на мерното место кај Ботун каде нивото е за 15 пати пониско од вообичаеното и Треска кај Македонски Брод со скоро двојно понизок водостој, покажуваат последните податоци од мерењата...

Continue reading

БЕРТОЛИНИ: ОД СЛЕДАНТА ГОДИНА РЕКАТА САТЕСКА ЌЕ СЕ ВРАЌА ВО СТАРОТО КОРИТО

Раководителот на Секторот за соработка на Делегацијата на Европската унија Никола Бертолини, во рамките на денешната посета на Охрид, на лице место ја разгледа локацијата и беше запознаен со Проектот за враќање на реката Сатеска во старото корито. Раководителот на Секторот за соработка на Делегацијата на Европската унија Никола Бертолини, во рамките на денешната посета на Охрид, на лице место ја разгледа локацијата и беше запознаен со Проектот за враќање на реката Сатеска во старото корито. Во друштво на првиот човек на Охрид, проф. д-р Јован Стојаноски, градоначалникот на Дебрца Зоран Ногачески...

Continue reading

Одбележан денот на реката Црн Дрим со проектот „Сино–зелено наспроти црно–сиво“

Со цел да се подигне свеста на луѓето, особено на младите, за исклучителната универзална вредност на регионот како и да се промовираат конкретни и сеопфатни активности кон зачувување на биодиверзитетот на реката Црн Дрим, нашата земја заедно со соседна Албанија го реализираа проект Сино – зелено наспроти црно – сиво. Со цел да се подигне свеста на луѓето, особено на младите, за исклучителната универзална вредност на регионот како и да се промовираат конкретни и сеопфатни активности кон зачувување на биодиверзитетот на реката Црн Дрим, нашата земја заедно со соседна Албанија го реализираа проект...

Continue reading

Невремето во Охрид повторно ја актуелизира темата околу реката Сатеска

Невремето во Охрид повторно ја актуелизира темата околу реката Сатеска. Екологистите и научните работници од Охрид деновиве дебатираат за тоа дали конечно треба да се исправи грешката од 60-тите години, кога реката Сатеска е пренасочена во Охридското Езеро наместо во Дрим каде и бил нејзиниот природен влив. И Локалната сериозно се заложи за решавање на овој децениски проблем. Невремето кое во саботата го зафати Охрид и штетите кои ги претрпеа некои граѓани поради високите бранови предизвикани од силниот ветар, на површина исфрлија проблеми околу езерото кои се провлекуваат години наназад. Повторно...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top