Tag: крст

Воспоставена соработка меѓу воздухопловниот ВИНГ на АРМ и ПСС од Охрид

Со одобрение на Министерството за Одбрана и Генералштабот на Армијата, Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид започна многу значајна соработка со армискиот воздухопловен ВИНГ, која во иднина ќе се продлабочува, со цел зголемување на ефикасноста и економичноста на спасителните операции. Со одобрение на Министерството за Одбрана и Генералштабот на Армијата, Планинската Спасителна Служба при Црвен крст Охрид започна многу значајна соработка со армискиот воздухопловен ВИНГ, која во иднина ќе се продлабочува, со цел зголемување на ефикасноста и економичноста на спасителните операции. Соработката...

Continue reading

Црвен крст Струга, објавува повик за пријавување на кандидати за курс/обука за спасители на отворени води

За потребите на Центарот за безбедност на вода при Црвен крст Струга објавува повик за пријавување на кандидати за курс/обука за спасители на отворени води. За потребите на Центарот за безбедност на вода при Црвен крст Струга објавува повик за пријавување на кандидати за курс/обука за спасители на отворени води. Обуката, која ќе ја водат национални инструктори за безбедност на вода според стандардите на Меѓународната Федерација за безбедност на вода (ILSF), содржи теоретски и практичен дел, а ќе се реализира во втората половина на месец јуни 2021 г. Заинтересираните кандидати треба да ги задоволуваат...

Continue reading

Црвен крст Охрид објави повик за обука за спасители на отворени води

За потребите на Центарот за безбедност на вода, Црвен крст Охрид објавува повик за обука за спасители на отворени води. Црвен крст Охрид, за потребите на Центарот за безбедност на вода објавува повик за пријавување на кандидати за курс/обука за спасители на отворени води. Обуката, која ќе ја водат национални инструктори за безбедност на вода според стандардите на Меѓународната Федерација за безбедност на вода (ILSF), содржи теоретски и практичен дел, а ќе се реализира во втората половина на месец јуни 2021 година. Заинтересираните кандидати треба да ги задоволуваат следните услови и барања: –...

Continue reading

Волонтери, претходно повикани да помагаат при вакцинацијата, избркани од салата Билјанини извори, велат од ОО на Црвен крст

На екипа на Црвен крст Охрид која била повикана да волонтира  во процесот на вакцинација во спортската сала „Билјанини извори“, утрово не и бил дозволен пристап на вакцинален пункт, тврдат од Црвен Крст. Оваа случка ја разбранува јавноста во врска со тоа кој го координира процесот на масовна имунизациај во салата Билјанини извори во Охрид. Црвениот крст во Охрид обвинува дека волонтери пратени да помагаат при масовната вакцинација во спортската сала „Билјанини извори“ која е регионален центар биле избркани од вакциналниот пункт. Волонтерите  кои предходно помагале и при вакцинацијата во пунктот...

Continue reading

Наскоро ќе засвети новиот крст кај село Требеништа

Деновиве монтерската екипа ангажирана од општина Дебрца работеше на поставувањето на електричниот кабел за обезбедување на електрична енергија до местноста „Св.Варвара”,село Требеништа, каде е поставено православното обележје-крст. Деновиве монтерската екипа ангажирана од општина Дебрца работеше на поставувањето на електричниот кабел за обезбедување на електрична енергија до местноста „Св.Варвара”,село Требеништа, каде е поставено православното обележје-крст. Општина Дебрца ги помогна активностите на Црковниот одбор од село Требеништа за изградба на крстот и обезбеди донација од седум бандери,...

Continue reading

Oхридскиот Црвен крст организира обуки за неговател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост

Со цел развивање на услугите за долготрајна нега на стари лица и лица со попреченост од страна на квалификуван и професионален кадар, Црвен крст Охрид организира втора обука за неговател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост. Со цел развивање на услугите за долготрајна нега на стари лица и лица со попреченост од страна на квалификуван и професионален кадар, Црвен крст Охрид организира втора обука за неговател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост. Обуката, која содржи теоретски и практичен дел, трае 3 месеци, а ќе се реализира во простории на Црвен крст Охрид...

Continue reading

Доделени наградите на децата од Бреинобреин Центарот за развивање животни вештини БОБ-Црвен крст Охрид

На пригодна свеченост, почитувајќи ги мерките за заштита од Ковид-19, во просториите на Црвен крст Охрид беа доделени наградите на децата од Бреинобреин Центарот за развивање животни вештини БОБ-Црвен крст Охрид кои учествуваа на шестиот Интернационален Бреинобреин натпревар кој се одржа на 9 јануари 2021 година. На пригодна свеченост, почитувајќи ги мерките за заштита од Ковид-19, во просториите на Црвен крст Охрид беа доделени наградите на децата од Бреинобреин Центарот за развивање животни вештини БОБ-Црвен крст Охрид кои учествуваа на шестиот Интернационален Бреинобреин натпревар кој се...

Continue reading

Огромен успех на Бреинобреин Центарот за развивање животни вештини БОБ-Црвен крст Охрид

Огромен успех на Бреинобреин Центарот за развивање животни вештини БОБ-Црвен крст Охрид на шестиот Интернационален Бреинобреин натпревар кој се одржа на 9 јануари 2021 година. Огромен успех на Бреинобреин Центарот за развивање животни вештини БОБ-Црвен крст Охрид на шестиот Интернационален Бреинобреин натпревар кој се одржа на 9 јануари 2021 година. На онлајн натпреварот учествуваа 25 000 деца-натпреварувачи од 45 земји во светот. Нашата држава ја претставуваа 188 деца од БОБ центри од 10 градови, кои се натпреваруваа во 37 категории. Со големо задоволство и гордост истакнуваме дека од охридскиот...

Continue reading

Општина Охрид, Заводот за кардиологија и Црвен Крст со проект за подостапни здравстени услуги

Тимови од здравствени експерти, соодветно обучени и опремени  ќе даваат здравствени услуги во домовите на лица со попреченост  или намалена мобилност, како и домашни посети, медицински и психолошки прегледи на пациенти позитивни на КОВИД 19. Овие активности се во рамки на пилот програмата  од проектот  „Cross4all“ кој ќе го  имплементира Секторот за туризам и локален економски развој при Општина Охрид, заедно со Заводот за кардиоваскуларни заболувања од Охрид и Општинската организација на Црвен крст.  Мобилни здравствени тимови ќе даваат медицински услуги во домовите на граѓаните кои имаат потежок...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top