Tag: бисер

„Охридски комуналец“ и „Охридски бисер Филеви“ со донација за социјално загрозените семејства

Стопанственикот Михајло Филев и вработените во ЈП Охридски Комуналец донираа за семејствата во социјалчен ризик. Донациајта во прехрамбени производи и средства за хигиена ќе ја дистрибуира Црвениот крст онаму каде што е најпотребна. Хуманите граѓани упатија апел во овој период кога никој не е поштеден од корона кризата посебно да посветиме внимание на оние меѓу нас кои се најзагрозени. Познатиот производител на охридски бисери Михајло Филев и вработените во ЈП „Охридски Комуналец“ обезбедија стотина пакети со прехрамбени производи и средства за хигиена за помош на социјално загрозени лица и...

Continue reading

Се одржа IV Поетска манифестација „Охридски поетски бисер“

Викендов се одржа IV-та Поетска манифестација „Охридски поетски бисер“ во манастирскиот комплекс „Св. Спас“ во Горно Лакочереј со почеток во 13 часот. Викендов се одржа IV-та Поетска манифестација „Охридски поетски бисер“ во манастирскиот комплекс „Св. Спас“ во Горно Лакочереј со почеток во 13 часот. Манифестацијата со својата благородна мисија има цел афирмирање, пренесување и зачувување на македонскиот јазик, не само во Македонија туку и низ целиот свет. Сите љубители на поезијата по претходно објавен конкурс имаа можност да станат дел од промоторите на пишуваниот поетски, македонски јазик...

Continue reading

„Охридски поетски бисер“ во манастирскиот комплекс „Св.Стефан“

Во манастирскиот комплекс „Св. Стефан“ во близина на Охрид, во сабота, 30-ти јуни 2018 година со почеток во 12:00 часот ќе се одржи третото издание на поетската манифестација „Охридски поетски бисер“. Во манастирскиот комплекс „Св. Стефан“ во близина на Охрид, во сабота, 30-ти јуни 2018 година со почеток во 12:00 часот ќе се одржи третото издание на поетската манифестација „Охридски поетски бисер“. Овој настан има благородна мисија во афирмирањето, пренесувањето и зачувувањето на македонскиот јазик, не само во Македонија туку и низ целиот свет. Таа им дава можност на непознатите, анонимни поети,...

Continue reading

Продолжува традицијата на дарување 8 мартовски Охридски бисер од Филеви

Продолжува традицијата  на дарување  8 мартовски Охридски бисер од Филеви.  На годинешното јубилејно дарување бисер најсреќна беше софијанката Цветка. Настанот  се организира на различни локации за туристичко  афирмирање на Охрид, а годинава изборот падна на   Билјанини извори.   8 мартовското дарување Охридски бисер од Филеви за туристите кои доѓаат во Охрид се одржа на Билјанини извори. Цветка Манева Трајанска од Софија беше среќната добитничка на овој јубилеен подарок од фамилјата Филеви. За туристите по пово Денот на жената се организира незборавен настан на кој најсреќните добиваат подарок...

Continue reading

Годинава туристичкиот бисер остана без мобилни тоалети.

Годинава туристичкиот бисер остана без мобилни тоалети. Охриѓани и гостите се снаоѓаат кој како знае и умее. Локалната самоуправа молчи зошто годинава не се поставија на локации во градот мобилни јавни тоалети. Охрид ова лето остана без јавни тоалети. Оваа сезона, изостана праксата која со години наназад се применуваше во решавање на проблемот со недостаток од јавни тоалети, на неколку локации да се поставуваат мобилни санитарни јазли. Од локалната самоуправа молк на нашето прашање зошто градот потфрли во оваа комунална практика и не постави јавни тоалети за употреба за  гостите, но и за охриѓани....

Continue reading

Туристичкиот бисер среде главната туристичка сезона е градилиште

Туристичкиот бисер среде главната туристичка сезона е градилиште. Се гради во централното градско подрачје и од локалната и од приватните инвеститори. Никој  не ја почитува забраната за градење во централното градско подрачје и туристичките населби  во екот на летната сезона.  Во центарот на Охрид, но и на крајбрежјето како што е населбата Лагадин се гради во ек на сезона. Градежни зафати има на објекти, се прават реконструкции на улици, тротоари и на мостот кај каналот. Со еден збор градат и приватни инвеститори, но и локалната самоуправа. Градот е со прашливи улици и застој во сообраќајот,...

Continue reading

Музејот на охридскиот бисер Филеви, магнет за странските гости

Музејот на охридскиот бисер Филеви, нова туристичка понуда во градов. Речиси да нема турист кој дошол во Охрид и не го посетил овој автентичен простор. Отварањето на овој музеј беше идеја на Михајло Филев кој бил понесен од импресиите од посетата на некои вакви музеи на накит во светот. Во музејот покрај тоа што  можат да се купат убави и уникатни парчиња накит изработен од охридски бисер, може на лице место да се види како бисерот се изработува, со каква емулзија се премачкува, кој е начинот за да се дојде до тие сјајни перли кои красат многу дами. Музејот на охридскиот бисер Филеви, магнет...

Continue reading

Кражбите во летниот период во туристичкиот бисер се честа појава

Кражбите во летниот период во туристичкиот бисер се честа појава. Гостите кои што доаѓаат во нашиот град да се одморат се добредојдени, но не и оние кои што сакаат на нелегален начин, односно со кражба да спечалат. Портпаролот на СВР Охрид Стефан Димоски најавува превентивни кампањи, но и репресивни мерки за крадците пред престојната туристичка сезона и за време на летниот период. Охридските културно историски локалитети, атрактивни и најпосетувани од страна на туристичките групи и бројните гости, омилени и за крадците. Тоа посебно е изразено во летниот период како и за време на екскурзиските...

Continue reading

Монографијата „Охридскиот бисер во фамилиите Филеви и Талеви“ го виде светлото на денотф

Монографијата„Охридскиот бисер во фамилиите Филеви и Талеви“  промовирана пред многубројните гости , љубители на охридскиот бисер и на пишаниот збор. Ова е прво пишано дело за охридскиот бренд, бисерот. Авторите и преставниците на фамилиите кои изработуваат охридски бисер рекоа дека тоа преставува круна на едновековното постоење на бисерот.   Монографијата „Охридскиот бисер во фамилиите Филеви и Талеви“ го виде светлото на денот. Таа денес беше промовирана во кафулето Аквариус пред многубројни гости , љубители на охридскиот бисер и на пишаниот збор. Монографијата е во издание на Националната...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad