Tag: хортикултурно

Ново хортикултурно катче кај Т.Ц.АМАМ

На малиот плоштад кај Т.Ц.АМАМ екипите на „Паркови и зеленило„ формираа ново хортикултурно катче со декоративни садници од сопствено производство од расадникот кој функционира во рамките на Ј.П.„Охридски Комуналец“. На малиот плоштад кај Т.Ц.АМАМ екипите на „Паркови и зеленило„ формираа ново хортикултурно катче со декоративни садници од сопствено производство од расадникот кој функционира во рамките на Ј.П.„Охридски Комуналец“. Вакви хортикултурни содржини се планира да се реализираат на повеќе локации во градот и тоа: кружната сообраќајница на пресекот од ул.„Јане Сандански„ и „Питу Гули„,...

Continue reading

Ново хортикултурно катче-дрвен воз во градскиот парк

Од денеска градскиот парк го краси дрвен воз кој 100% е сопствено производство на вработените од „Паркови и зеленило„ при Ј.П.„Охридски Комуналец. Од денеска градскиот парк го краси дрвен воз кој 100% е сопствено производство на вработените од „Паркови и зеленило„ при Ј.П.„Охридски Комуналец. Во градскиот парк во близина на детското игралиште е формирано ново хортикултурно катче од дрвена композиција-воз во кој се поставени цветни жардињери и декорирано со украсен камен. Дрвениот воз е изработен од стеблата од дрвја кои се отстранети од различни критични точки на територијата на општина Охрид,...

Continue reading

Влезот во Охрид сеуште не е хортикултурно уреден

Влезот во Охрид сеуште не е хортикултурно уреден. Иако беше ветено дека просторот на влезот во градов кога доаѓаш од Скопје ќе личи на оние во европските градови, сеуште е таков каков што беше и пред неколку години. Од локалната објаснуваат дека се чека да се постави систем за наводнување за да може да се одржува зеленилото. Северозападниот влез на Охрид сеуште не е хортикултурно уреден. Освен куќарката во стилот на старата охридска архитектура и една стрелка која е направена од левата страна на патот кога од Скопје доаѓаш за Охрид нема ништо друго што би асоцирало на тоа дека тука е влезот...

Continue reading

крузен

Хортикултурно решение за кружниот тек кај ул.„Стив Наумов“

Кружниот тек на пресекот на „Булевар Туристичка“ и „Стив Наумов“ , екипите на „Паркови и зеленило„ го уредуваат хортикултурно. Кружниот тек на пресекот на „Булевар Туристичка“ и „Стив Наумов“ , екипите на „Паркови и зеленило„ го уредуваат хортикултурно. Во првата фаза се донесе плодна земја која се обработи, по што следеше фазата на засадување. Во централниот дел на кружниот тек се засади украсно дрво- сребрена пицеа, кое за оваа намена подолг период беше одгледувано во расадникот на Ј.П.„Охридски Комуналец„.  На пет сегменти  се формирани цветни леи,  а во околниот простор се засадени декоративни...

Continue reading

kej makedonija

Кеј Македонија ќе добие нов лик

Kејот „Македонија“ партерно и хортикултурно ќе се уредува. Општината распиша конкурс за идејни решенија. Со конкурсот се бара  новиот изглед на кејот да се вклопуваво постојниот амбиент во поглед на автентичноста и естетиката. Посебно се потенцира со новите содржини на кејот да не се попречува видикот кон Охридското езеро. Општина Охрид објави конкурс за избор на  архитектонско идејно  решение за партерно и хортикултурно уредување на кејот Македонија. Просторот за кој треба да се изработи идејно решение за уредување во моментов е оплеменет со зеленило и нуди убави места за одмор, прошетки, релаксација,...

Continue reading

пат

ЈП „Комуналец “хортикултурно ќе ги уредува сообраќајниците во градов

Хортикултурно ќе се уредува зелениот појас на патниот правец Охрид-Св. Наум. Хортикултурно ќе се уредува зелениот појас на патниот правец Охрид-Св. Наум. Иако овој магисрален пат е под ингеренции на Македонија пат, Јп „Комуналец“ согледувајќи ја потребата од негово уредување на сопствена иницијатива ќе го исчисти, нивелира и оплемени просторот. -Во наредниот период подготвени сме да направиме два бунари и на целиот ќе се постави водоводна мрежа за наводнување, а наесен ќе го озелениме со соодветни растенија за ваков простор, вели Елена Скрческа, директорката на ЈП „Комуналец„. Директорката вели...

Continue reading

grobishta

Се уредуваат муслиманските гробишта во Охрид

Екипите на Јавното претпријатие „ Градски гробишта“ деновиве интензивно работат на поставување на нови ивичници на постојните патеки во муслиманските гробишта. Екипите на Јавното претпријатие „ Градски гробишта“ деновиве интензивно работат на поставување на нови ивичници на постојните патеки во муслиманските гробишта. По санирањето на патеките и поставувањето на нови и замена на оштетените ивичници, просторот околу нив, хортикултурно ќе биде уреден. {loadposition content9}  

Continue reading

pestani kej

Во Пештани се гради модерно шеталиште

Туристичката населба Пештани, оваа сезона гостите ќе ги изненади со модерно шеталиште и асфалтирани улички. Охридските ЈП со полни раце работа, веќе го подигнаа потпорниот ѕид во должина од 200 метри. Во моментов работат на инфраструктурата на тој дел и на крај шеталиштето ќе биде и хортикултурно уредено, според најавите на првиот човек на градот Никола Бакрачески. Пештаници но и бројните гости за брзо време, ќе прошетаат по нов кеј. Изминативе три месеци Локалната самоуправа на Охрид интензивно работи на комплетна реализација на проектот околу уредување на шеталиштето. Како што изјави градоначалникот...

Continue reading

komunalec

„Комуналец“ ги засилува активностите пред првомајските празници

Пред првомајските празници Ј.П.„Охридкси Комуналец” посебен акцент стави на одржувањето на јавната чистота преку хортикултурно уредување на населбите, метење и миење на јавните површини и подигнување на различен вид отпад (пластика, градежен шут и др.). Темелно се расчистени викенд населбите „Даљан“, „Расадник“, „Никола Карев„“ и др. Стариот дел од градот, кој е првата локација каде се упатуваат туристите, е темелно расчистен и искосена е тревата покрај „Илинденска“, „Климентов Универзитет“ и „Кирил и Методиј“. Канделабрите на градскиот плоштад се украсени со паѓачки сардели, а во наредните...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top