Tag: биди

Првата мобилна апликација за помош и поддршка на жртвите на насилство „Биди безбедна” достапна за сите

Министерството за труд и социјална политика заедно со UNDP ја креираа првата мобилна апликација за помош и поддршка на жртвите на насилство ,,Биди безбедна”, достапна на три јазици: македонски, албански и ромски. Министерството за труд и социјална политика заедно со UNDP ја креираа првата мобилна апликација за помош и поддршка на жртвите на насилство ,,Биди безбедна”, достапна на три јазици: македонски, албански и ромски. Апликацијата ќе им помогне на жртвите на семејно насилство брзо и едноставно да побараат помош и поддршка, без разлика на времето и местото на кое се наоѓаат кога се во опасност...

Continue reading

„Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ во соработка со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Здружението за давање услуги на лицата со попреченост „Хендимак“, започнаа со спроведување на Проектот„Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“. Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ во соработка со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Здружението за давање услуги на лицата со попреченост „Хендимак“, започнаа со спроведување на Проектот„Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“. Проектот...

Continue reading

На иницијатива на „Не биди ѓубре“ исчистен полигонот

Мора сите заедно да се потрудиме за да имаме чист Охрид!- велат од Чист Охрид. Десетина луѓе, овој пат на иницијатива на групата „Не биди ѓубре“,вчера чистеа на локацијата позната кај граѓаните како Полигон, во близина на ресторанот Европа.„Жалиме што повторно и повторно ја гледаме истата слика, најверојатно создадена од несовесни млади луѓе кои дружејќи се навечер на тоа место, зад себе, меѓу другото оставаат пластични шишиња, отпушоци и голем број на стаклени шишиња.“ – велат од групата активисти Чист Охрид. Итно е потребно надлежните да го санкционираат ваквото однесување, порачуват...

Continue reading

„Биди донор, биди херој“

Универзитетската Клиника за хематологија-Скопје ги информира граѓаните дека за време на одржување на Охрид Трчат 2 Јуни со почеток во 8.00 часот, може да се обратат на штандот на Клиниката и да се запишат во Националниот дарителски регистар на коскена срцевина.  Универзитетската Клиника за хематологија-Скопје ги информира граѓаните дека за време на одржување на Охрид Трчат 2 Јуни со почеток во 8.00 часот, може да се обратат на штандот на Клиниката и да се запишат во Националниот дарителски регистар на коскена срцевина.  На штандот ќе бидат ангажирани стручни тимови од Универзитетската Клиника...

Continue reading

„БИДИ ХЕРОЈ, УКАЖИ ПРВА ПОМОШ”

НесреЌите се случуваат секојдневно и насекаде: во домот, на улица, на училиШте, на работно место, на игралиште, во природа и каде ли уште не. Во таквите ситуации правилното укажување прва помоШ значи спасување човечки живот. НесреЌите се случуваат секојдневно и насекаде: во домот, на улица, на училиШте, на работно место, на игралиште, во природа и каде ли уште не. Во таквите ситуации правилното укажување прва помоШ значи спасување човечки живот. Во рамките на своите активности во делот на првата помоШ Црвен крст Охрид на 04.05.2019 (сабота) во периодот од 9-15 ч., под мотото „БИДИ ХЕРОЈ, УКАЖИ...

Continue reading

„Биди sвезда не фрлај петарди“

Под мотото „Биди sвезда не фрлај петарди“, СВР Охрид ги отпочна едукативните предавања „Ризици од употреба на пиротехнички средства“. Под мотото „Биди sвезда не фрлај петарди“, СВР Охрид ги отпочна едукативните предавања „Ризици од употреба на пиротехнички средства“. Во рамките на кампањата, полициски службеници од оделенијата за превенција во соработка со Црвениот крст, ги посетуваат основните училишта во општините Охрид, Струга, Кичево и Дебар и на најмладите им укажуваат на опасностите од пиротехничките средства што можат да се предизвикаат поради користење нелегална пиротехника, незнаење...

Continue reading

„Биди промената“, проект за подигнување на јавната свест за бегалците и мигрантите

Група млади луѓе од пет европски земји работат на подигнување на свеста за бегалскта криза и проблемите на мигрантите. Тое е во рамки на проектот „Биди промената“, како дел од програмата Еразмус+. Целта на проектот е да се подигне свеста за бегалците миграциите и медиумската покриеност и да се информираат луѓето за начини на кои тие можат да придонесат и да помогнат. Денес за оваа програма охриѓани беа информирани преку Флеш моб кој се одржа на градскиот плоштад. Учесници од 5 земји, Македонија, Словачка, Италија, Шпанија и Романија се дел од проектот „Биди промената“. На овој проект работат...

Continue reading

„БИДИ ХЕРОЈ, УКАЖИ ПРВА ПОМОШ”

Несреќите се случуваат секојдневно и насекаде: во домот, на улица, на училиШте, на работно место, на игралиШте, во природа и каде ли уШте не. Во таквите ситуации правилното укажување прва помоШ значи спасување човечки живот. Несреќите се случуваат секојдневно и насекаде: во домот, на улица, на училиШте, на работно место, на игралиШте, во природа и каде ли уШте не. Во таквите ситуации правилното укажување прва помоШ значи спасување човечки живот. Во рамките на своите активности во делот на првата помоШ Црвен крст Охрид на 22.05.2016 (недела) во периодот од 9-16 ч., под мотото „БИДИ ХЕРОЈ, УКАЖИ...

Continue reading

СВР Охрид: Биди sвезда не фрлај петарди

Под мото„Биди sвезда не фрлај петарди“, СВР Охрид го отпочна проектот „Превенција од злоупотреба на пиротехнички средства“. Под мото„Биди sвезда не фрлај петарди“, СВР Охрид го отпочна проектот „Превенција од злоупотреба на пиротехнички средства“. Во рамките на проектот, полициски службеници ги посетуваат основните училишта во општината и на најмладите им укажуваат на опасностите од пиротехничките средства што можат да се предизвикаат поради користење нелегална пиротехника, незнаење и невнимание при употребата што може да има фатални последици. „Од ваквите повреди нема заштита, опасност од изгореници...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad