kalinka

Моќта на калинката

kalinkaКалинкатата нуди многу повеќе од неверојатен вкус. Таа има и хранливи и лековити моќи. Следуваат неколку причини зошто треба да го јадете ова овошје.

kalinkaКалинкатата нуди многу повеќе од неверојатен вкус. Таа има и хранливи и лековити моќи. Следуваат неколку причини зошто треба да го јадете ова овошје.

Влијае на стареењето бидејќи содржи големо количество антиоксиданси.

Ги заштитува бубрезите – Есктрактот од калинка спречува оштетување на бубрезите и ги заштитува бубрезите од штетните отрови.
Го заштитува и регенерира црниот дроб – Најновите истражувања покажуваат дека сокот од калинка го штити црниот дроб и помага во неговата регенерација откако бил оштетен.

Го зајакнува имунитетот – Калинката и сокот од калинката се полни со витамин Це.

kalinkaДелува антиалергиски – Калинката содржи полифеноли кои ги намалуваат биохемиските процеси поврзани со алергиите.
Спречува срцеви болести – Калинката ја подобрува способноста на телото да го синтетизира холестеролот во крвниот систем.

Спречува рак на простата – Едно истражување покажано дека сокот и екстрактот од калинка можат да го спречат ракот на простатата.
Спречува рак на дојка – Научници од еден универзитет го истражувале влијанието на сокот од калинка на ракот на дојката. Тие заклучиле дека калинката навистина помага во превенција на напредување на ракот.

Го нормализира крвниот притисок – Истражувањата откриваат дека екстрактот од калинка спречува пораст на крвиот притисок кој е предизвикан од мрсна храна.Го регулира метаболизмот – Калинката помага при регулација на шеќерите во крвта, се бори против воспаленијата а помага и при слабеењето.

{loadposition content9}

„лековити”, бубрезите, вкус, ги, дека, дроб, екстрактот, заштитува, калинка, калинката, калинкатата, моќи, неверојатен, помага, причини, ракот, следуваат, сокот, спречува, хранливи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top