Miladinovci

Иницијатива за пронаоѓање на посмртните останки на Миладиновци

MiladinovciДруштвото на писателите на Македонија со иницијатива за пронаоѓање и враќање на коските на браќата Миладиновци во Македонија.

MiladinovciДруштвото на писателите на Македонија со иницијатива за пронаоѓање и враќање на коските на браќата Миладиновци во Македонија.

„За оваа иницијатива македонските писатели ќе ги извести домашните фактори, а од властите во Република Турција ќе побара помош за достапност на архивите и истражување на целокупната документација за Димитрија и Константин Миладинови кои под неразјаснети околности го завршија својот живот во Цариград во 1862. година“, соопштуваат од македонската писателска асоцијација.

Денеска ќе му биде оддадена почит на големиот македонски преродбеник од 19. век Димитрија Миладинов, по повод 200-годишнината од неговото раѓање.

{loadposition content9}

1862, асоцијација, браќата, враќање, денеска, Димитрија, друштвото, живот, иницијатива, коските, Македонија, македонската, миладиновци, оддадена, писателите, писателска, пронаоѓање, својот, соопштуваат, цариград

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top