Tag: svetski

Svr ekologija

СВР го одбележа Светскиот ден на екологијата

Од денеска започна комплетно уредување на дворното место пред Зградата на Секторот. Акцијата се спроведува во соработка со ЈП Охридски Kомуналец. Денеска се контролираа и издувните гасови на патничките моторни возила. СВР Охрид со низа активности го одбележа светскиот ден на екологијата. Годинава во соработка со ЈП Охридски Комуналец, се уредуваше паркот пред зградата на СВР, а пред Авто мото друштвото Васил Стефоски и Здружнието на возачи Охрид, се спроведе акција во која се контролираат патничките и товарни возила, за издувни гасови. „ Во координирани активности станицата за безбедност во...

Continue reading

zivotna sredina

Светски Ден на заштита на животната средина

Светскиот ден на животната средина се одбележува во Македонија со презентации на тема „Вредностите на биолошката разновидност во Македонија и исполнување на обврските за членство во Европската унија“. Светскиот ден на животната средина се одбележува во Македонија со презентации на тема „Вредностите на биолошката разновидност во Македонија и исполнување на обврските за членство во Европската унија“. Презентацијата ќе се одржи на Попова Шапка, а настанот ќе го отвори специјалниот претставник на Европската унија во Македонија Ерван Фуере. Обраќање, како што е најавено, ќе има и постојаниот координатор...

Continue reading

mleko

Светскиот ден на млекото

Станува збор за производот кој во себе ја содржи идеалната комбинација на состојки кои ни се потребни за здрав живот. За охриѓани, млекото сеуште е најпродаваниот прехранбен производ без кој не се може.  Денес е светскиот ден на најпознатиот прехранбен производ, млекото. За млекото секогаш се знаело дека е здрав, интегрален и природен напиток. Пораснавме со верувањето дека секогаш треба да го има на секоја маса, бидејќи е многу богато со витамини и минерали. За охриѓани, сеуште неизбежен дел од трпезата.Млекото е речиси совршен прехранбен производ, препоплн со девет есенцијални прехранбени...

Continue reading

Megjashi

СОС телефонот алатка за помош

СОС телефонот е еден од начините преку кој може да им се помогне на децата жртви на насилство. Во Македонија оваа линија функционира 17 години, додека во Охрид, во рамките на женскиот центар „Бисера“, осум. Денеска се одбележува Светскиот ден на СОС телефони за помош и поддршка на децата. СОС телефонот е начин на кој може да биде слушнат гласот на секое дете. СОС-телефоните претставуваат значаен механизам на поврзување на децата со институциите кои можат да им помогнат. Осум години во нашиов град функционира СОС линија за помош на жени и деца, жртви на насилство, во рамките на женскиот центар...

Continue reading

strk

Светски денови на птиците преселници

Македонското еколошко друштво под слоганот „Заштити ги критично засегнатите птици преселници – Секој вид е важен!“, вчера и денеска ги одбележува светските денови на птиците преселници. Македонското еколошко друштво под слоганот „Заштити ги критично засегнатите птици преселници – Секој вид е важен!“, вчера и денеска ги одбележува светските денови на птиците преселници Според светската статистика на 11 отсто од птиците преселници им се заканува исчезнување од кои 31 вид е критично засегнат. Исчезнувањето на одредени видови птици со време повлекува исчезнување на други видови животни,...

Continue reading

romski deca

Ромите се борат против предрасудите

На вториот Самит на Ромите во Кордоба, претставниците од Македонија ќе ја претстават Црно-белата книга, односно позитивните и негативните примери од животот на Ромите. Младите образовани Роми од повеќе европски земји работат и се борат за промена на одамна вкоренетите стереотипи за нивниот народ и тивката дискриминација, која се’ уште постои. Тие се борат за промовирање на заедничка европска визија. Интернационалната кампања „Типичен Ром“, која се реализира во неколку балкански земји, меѓу кои и Македонија, беше чекор во таа насока. Координаторот на проектот за Македонија, Мустафа Јакупов потсетува...

Continue reading

doktorki

Работно на денот на здравството

300 членови од здружението на лекари на 10-ти април ќе ја прослават белата вечер. Денес охридските медицинари, меѓународниот ден на здравството го одбележаа работно. 300 членови од здружението на лекари на 10-ти април ќе ја прослават белата вечер. Денес охридските медицинари, меѓународниот ден на здравството го одбележаа работно. Белата вечер закажана за 10 април. Докторите од охридскиот регион наместо денес да го одбележат Светскиот ден на здравството, ќе слават по три дена. Претседателот на здружението на лекарите Прим. Д-р Илија Прангоски вели дека така одлучиле бидејќи ангажираноста на медицинскиот...

Continue reading

svetski den zdravje

Марш по повод Светскиот ден на здравјето

Министерството за здравство во соработка со Институтот за јавно здравје на Македонија по повод 7 април, Светскиот ден на здравјето, денеска организираат заеднички марш од плоштадот Македонија до Градскиот парк, што ќе го предводи ресорниот министер Бујар Османи. Министерството за здравство во соработка со Институтот за јавно здравје на Македонија по повод 7 април, Светскиот ден на здравјето, денеска организираат заеднички марш од плоштадот Македонија до Градскиот парк, што ќе го предводи ресорниот министер Бујар Османи. Зборно место е плоштадот Македонија, (во близина на Камен Мост) каде што...

Continue reading

Одбележан светскиот ден на борба против туберкулозата

Под мотото „На потег против Туберкулозата! Преку иновативност до поефикасна акција“, – активистите на црвениот Крст од Охрид, на плоштадот Чинар, делеа едукативни материјали и даваа корисни совети за борбата со оваа болест. Под мотото „На потег против Туберкулозата! Преку иновативност до поефикасна акција“, – активистите на црвениот Крст од Охрид, на плоштадот Чинар, делеа едукативни материјали и даваа корисни совети за борбата со оваа болест. И во 21 век борбата со Туберкулозата продолжува. Станува збор за хронично бактериско заболување, кое е светски проблем. Оваа година, СЗО акцентот...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top