Tag: prevoz

taksi

Воведување ред во такси превозот

Струшките таксисти на мета на охридските инспекциски служби. Во период од еден месец изречени се 15 мандатни казни на таксисти од соседната општина. Глобите се високи и изнесуваат до 3000 евра, велат од општинскиот комунален инспекторат. Таксистите ќе се ставаат во колосек. Со назначувањето на новиот советник инспектор за патен сообраќај се средуваат пропустите со авто таксистите во градов. Ова е еден од најгорливите проблеми кој се повеќе е изразен за време на летната сезона и за кој години наназад надлежните очајно бараат излез. Досега најчестиот изговор за незавидната состојба во која се...

Continue reading

Bojko Borisov

Нема лабаво за бугарските министри

Премиерот Борисов ги соопшти новите мерки за штедење.Бугарските министри, нивните заменици и шефовите на агенциите наместо со лимузини ќе се возат со градски превоз. Бугарскиот премиер Бојко Борисов, објаснувајќи ја новите строги мерка за штедење, рече дека „изградил метро како сонце” и препорача министрите да го користат. Службените возила ќе се користат само кога ќе се патува надвор од Софија. Борисов на шефовите на агенциите им ги укина службените автомобили, а не ја исклучи и можноста за укинување и на нивните секретарки. Според новите мерки на штедење, првите луѓе во државата кафето...

Continue reading

liniski prevoz

Минибуси – спас за линискиот превоз

До крајот на месецот ќе се среди линискиот превоз во Струга. Без минибуси 16+1 седиште нема шанси да се конкурира за истиот. Дефиниран линискиот превоз во Струга. Минибус 16+1 конечна варијанта. Не е лесен патот за добивање на лиценци. Согласно новите измени на законот за превоз во патниот сообраќај, за да се добие потребната лиценца за вршење превоз на патници, потенцијалните превозници мора да имаат минибус, вели секретарот на општина Струга, Зоран Гулицоски. Тој потенцираше дека Советот на општината, во рамките на истиот закон, има право да донесува одлука за ридско планинските подрачја,...

Continue reading

kombe

Новини во линискиот превоз

Линискиот превоз во Стрга ќе се менува. Ќе се користат само две комбиња осум плус еден и тоа во ридско планинските предели. За останатите линии еден од условите за добивање лиценца се комбиња за превоз на шеснаесет патници плус еден. Таа одлука согласно законот, има право да ја донесе Советот на општина Струга, вели секретарот на општината Зоран Гулицоски. Новините за линискиот превоз воглавно се однесуваат на условите кои што треба да се исполнат за добивање лиценца. Досега комбињата 8+1 возеа на редовните линии низ струшките села и приградски населби. Според проценка на стручните тимови на...

Continue reading

logo

VIP превоз за само 2 денари

Превоз за само 2 денари од центарот на градот до Градиште со ВИП. Превоз за само 2 денари од центарот на градот до Градиште со ВИП. Во екот на туристичката сезона, покрај многуте недостатоци со кои се сретнуваат туристите, еве и една позитивна иницијатива, која заслужува внимание. Имено, мобилниот провајдер ВИП овозможува  превоз од центарот на градот до сите плажи на потегот до Градиште за неверојатни 2 денари. Едноставен и уникатен пример како треба да се работи во екот на туристичката сезона. Иако ваквиот пример требаше да се практикува, досега никој од Локалната самоуправа не се сети да...

Continue reading

kombe

Линискиот превоз на релација Струга-Октиси, проблем

Линискиот превоз на релација Струга-Октиси ги растревожи пензионерите. Возниот ред и пропишаниот патен правец, воопшто не се почитува. Пензионерите се обратиле до локлната самоуправа, го известиле и министерот за транспорт и врски, и сеуште проблемот не е решен. Превозниците не се движат по пропишаниот патен правец, и со  патниците се договараат преку телефоно. Немаат возен ред што не е случај со  останатите села од околината. Не се знае кога и од каде тргнуваат возилата, реагира група пезионери. Тие преку здружението на инвалиди на трудот, за овој проблем писмено го известија министерот за...

Continue reading

kombe

Градскиот превоз во ужасна состојба

Години наназад градскиот превоз е во ужасна состојба. Информационите табли за возниот ред и нови превозни средства се само празна желба за граѓаните. Години наназад градскиот превоз е во ужасна состојба. Информационите табли за возниот ред и нови превозни средства се само празна желба за граѓаните. Стари автобуси, уништени постојки, никаква информација за возниот ред, ваква е моменталната состојба со градскиот превоз во Охрид. Градот има голема потреба од ефикасен транспорт, посебно во летниот период, кога  истиот е неопходен и  за туристите. Возниот ред се изработува во зависнос од потребите...

Continue reading

prevoznici Struga

Од бесплатниот превоз за струшките учениците нема ни траг

Трпението попушта и кај линиските превозници и кај учениците. Овој начин на превоз неможе да се спроведе поради  несогласувањата помеѓу превозниците. Трпението попушта и кај линиските превозници и кај учениците. Овој начин на превоз неможе да се спроведе поради  несогласувањата помеѓу превозниците. Бесплатниот превоз за средношколците од  прва година во Струга, предизвика кавга помеѓу линиските превозници и учениците. Овој начин на превоз не се применува бидејќи   сопствениците на комби возилата нема да  ги превезуваат учениците, се додека  училиштата  не платат надоместок за тоа. Велат за таа...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad