Tag: organizacija

TVM

Фестивалска магија и организациона замаеност

И по 50 години никако да се научиме како да организираме фестивал без пропусти. И по 50 години никако да се научиме како да организираме фестивал без пропусти. И на отварањето на златното, јубилејно издание на светски познатиот фестивал, „Охридско лето“, работите на организаторите не им тргнаа во посакуваната насока. Откако во пет до дванаесет беше разрешен првиот човек на фестивалот, Тони Симоновски, за негов наследник беше назначен Васил Зороски. Именувањето на Зороски за вд директор уште во првите денови се покажа како лош потег, кој навестуваше дека ова издание на фестивалот нема да помине...

Continue reading

Ratajkoski Zdravko

„Рибари“ ќе го чествуваат 7ми ноември

По повод денот на ослободувањето на Охрид, невладината организација „Рибари“ најавува одржување на музички хепенинг и свечено дефиле. По повод денот на ослободувањето на Охрид, невладината организација „Рибари“ најавува одржување на музички хепенинг и свечено дефиле. Наближува 7ми ноември, денот на ослободувањето на Охрид. Тоа само по себе носи одредени подготовки за неговото празнување. Свој придонес во одбележувањето на овој за Охрид значаен ден, ќе даде и новоформираната Невладина организација „Рибари“, која по тој повод најавува бројни активности. „Музички хепенинг и свечено дефиле на културно...

Continue reading

zmii

Лето во Охрид, културен, туристички и социлошки феномен

Ако природата сиот раскош и убавина ги истурила во Охрид, не може а да не се наметне прашањето, зошто години, па и децении наназад потфрламе во основата за исполнување на целта на туризмот – неговата организација. Ако природата сиот раскош и убавина ги истурила во Охрид, не може а да не се наметне прашањето, зошто години, па и децении наназад потфрламе во основата за исполнување на целта на туризмот – неговата организација. Охрид, со својата местоположба и природни убавини, никого неможе да остави рамнодушен. Убавините на Плаошник, архитeктурата во стариот дел на градот,  локалитетот ...

Continue reading

riba

„Комбах“ организација за заштита на автохтоните риби

Состојбата со рибниот фонд на балканот е алармантна. Над 50 насто од нив се длабоко загрозени, велат научните работници. Од конференцијата која деновиве се одржува во Охрид ќе произлезе основање на КОМБАХ организација, која во иднина ќе биде промотор за сите истражувања и понатамошна заштита на слатководните риби од овој регион.  Научните работници од Балканот и пошироко се сретнаа во Охрид. Над 70 учесници од 14 земји деновиве учествуваат на конференција за заштита на слатководни риби на Балканот. Замислата на оваа конференција е да се направи меѓународно тело кое понатака ќе се грижи на овие...

Continue reading

OPM

Средба ОПМ и давателите на јавни услуги

На состанокот учествуваа претставници од локалната самоуправа, од јавните претпријатија, инспекциските органи, како и претставници на невладините организации. На состанокот учествуваа претставници од локалната самоуправа, од јавните претпријатија, инспекциските органи, како и претставници на невладините организации. „Заштита на потрошувачите во доменот на услугите од јавен интерес“ беше тема на трибината што ја организираше Организацијата на потрошувачи на Република Македонија во Охрид. „Во делот на заштитата на потрошувачките права, најголем проблем граѓаните имаат со услугите од јавен интерес,...

Continue reading

LDP

Општинската организација на ЛДП со нов претседател

Вечерва се одржува изборното собрание на општинската организација на ЛДП. На првата фотеља по се изгледа ќе седне актуелниот директор на ЈП „Комуналец“. Денес се избира новиот претседател на охридската ЛДП. По се изгледа  актуелниот директор на ЈП „Комуналец“, Боро Павлоски ќе биде новиот лидер на овааа партија во Охрид. Павлоски вели дека има повеќе кандидати и сите поседуваат високи квалитети па ниту еден избор нема да биде погрешен. Досегашниот претседател на ОО на ЛДП, Јордан Трца, кој оваа функција ја извршуваше во текот на два мандати не е еден од кандидатите. На изборното собрание најавено...

Continue reading

Misel Platini

Италија и Франција во организација на историско Европско првенство?

Италија и Франција ќе го организираат историското Европско првенство во фудбал во 2016 година, во кое за прв пат ќе учествуваа 24 екипи наместо вообичаените 16. Италија и Франција ќе го организираат историското Европско првенство во фудбал во 2016 година, во кое за прв пат ќе учествуваа 24 екипи наместо вообичаените 16. Претседателот на УЕФа, Мишел Платини, го објави својот план за проширување на натпреварите на стариот континент со кое, цела Европа многу ќе добие, а помалите екипи ќе имаат поголема можност за натпреварување. „Ова ќе биде важен чекор за меѓународниот фудбал. Минатата година...

Continue reading

Panevropska unija logo

Македонија во ЕУ- Одредница за Европа, е насловена Меѓународната конференција која викендов се одржува во Охрид

Каде се наоѓа нашата земја на патот кон европската унија- е една од темите на кои се разговараше од страна на присутните. Конференцијата е во организација на македонската Паневропска унија. Каде се наоѓа нашата земја на патот кон европската унија- е една од темите на кои се разговараше од страна на присутните. Конференцијата е во организација на македонската Паневропска унија. Република Македонија го има дадено својот удел во европската традиција, култура, начин на живеење и тој влог од минатото е своевидна гаранција за наша успешна европска иднина на која работиме. Ова беше потенцирано на Меѓународната...

Continue reading

Струшките потрошувачи не знаат дека во градот има организација за заштита на нивните права

Канцеларијата функционира веќе една година. Од таму велат, „неинформираноста на граѓаните се должи на минималната медиумска кампања.“ Стружани не се информирани каде можат да ги запознаат своите потрошувачки права. Иако нивните реакции се многубројни, сепак не знаат каде можат да се обратат на консултативен разговор и како да постапат кон сопствениците на трговските дуќани. Организација на потрошувачи во Струга постои речиси една година. Канцеларијата се наоѓа во општинската зграда и за таа намена се ангажирани две лица. Тие даваат совети со цел да ги заштитат потрошувачите. Од таму потврдуваат...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top