Tag: ezero

plazi

Половина oхридски плажи ги проголта езерото

Концесионерите на плажите се жалат дека надојдената вода им проголта половина од закупеното Охридско крајбрежје. Тие реагираат до ЕЛЕМ под итно да превземат мерки и да го регулира нивото на водата во езерото. Нивото на езерото сеуште над дозволениот максимум. Овој пат штета од поголемата количина вода имаат концесионерите на плажите, затоа што надојдената вода им покри половина од песочниот простор наменет за поставување на лежалки. „ Четврта година по ред како крајбрежјето е уредено, а годинава изгледа како сега да почнуваме со активности. Се е разрушено, а причина за тоа е преголемата количина...

Continue reading

Ohridsko ezero

Eзерото мора да се спаси

Охридското езеро мора да се заштити од еколошка деградација. Ова не е само тема на денешната трибина која се оддржа во Охрид, туку и заклучок од повеќето релевантни фактори кои ја следат состојбата со се она што му се случува на Охридското езеро. Светскиот проблем со загадувањето на водите му се заканува и на Охридското езеро. Оваа го констатираа експертите на хидробиолошкиот институт на денешната трибина која се одржа во Охрид на тема „да го заштитиме крајбрежието на Охридското езеро од еколошка деградација“. Др Ленче Локоска потенцира дека за среќа Охридскот езеро постојано се надополнувасо...

Continue reading

pastrmka

Трето порибување на езерово со пастрмка оваа година

На порибувањето, покрај македонскиот министер за земјоделство Љупчо Димовски, присуствуваше и неговиот српски колега Саша Драгин. Македонскиот министер потенцира дека Охридската пастрмка мора да се заштити пос екоја цена. 400 илјади парчиња подмладок на пастрмка  пуштени во водите на Охридското Езеро. На ова трето по ред порибување, присуствуваше и српскиот министер за земјоделство, Саша Драгин кој изјави дека земјите од регинот мора да соработуваат во заштитата на екосистемите, посебно во период кога климатските промени го покажуваат својот гнев. Македонскиот министер согласен со неговиот српски...

Continue reading

ezero

Водата во езерото исправна!

Водата во Охридското Езеро e од прва и втора класа и е исправна за капење и рекреација. Реките Черава, Коселска, Сатеска и Велгошка остануваат најголемите загадувачи на Охридското Езеро. Според резултатите од физичко-хемиските и микробиолошки испитувања, спроведени од страна на Центарот за јавно здравје од Охрид, квалитетот на водата во Охридското Езеро, пред почетокот на туристичката сезона е од прва и втора класа. Според уредбата за класификацијата на водите пак, вода од прва класа може да се користи за водоснабдување, додека вода од втора класа може да се користи за капење, спорт и рекреација,...

Continue reading

езеро

Масна дамка на површината на Охридското Езеро

Камерата на ТВМ, вчера попладне,  забележа мрсна дамка на површината на Охридското Езеро покрај кејот во центарот на Охрид. Камерата на ТВМ, вчера попладне,  забележа мрсна дамка на површината на Охридското Езеро покрај кејот во центарот на Охрид Потеклото не е познато, но се претпоставува дека се работи за материјал од нафтени деривати истурен во канализациската мрежа. Денес на местото се излезени претставници на Државниот инспекторат за животна средина, локален комунален иснпекторат и од меѓуопштинското јавно претпријатие „Проаква“, кое стопанисува со Колекторскиот систем за заштита на...

Continue reading

kuburi

Кубури, „Мартинки“ и „Каранфилки“ се вадат од езерото

Продолжуваат активностите за реализацијата на проектот „Охридското езеро, подводно – депо на оружје“. Продолжуваат активностите за реализацијата на проектот „Охридското езеро, подводно – депо на оружје“. Проектот е во организација на Националната установа Завод и Музеј, а е финансиран од Министерството за култура. Вадењето на оружјето се реализира со нуркачкиот центар „Амфора“ од Охрид. Од Охридското езеро извадени примероци на оружје стари неколку векови. Продолжува реализацијата на проектот „Охридското езеро, подводно – депо на Воружје“. Проектот започна во 2007 година кога,...

Continue reading

ezero

Квалитетот на водата во езерото добар, но до кога?

Квалитетот на водата во Охридското езеро добар. Последните земени мостри од езерото од страна на Центарот за јавно здравје, покажуваат дека таа е од прва и втора категорија. Со намалувањето на водостојот на езерото се очекува да се намали и квалитетот на водата во него. Квалитетот на водата во Охридското езеро добар. Последните земени мостри од езерото од страна на Центарот за јавно здравје, покажуваат дека таа е од прва и втора категорија. Со намалувањето на водостојот на езерото се очекува да се намали и квалитетот на водата во него. Квалитетот на водата во Охридското езеро на задоволително...

Continue reading

Panoski

Заедничка активност со Албанија за сливот на Охридското езеро

Денес во организација на Билатералниот Секретаријат за сливот на Охридското Езеро стручен тим ќе престојува во Поградец, Албанија Денес во организација на Билатералниот Секретаријат за сливот на Охридското Езеро стручен тим ќе престојува во Поградец, Албанија Целта на посетата и состанокот е многукратна. Прво, заеднички со тим од албанската страна ќе се разгледа состојбата настаната од новата хидролошка состојба и нејзиното влијание во сливот и врз самото езерото. Планирано е потоа да се увидат состојбите со управувањето на рибниот фонд на албанската страна, притисокот од урбанизацијата и степенот...

Continue reading

med. otpad

Што се крие во утробата на езерото?

Најопасниот комунален смет-медицинскиот отпад распослан долж охридското крајбрежје. За Државниот инспектор при Министерството за ЖСПП Игор Трајкоски, отпадот е со поминат рок и според него не претставува опасност. Најопасниот комунален смет-медицинскиот отпад распослан долж охридското крајбрежје. За Државниот инспектор при Министерството за ЖСПП Игор Трајкоски, отпадот е со поминат рок и според него не претставува опасност. Шприцеви, инфузии, шишиња од сирупи, празни скатули од таблети, е само дел од отпадот кој што од саботата се наоѓа покрај крајбрежниот дел на езерото. Очигледно состојбата...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad