Tag: cas

Спортскиот арбитражен суд (CAS) одлучи за инцидентот во Белград

Главен виновник за инцидентот на прекинатиот натпревар е фудбалскиот сојуз на Србија CAS ја отфрли жалбата на фудбалскиот сојуз на Србија, а ја прифати онаа на Албанскиот, бидејќи не пронајде никакви докази дека Албанците одбиле да го продолжат натпреварот кој беше прекинат поради настанатите нереди. Судот смета дека прекинот настанал поради лоша организација на натпреварот и втрчување на српските навивачи на теренот, кои потоа ги нападнаа гостинските играчи. Спортскиот арбитражен суд (CAS) го прогласи фудбалскиот сојуз на Србија како главен виновник за прекинот, поради кој победата ѝ ја додели...

Continue reading

tabla

Охридските првачиња од етничките заедници го скокнаа часот по македонски јазик

Првачињата  од албанската и турската етничка заедница во основното училиште „Братство- Единство„  не одржаа час по македонски јазик. Првачињата  од албанската и турската етничка заедница во основното училиште „Братство- Единство„  не одржаа час по македонски јазик. Два дена по решението на Министерството за образование во наставната програма за првачињата од етничките заедници да се воведе и изучува македонскиот јазик, првачињата го скокнаа овој час. Ситуацијата на ниво на  Републиката се рефлектира и во нашето училиште, објаснува Осман Османи, директор на оваа образовна институција. „Родителите...

Continue reading

ucebnici

Или учебник или надвор!

Во недостаток на учебници, проблем кој досега мораше да биде надминат, учениците се соочуваат со една сосема нова појава. Во недостаток на учебници, проблем кој досега мораше да биде надминат, учениците се соочуваат со една сосема нова појава. Доколку самите не купат книга, се почесто се приморани да го напуштат часот. „Ова е навистина негативен пример и одговорно тврдам дека во иднина ќе биде надминат“, вели Митре Вељаноски, советник за образование. Проектот бесплатни учебници продолжува да создава нови проблеми. Иако одминуваат повеќе од два месеци од почетоткот на учебната година, учениците...

Continue reading

logo

Седницата започна со час и половина доцнење

Со кратки дискусии од страна на претседаталите на одредени работни дискусии, беа прифатени сите 10точки предвидени со дневниот ред. Со кратки дискусии од страна на претседаталите на одредени работни дискусии, беа прифатени сите 10точки предвидени со дневниот ред. Со невообичаено доцнење од час и половина започна петтата седница на советот на Општина Охрид. Долготрајната дебата помеѓу Градоначалникот и граѓаните од 15тата урбана единица, беше причина поради која советниците почнаа со работа со толкаво доцнење. Граѓаните од овој дел на градот засегнати од состојбата која им се наметнува со дадениот...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad