Tag: целе

tapani

Гајдата и тапанот-животна преокупација

Гајдата и тапанот животна пасија на белчиштанецот Цветко Блажески. Животот на чичко Целе му поминува со музика, песна, игра и дружба. Неговиот дом во село Белчишта е претворен во мал етно музеј кој е чест посетен од странски туристи. Цветко Блажески од Белчишта, славна Дебрца е најстариот и најпознат мајстор за изработка на стари традиционални музички инструменти. Првата гајда ја изработил на 20 годишна возраст, а веднаш после тоа и тапанот. Од тогаш па до ден денес, веќе три децении тие му се животна пасија. „Не само што ги изработувам и продавам инструментите, туку и одлично свирам на истите“,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top