Tag: цврстите

Батерија со поголем век на траење од цврстите батерии

Направен е прототип на течна батерија која би била поефтина за масовна употреба Тим на научници од институтот за технологија во Масачусетс (MIT) направил прототип на батерија која е дизајнирана да се надополнува со енергија од соларни извори и од ветерници. Батеријата која истражувачите од MIT ја направиле се состои од мешавина на литиум, антимон и олово. Батеријата е практично течна бидејќи наведените метали се стопени на 450 степени целзиусови. Нејзиниот животен циклус е многу поголем од цврстите батерии. Во тестот на издржливост, кој го спровел тимот на истражувачи, батеријата ја полнеле...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top