Tag: цвеќето“

tvorba

ОУ „Христо Узунов“ и „Кочо Рацин“ успешни на конкурсот „Македонија – земја на цвеќето, земја на розите“

Во рамки на акцијата „Македонија – земја на цвеќето, земја на розите“ која се одржа во организација на Министерството за животна средина и просторно планирање, а поддржана од Влада на Република Македонија, општина Охрид зеде активно учество и успешно ја спроведе акцијата преку нејзино организирање и спроведување на креативни активности во основните училишта. Во рамки на акцијата „Македонија – земја на цвеќето, земја на розите“ која се одржа во организација на Министерството за животна средина и просторно планирање, а поддржана од Влада на Република Македонија, општина Охрид зеде...

Continue reading

den na proletta

О.У. „Григор Прличев“ го одбележа денот на пролетта

Голем еко хепенинг во О.У. „Григор Прличев“ за денот на пролетта и денот на екологијата. Тое е во рамките на акцијата  „Македонија земја на цвеќето – земја на розите“ . Децата низ бројни програмски активности, приредба, садење на дрвца, изработка на украси од хартија, уметничко сликање на чешмата во дворот и др, секој на свој начин покажаа како ја доживуваат пролетта. Денот на пролетта, денот на екологијата, децата од О.У. „Григор Прчичев“ го одбележаа со еко хепенинг во дворот на училиштето. Децата, покрај садењето, изведоа приредба, со пригодни песнички и рецитали за пролетта. Садењето на...

Continue reading

rozi

Розите се враќаат во Охрид

Во акцијата на Министерството за животна средина „Македонија земја на цвеќето- земја на розите“ што ќе се одржи на  овој петок, 21-ви март, со активности на Одделението за заштита на животната средина и Одделението за образование, ќе се вклучи и општина Охрид. Во акцијата на Министерството за животна средина „Македонија земја на цвеќето- земја на розите“ што ќе се одржи на  овој петок, 21-ви март, со активности на Одделението за заштита на животната средина и Одделението за образование, ќе се вклучи и општина Охрид. Локалната самоуправа во содејство со ЈП „ Охридски комуналец“  ќе организира...

Continue reading

rozi

Македонија, земја на розите

Македонија ќе стане земја на розите. Минатогодишната кампања “Скопје градот на белата роза” се проширува на целата територија на државата. Македонија ќе стане земја на розите. Минатогодишната кампања “Скопје градот на белата роза” се проширува на целата територија на државата. Под мотото “Македонија земја на цвеќето, земја на розите” на 21 март во сите региони треба да бидат засадени над 100 000 рози. Освен за визуелниот ефект кој ќе се постине, изборот на розата се темели и врз основа на студија која го потврдува нејзиното значење во заштитата на животна...

Continue reading

park

Продолжува проектот „Охрид град на цвеќето“

Дождот кој во претпладневните часови паѓаше не го попречи реализирањето на проектот „Охрид град на цвеќето“. Дождот кој во претпладневните часови паѓаше не го попречи реализирањето на проектот „Охрид град на цвеќето“. Сезонските цвеќиња кои се планира да бидат засадени на голем број површини се производство од сопствените оранжерии на ЈП „Охридски Комуналец“. До почетокот на туристичката сезона се планира да бидат засадени околу 10.000 парчиња  сезонско цвеќе, додека со новата реколта, пак од јуни планирано е  да бидат засадени помеѓу 35-40.000 парчиња цвеќе. Само претходните денови на потегот...

Continue reading

dobrotvorna sliki

Фотографиите од добротворната изложба ги маѓепсаа посетителите

Љубители на уметноста, добронамерници, случајни посетители, секој со свој придонес во добротворната изложба на фотографии од проектот „Охрид, град на цвеќето“. Кога се работи за најмладите, веројатно нема срце што не сака да помогне. Тоа недвосмислено го докажа вчерашната добротворна изложба на фотографии од проектот „Охрид, град на цвеќето“. Советници во општината, директори на јавни претпријатија, сопственици на приватни бизниси, иако различни, во суштина сепак слични. Сите се собраа на едно место , со заедничка цел, да го дадат својот придонес во обезбедувањето на иднината на најмладите....

Continue reading

park shetalishte

Со купена фотографија-до нов инвентар за градинката „Јасна Ристеска“

Во понеделник, хуманитарна изложба на фотографии од проектот „Охрид, град на цвеќето 2012“. Ако ја љубите фотографијата, а сакате и да помагате, тогаш еве ви можност да уживате во двете работи истовремено. Во понеделник, 5ти Ноември, во лаунџ барот Објектив, ќе се случи хуманитарна изложба на фотографии во изработка на Петар Боев. Инаку станува збор за 47 фотографии кои се сликани од месец Април па наваму, а се дел од проектот „Охрид, град на цвеќето 2012“. На фотографиите доминира цвеќето како мотив, со карактеристична охридска позадина. Фотографирани се градскиот парк и околината, а направени...

Continue reading

cvekinja terasa

Започна проектот „Охрид град на цвеќето“

350 нови жардињери со цвеќиња ќе ги разубавуваат институциите и приватните куќи во центарот на  градот. Охрид несомнено ќе биде град на цвеќето. За тоа ќе се погрижи јавното претпријатие „Охридски комуналец“ во чии раце е спроведувањето на проектот кој носи наслов „Охрид град на цвеќето-2012“.Трајан Љаткоски, раководител на „Паркови и зеленило“ смета дека помина времето кога туристите се воодушевуваа само од културно-историските споменици, туку дека се повеќе тие застануваат и се сликаат пред зеленилото и цвеќињата во Охрид. „Оваа година ЈП Охридски комуналец се одлучи Охрид, 2012та да биде...

Continue reading

cveka

Охрид град на цвеќето

Трендафилите како некогашен добар декор на градот, повторно се враќаат. Трендафилите се враќаат во Охрид. Дел од граѓаните на Охрид, навраќајќи се во спомените, велат дека трендафилите како препознатлив декор на градов од минатото многу им недостасуваат. Разнобојните садници од ова цвеќе редовно се наоѓале на фотографиите на охриѓани и бројните туристи. Трендафилите посебно беа карактеристични за паркот околу споменикот на Св Наум. Одговорниот на паркови и зеленило во ЈП „Охридски Комуналец“, Трајан Љаткоски, кажа дека ќе има обновување со садници на трендафили но на други парковски површини....

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad