Tag: цветници

lazarki

Весели лазарки го најавија Велигден пеејќи лазарски песни низ охридската чаршија

Денес е Лазарева сабота. Убавата традиција на пеење лазарски песни облечени во традиционална невестинска облека, втора година со ред се обидуваат да ја популаризираат младите играорки од КУД „Ѓердан“ од Охрид. Денес е христијанскиот празник Лазарева сабота, лазарици или Лазаровден. На овој ден лазарките го најавувале доаѓањето на пролетта и Велигден. Има повеќе лазарски песни кои обично се со оптимистична и духовита содржина и посакуваат здравје, успех и напредок. Младите играорки од КУД „Ѓердан“ од Охрид втора година со ред се обидуваат да ја популаризираат подзаборавената традиција на лазарките. ...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top