Tag: Цветко

Науката не признава граници ниту политика

Грчки студент учи на охридскиот факултет за туризам и угостителство. Овоаа високообразовна институција години наназад има богата меѓународна соработка со останатите европски универзитети и ја имплементира програмата за размена на студенти и професори. Грчки студенти на Факултетот за туризам и угостителство си ги прошируваат знаењата во оваа област. Хипократ Каракашоглу веќе втор семестар слуша настава на охридскиот факултет. Тој пристигнал тука преку програмата мобилност на студенти. Тој се одлучил да студира во Македонија пред се од лични причини бидејќи корените на неговото семејство биле...

Continue reading

brezani

Една година нема автобус до Брежани

Брежанци една година немаат линиски превоз. Тие бараат барем еднаш во неделата да се најде превозник кој ќе ги носи до нивните родни огништа. Во ова село од Дебрца живеат околу дваесетина стари лица, а покрај проблемот со превозот како што кажаа брежанци нив не ги посетува ниту доктор. Веќе една година нема линиски превоз до селото Брежани, кое припаѓа во општина Дебрца. Мештаните велат, жалосно е што во 21 век немаат превоз до родните места каде што имаат куќи, обработуваат ниви а чуваат и по некој сандак со пчели. Тие апелираат до надлежните да го решат проблемот бидејќи станува збор за повозрасна...

Continue reading

Sv Kliment Ohridski

Некои кренаа раце од наградите но некој и ќе тужи

Конкурсот за Светиклиментовите награди и повелби заврши. Досега пријавени девет кандидати. Оправдана ли е потрагата по нови добитници на најпрестижната награда, кога минатогодишните, сеуште чекаат на нив? Некои од нив, најавуваат дека по судски пат ќе си ги бараат наградите. Конкурсот за најпрестижната награда на градов „Наградата  за животно дело“ и Повелбите „Св. Климент Охридски“, заврши. Дали годинава ова признание, а и неговите добитиници ќе го добијат третманот и вниманието кое го заслужуваат? Ќе заврши ли конечно наградата во рацете на оние кои по заслуга ја добиле? Иако некои од минатогодишните...

Continue reading

piski

Белчиштанецот Блажески ја отвори вратата на својот дом за ТВМ

Ни раскажа како  ги изработува традиционалните македонски инструменти. Кажа дека од овој занает богато се живее. Цветко Блажески од село Белчишта е еден  од ретките  мајстори во охридско струшкиот регион познат по изработување на дувачки инструменти. Тој од  мал пројавил желба да свири на гајда, следејќи го примерот на неговиот татко. Цветко  првата гајда самостојно ја изработил на 20 годишна возраст а потоа следела изработката и на  тапанот. Со  изработка на традиционалните музички народни инструменти се занимава повеќе од 30-тина години. Како што вели, нема изведувач на народна музика, кој...

Continue reading

zname VMRO

Пратеникот Цветко Грозданов со нови обвинувања до охридскиот градоначалник

Тој реагира дека поради неговата несериозност, Охрид ќе остане без двете фудбалски игралишта за чија изградба владата пред две години даде пари. Грозданов бара под итно Петрески да даде дозвола за градба за игралиштето во Лескоец.   Тој реагира дека поради неговата несериозност, Охрид ќе остане без двете фудбалски игралишта за чија изградба владата пред две години даде пари. Грозданов бара под итно Петрески да даде дозвола за градба за игралиштето во Лескоец. 154.000 евра наменети за изградба на двете фудбалски игралишта ќе пропаднат доколку градоначалникот Александар Петрески и понатаму...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad