Tag: цветен

ПРЕДВРЕМЕ ЗАВРШИ АКЦИЈАТА „ЦВЕТНИ БАЛКОНИ-ЦВЕТЕН ОХРИД“

Иако беше предвидено да трае два дена, поради големиот интерес, акцијата „Цветни Балкони-Цветен Охрид“ започна и заврши денес. Како што беше најавено, поделени се 400 жардиниери со цвеќе за жители од повеќе улици во Охрид. Поради огромниот интерес, акцијата „Цветни балкони-Цветен Охрид“ што традиционално ја организира Општина Охрид по повод 5- јуни , Светскиот ден на животната средина започна и заврши денес, а беше предвидено да трае два дена. Предвидените 400 жардиниери со саксиско цвеќе за кратко време беа поделени на жителите од улиците: „Момчило Јорданоски“, „Александар Гушо“, „Трајче Дојчиноски“,...

Continue reading

ГОДИНАВА ПОВТОРНО ЦВЕТНИ БАЛКОНИ-ЦВЕТЕН ОХРИД

Општина Охрид традиционално и годинава ќе го реализира проектот „Цветни балкони – Цветен Охрид“. Општина Охрид традиционално и годинава ќе го реализира проектот „Цветни балкони – Цветен Охрид“.Во рамките на овој проект ќе бидат поделени 400 жардиниери со саксиско цвеќе на жителите кои живеат на улиците: -ул.„Ариф Мустафа“ -ул. „Махмуд Рифат“ -ул.„Бистрица“ -ул„Шар Планина“ -ул„Никола Петров Русински“ -ул.„ Хаџи Мустафа“ -ул.„Сатеска“ -ул.„Васил Стефовски“ -ул„Мишо Гилиќ“ -ул.„Трајче Талески“ -ул.„Гоце Делчев“ Акцијата ќе се реализира на 3 и 4 јуни( среда и четврток) 2020год. Граѓаните од гореспоменатите...

Continue reading

Се засадува летната реколта цветен насад

Деновиве во градскиот парк, зелените острови кај кружните текови и зелените делови покрај пешачките патеки до Горица и покрај каналот Студенчишта, се засадува летната цветна реколта. Деновиве во градскиот парк, зелените острови кај кружните текови и зелените делови покрај пешачките патеки до Горица и покрај каналот Студенчишта, се засадува летната цветна реколта. Цветниот насад од видовите: агератум, салвија, петунија, “Лепи Јово” и “џунџуле” ќе ги краси парковите во летниот и есенскиот период. Според годишниот план за 2019 год, од летната реколта се планира да се засадат 50,000 садници.

Continue reading

Цветен тунел до споменикот на Св. Климент Охридски

Граѓаните на Охрид како и многубројните туристи ќе можат да пристапат до градскиот плоштад и споменикот на патронот на градот Св.Климент Охридски движејќи се по „цветен тунел„ . Граѓаните на Охрид како и многубројните туристи ќе можат да пристапат до градскиот плоштад и споменикот на патронот на градот Св.Климент Охридски движејќи се по „цветен тунел„ . Во соработка со локалната самоуправа и Ј.П.„Охридски Комуналец„ поставени  се метални конструкции  со сезонско цвеќе со впечатлив колорит. „Се надеваме дека „цветниот тунел„ ќе стане препознатлива позадина на фотографиите на многубројните туристи...

Continue reading

Цветни балкони за цветен Охрид

Општина Охрид традиционално и годинава ќе го реализира проектот „Цветни балкони – Цветен Охрид “ . Во рамките на овој проект ќе бидат поделени 400 жардиниери со саксиско цвеќе на жителите кои живеат на  улиците: Општина Охрид традиционално и годинава ќе го реализира проектот „Цветни балкони – Цветен Охрид “ . Во рамките на овој проект ќе бидат поделени 400 жардиниери со саксиско цвеќе на жителите кои живеат на  улиците:„Македонски просветители“ од пресекот со бул.„Туристичка“ до кеј „Македонија“ , „ Димитар Влахов“ од пресекот со бул. „Македонски просветители“ до пресекот со ул.„Јане...

Continue reading

cveten pazar

Нема пари за изградба на цветен пазар

Охрид и понатаму без цветен пазар. Неговата изградба која беше најавена уште пред шест месеци заради презадолженоста на општината и незавидната ситуација во која се наоѓа ЈП „Градски пазар“, не може да се реализира. Ќе се бара партнер од приватниот сектор кој ќе инвестира во овој проект. Доцни реализацијата на проектот за изградба на цветен пазар. Уште пред шест месеци беше обелоденето дека на плоштадот „Крушевска Република“, кај Чинарот, на самиот влез на пазарот треба да биде новата локација на современиот цветен пазар. Според планот инвестицијата требаше да изнесува 30 000 евра. Овие средства...

Continue reading

zardenjeri

И оваа година “Цветни балкони – Цветен Охрид“

Традиционално и годинава по четврти пат се реализира акцијата “Цветни балкони – Цветен Охрид“. Оваа активност се реализира во рамките на неделата на животна средина, а ја спроведува Одделението за заштита и влијание на животната средина при Локалната самоуправа на Охрид и ЈП „Охридски Комуналец“. 300 жардинери со саксиско цвеќе денес беа поделени на 100 тина охридски семејства. Ова цвеќе од расадникот на претпријатието  „Охридски Комуналец“ќе се пресели во нивните дворови. Денешните подарени садници се само дополнителен мотив, охридските дворови да го добијат вистинскиот лик и да претставуваат...

Continue reading

цвекја

„Цветни балкони – Цветен Охрид“

Во текот на неделата на животната средина, предвидено е повторно да се реализира проектот, “Цветни балкони – Цветен Охрид“, во чии рамки ќе бидат поделени 300 жардиниери со саксиско цвеќе на жителите кои живеат на следните улици: „Момчило Јорданоски“, „Марко Цепенков“ од пресекот кај Стобекс до кружниот тек кај болницата, ул. „Вангел Николоски“, ул. „Дебарца“, ул. „Александар Гушо“, ул.„Трајче Дојчиноски“, ул „1-ви Мај“, ул. „1-ва Македонска ударна бригада“ од пресекот со ул. „ Питу Гули “ до Стобекс. Во текот на неделата на животната средина, предвидено е повторно да се реализира проектот,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top