Tag: Цвета

sv Petka

На Петковден голем број верници го посетија манастирот на Св. Петка во Велгошти

На Петковден голем број верници го посетија манастирот на  Св. Петка во Велгошти. Голем број велгоштани и охриѓани  денес го посетија манастирот Св Петка. Со свеќа и молитва се поклонија пред иконата  на светицата.  Верниците кои овој ден го слават како семејна слава осветуваа  леб.  И покрај ладното утро голем број на верници дојода  во Св. Петка. Цвета од Охрид вели дека на овој ден често доаѓа во манастирот. Доаѓа почесто на литургиите во петок, но задолжително на Петковден, на Свети Петка во месец август и на источен Петок. Се молиме за здравје, палиме свеќи, а црквата од пред неколу години...

Continue reading

sporen pat

Рани куче да те лае

Гаврилоска Цвета после 32 години мир, последниве две години се соочува со голем проблем. Гаврилоска Цвета после 32 години мир, последниве две години се соочува со голем проблем. Таа за да влезе во својот дом од сите страни е обиколена во ѕидови и огради. Ја барам правдата, но безуспешно, додава таа. Маките се по народот. Оваа мисла секојдневно е присутна меѓу луѓето, а воедно и најактуелна тема во јавноста. Цвета Гаврилоска две години живее обиколена со огради и ѕидови. Патот до влезната врата на нејзиниот  дом за неа претставува секојдневен кошмар. Ми оставија место колку да можам да поминам,...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top