Tag: цветаноски

охрид

Нов начин на промоција, подобра туристичка сезона

Презентацијата на саеми преку закуп на штандови застарена форма на презентација, сметаат туристичките работници од градов. Тие бараат локалната и државата да изнајдат нови начини за привлекување гости во регионов. Од локалната тврдат дека веќе сериозно работат на тоа. Последниот саем во Белград бил добар показател дека работите во туристичката промоција се менуваат. Хотелиерите во градов најавуваат добра туристичка сезона. Велат дека ова лето треба да биде поуспешно од предходното по бројот на остварени ноќевања во туристичките капацитети како од странски така и од домашни гости. Но, тие додаваат...

Continue reading

SSM

Охридскиот сојуз на синдикати солидарен со европските колеги

Од охридскиот сојуз на синдикати велат дека ова е ден кога се мобилизираат сите синдикати и се спротиставуваат на мерките на владите кои одат против правата на работникот. Денес Европа масовно штрајкува против мерките за штедење наметнати од Владите. Подршка добија и од охридската регионална канцеларија на Сојузот на синдикати на Република Македонија. Претседателот на општинскиот синдикат, Драган Цветаноски вели дека борбата за работнички права треба да има заеднички именител насекаде низ светот. Стандардите кои важат во Европа, да важат и овде. Ова е ден кога синдикатите се мобилизираат и...

Continue reading

Arhelaos

„Архелаос“ и „Секспресија“

Магијата и убавината на античката драма изведена под ведро небо на просторот кој како да е создаден за дело на митските дејствија. Владо Цветаноски, режисерот на драмата „Архелаос“ или „Еврипид се враќа на Балканот“, која саботата вечерта се одржа на просторот кај Заливот на коските, а во изведба на Драмскиот театар од Скопје,  истакна дека се чувствува како промотор на ова чудесно место, на кое веќе еднаш настапувал. „Заљубен сум во просторов. Исто така со „Крпен живот“ со народниот театар од Прилеп гостувавме овде, но тогаш не беше ова гледалиште направено. Господинот Кузман рече дека беше...

Continue reading

mobing

Мобери внимавајте

 Или отворете го паричникот или престанете физички или психички да ги малтретирате колегите или работниците. Се подготвува предлог-законот за заштита од мобинг Пет до седум илјади евра казна за моберите. Ова го предвидува предлог-законот за заштита од мобинг кој го подготви Сојузот на синдикати на Македонија.Овој предлог закон во наредниот период ќе биде предаден на економско-социјалниот совет и до Владата на Македонија за да биде ставен во процедура. Потребата од едена ваков закон се јави затоа што се поголем е бројот на работниците врз кои се врши мобинг. Според податоците добиени од последната...

Continue reading

flaer

„Полицајци“ во Охридскиот театар

„Полицајци“ ќе ја отворат новата сезона на Народниот театар од Охрид. Претставата е работена според делото на Славомир Мрожек, а е во режија на Андреј Цветаноски. Петта премиера за една година постоење на Охридскиот народен театар. Оваа сабота, со премиерата на претставата „Полицајци“ се заокружува репертоарот на оваа културна установа, која функционира во рамките на Центартот за култура „Григор Прличев“. Раководителот Горан Стојаноски, задоволен од развојот на оваа културна установа. „ Нашата должност е да ја говориме вистината, дури и акот таа не е најприфатлива во одреден моемнт, нашата етичка...

Continue reading

Dragan Cvetanoski

ССМ загрижен за скратувањето на синдикалните права

Намалувањата на синдикалните права се повеќе ги загрижува работниците. Затоа ССМ пред Владата веќе достави повеќе предлози и мислења околу Предлог измените на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност. Намалувањата на синдикалните права се повеќе ги загрижува работниците. Затоа ССМ пред Владата веќе достави повеќе предлози и мислења околу Предлог измените на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност.  Станува збор за предлози кои се во интерес на работниците, а  кои очекуваме  да бидат прифатени годинава, вели претседателот на Општинската организација,...

Continue reading

Еден месец, две премиери

Театарските претстави, „Метаморфози“ во режија на Андреј Цветаноски и „Иди ми, дојди ми“ во режија на Љупчо Тодоровски -Упа, од наредниот месец на репертоарот на Охридскиот театар. За еден месец две театарски премиери. Амбициозен старт на Охридскиот тетар, кој функционира во рамките на Центарот за култура „Григор Прличев“. Директорката на оваа установа, Драгана Боцеска ги најави двете премиери кои во јуни месец, треба да им се случат на Охриѓани. Едната, обработка на класично дело, другата пак тетарска обработка на една доста современа тема. Режисер на претставата „Метаморфози“ е младиот Андреј...

Continue reading

Dragan Cvetansoki

Се размрда синдикатoт

Сојузот на синдикатите на Македонија, на кој припаѓа и охридскиот, со доаѓањето на пролетта се  размрда. Она што повеќе години било пропуштено во синдикалната заштита на  работниците ќе го решаваат  пролетва. Сојузот на синдикатите на Македонија, на кој припаѓа и охридскиот, со доаѓањето на пролетта се  размрда. Она што повеќе години било пропуштено во синдикалната заштита на  работниците ќе го решаваат  пролетва. Македонските работници заедно со Србите, Црногорците и Косовците со години  работат според   незагарантирана најниска цена на трудот. Единствено Хрватите се пред нас на овој план....

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top