Tag: царински

banka za podrshka i razvoj

Финансиска инјекција за малите и средни претпријатија

Со поволни кредитни линии, Македонската банка за подршка и развој и Стопанската комора на Македонија ќе ја живнуваат економијата. Македонската банка за подршка и развој  како лек за рецесијата,  нуди поволни кредитни линии. Овој пат пациенти се малите и средни претпријатија од областа на земјоделието. Од Стопанската комора пак посредуваат во објаснувањето на условите за користење на овие кредитни линии како и потребната документација за истите. Тие сметаат дека кредитните линии се поволни и дека треба максимално да бидат искористени, посебно во услови на рецесија од која сите се зафатени. „Па...

Continue reading

avtomobil

Нула царина за возилата произведени во ЕУ

Нашите граѓани сеуште недоволно информирани за безцаринскиот режим. Истиот им овозможува купување на нови и половни автомобили без да ги плаќаат високите царински давачки. Со ова, тие добиваат можност да го подноват својот возен парк со некое поново возило. На 1ви Јануари оваа година истече Спогодбата за Стабилизација и Асоцијација според која во период од 10 години требаше да се врши усогласување на Македонското со Европското законодавство. Царинските давачки кои се плаќаа во изминативе 10 години конечно стануваат минато за нашите граѓани. Не ретко низ охридските улици се среќаваат возила...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad