Tag: царинската

Царинската управа започна да го промовира концептот овластен економски оператор

Новиот инструмент овластен економски оператор ќе ги олеснува царинските процедури  на деловната заедница во земјава.  Македонските компании во меѓународниот синџир на снабдување ќе бидат признаени како безбедносни и сигурни со усогласени и ефикасни царински процедури. Царинската управа започна да го промовира концептот кој е дел од измените на Законот за царина. Транспортерите, увозниците, извозниците, производителите и шпедитерите може да аплицираат за добивање уверение за овластен економски оператор. Со уверението кое ќе го издава Царинската управа на РМ ќе се олеснуваат царинските процедури....

Continue reading

brod

Нова линија многу прашања

Во петок  ќе се реализира првата комерцијална туристичка тура во Албанија преку езеро. Билетот чини 600ден., царинска контрола ќе се врши на пристаништето во Св. Наум, а новата водена линија Охрид- Поградец ќе функционира со онаа динамика која ќе ја наметнат заинтересираните патници. Новата водена линија Охрид- Поградец  која неодамна беше промовирана кај охриѓани наиде на голем интерес, но им наметна многу прашања. Се интересираат колку често ќе се спроведува, колку ќе чини билетот, каде ќе се врши царинската контрола и со кој брод ќе се патува. Овие дилеми ги разреши капетанот на охридската...

Continue reading

carina

Ден на македонската царина

Царинската управа одржа свеченост по повод својот празник – 14 април, на која беа презентирани нејзините активности во изминатата 2013 година. Царинската управа одржа свеченост по повод својот празник – 14 април, на која беа презентирани нејзините активности во изминатата 2013 година. За време на свеченоста особено внимание се посвети на примената на концептот на Овластен економски оператор и досега постигнатите резултати од имплементацијата на Новиот компјутеризиран транзитен систем. Прикажан беше и краток спот во кој ќе бидат презентирани активностите, што како општествено одговорна...

Continue reading

ftu-kargov

Каргов во посета на ФТУ

Запознавање со работата на царината не само од она што се учи туку и практично. Денес пред студентите предавање за организација и работата на царинската управа одржа првиот човек на Царинскта управа Ванчо Каргов. Директорот на царинската управа на Македонија Ванчо Каргов во посета на ФТУ. Тој на студентите од факултетот за царина и шпедиција им одржа предавање за организацијата и работата на царинската управа и специфичните области од царината. Каргов истакна дека целта на ваквите предавања е студентите поблиску да се запознаат со работата на царината не само од она што го имаат како претстава...

Continue reading

carina

Се укинува царината за увоз на половни странски возила

Од 2011-та, за увозот на возила од земјите на Европската Унија нема да се плаќа царина. Од 2011-та, за увозот на возила од земјите на Европската Унија нема да се плаќа царина. Иако ова е неофицијална информација, се очекува денеска да биде потврдена и од Министреството за финансии и Царинската Управа во земјава. Како што дознаваме, ќе се носи нов закон, со кој треба да се изедначи со легиславите на земјите од Европската Унија. Во исто време, се очекува царинската управа да дообјасни зошто викендов не ги пропушташе сопствениците на странските возила со двојно државјанство да влезат во земјава....

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad