Tag: царина

Од утре затворен патот с. Царина спој со Охрид-Св. Наум, ресенско поради реконструкција

Јавната установа Национален парк Галичица Охрид информира дека регионалниот патен правец Р 2332 Царина – спој со Р 1301 Охрид – Свети Наум, ќе биде целосно затворен за сообраќај за сите моторни возила во наредните десет денови, во периодот од 23/07/2021 до 07/08/2021 поради реконструкција на коловозна конструкција. Овој патен правец дваесетина години наназад се затвора за секаков вид сообраќај од октомври до март. На одлуката за затворање на овој патен правец регираа планинарите и љубителите на природата од Охрид и регионот, туристите, но и општините Ресен и Охрид.

Continue reading

ftu

200 нови студенти на ФТУ

ФТУ задоволни од бројот на студенти кои се запишаа на оваа високообразовна институцијуа во првиот уписен рок. Од таму очекуваат дека во вториот целосно ќе се исполни квотата. Заврши првиот уписен рок на високообразовните институции. На ФТУ засега се запишаа 200 студенти со што се исполнија најпозитивните очекувањата на менаџерскиот тим на овај факултет. –Во услови кога имаме силна конкуренција и кога имаме намалување на бројот на средношколци во училиштата останавме на нивото од минатата година  и тоа за нас навистина е успех, вели  Сашо Коруноски-декан на ФТУ. Коруновски објаснува дека...

Continue reading

pat

Патниот правец Охрид- Ресен преку Галичица, отврен за сообраќај

По неколку месечна забрана отворен, патниот правец Охрид- Ресен преку Галичица (врска со Р1307 (Царина)-врска со А3 и Р1301 (Трпејца), од месноста Корита до зимскиот центар Отешево, за сообраќај на сите возила. По неколку месечна забрана отворен, патниот правец Охрид- Ресен преку Галичица (врска со Р1307 (Царина)-врска со А3 и Р1301 (Трпејца), од месноста Корита до зимскиот центар Отешево, за сообраќај на сите возила. Потсетуваме дека на овој патен правец, од клучката Трпејца до зимскиот центар Отешево во двата правца, дозволен е сообраќај само за патнички возила и минибуси со вкупна маса до...

Continue reading

carina

Се укинува царината за увоз на половни странски возила

Од 2011-та, за увозот на возила од земјите на Европската Унија нема да се плаќа царина. Од 2011-та, за увозот на возила од земјите на Европската Унија нема да се плаќа царина. Иако ова е неофицијална информација, се очекува денеска да биде потврдена и од Министреството за финансии и Царинската Управа во земјава. Како што дознаваме, ќе се носи нов закон, со кој треба да се изедначи со легиславите на земјите од Европската Унија. Во исто време, се очекува царинската управа да дообјасни зошто викендов не ги пропушташе сопствениците на странските возила со двојно државјанство да влезат во земјава....

Continue reading

carina

Царината ги фаќа на дело, судовите ги враќаат на работа!

Со процеси кои траат просечно по неверојатни четири години против цариници кои ја злоупотребиле должноста,  Царината во моментов има околу 140 отворени предмети на суд, како и 200 процеси за кривична одговорност. Со процеси кои траат просечно по неверојатни четири години против цариници кои ја злоупотребиле должноста,  Царината во моментов има околу 140 отворени предмети на суд, како и 200 процеси за кривична одговорност. Главно станува збор за цариници кои добиле отказ од работното место заради злоупотреби на позицијата, од примање мито до помагање на шверц и слични активности. Додека траат...

Continue reading

carina

За само 10-ина дена оцаринети 1.405 возила

Во Царинската управа на Република Македонија во првите десет дена од стапувањето на сила на промените на Законот за царинска тарифа и на Законот за акцизи за царинење на нови и употребувани возила започната е постапка за царинење на вкупно 1.752 нови и половни возила од кои 1.405 се веќе оцаринети, а 347 се во постапка за царинење. Во Царинската управа на Република Македонија во првите десет дена од стапувањето на сила на промените на Законот за царинска тарифа и на Законот за акцизи за царинење на нови и употребувани возила започната е постапка за царинење на вкупно 1.752 нови и половни возила...

Continue reading© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top