Tag: царината

Се замрзнува цената на медицинските маски и ракавици, се укинува царината на 13 медицински производи, се забранува стечај, а туристичките агенции ќе добијат ваучери за откажаните аранжмани

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес-конференција во Владата презентираше нови мерки за справување со последиците од коронавирусот, Ковид-19. Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес-конференција во Владата презентираше нови мерки за справување со последиците од коронавирусот, Ковид-19. Како што информираше министерот Бектеши на Седницата на Владата на предлог на Министерството за економија беше донесена одлука за замрзнување на цените на потрошен медицински материјал, медицинска опрема и материјали, потоа беше донесена одлука за укинување на царината на 13...

Continue reading

ftu-kargov

Каргов во посета на ФТУ

Запознавање со работата на царината не само од она што се учи туку и практично. Денес пред студентите предавање за организација и работата на царинската управа одржа првиот човек на Царинскта управа Ванчо Каргов. Директорот на царинската управа на Македонија Ванчо Каргов во посета на ФТУ. Тој на студентите од факултетот за царина и шпедиција им одржа предавање за организацијата и работата на царинската управа и специфичните области од царината. Каргов истакна дека целта на ваквите предавања е студентите поблиску да се запознаат со работата на царината не само од она што го имаат како претстава...

Continue reading

Ле Монд

И французите прислушувани

По Американците и Британците, сега и Французите имаат скандал со прислушување и надгледување. Весникот „Ле Монд“ пишува за огромна програма на тајната служба за надгледување на електронската комуникација. Француската тајна служба ДГСЕ, според информации на весникот „Ле Монд“, ги собира систематски податоците од телефонските комуникации, СМС пораките и имејл пораките кои се пренесуваат преку француски врски. Се собираат и податоците упатени до компјутери во странство, како и она што се пишува на социјалните мрежи како Твитер или Фејсбук. Сето тоа се чува со години без каква било правна контрола,...

Continue reading

BG tablicki

Утре истекува рокот за регистрација на страснки возила со еуро 1

Од царината најавуваат дека сите оние кои нема да го сторат тоа, односно ќе ги возат возилата со странски таблици повеќе од шест месеци, прво ќе добијат мандатна казна, а потоа возилото привремено ќе им биде задржано. Крајниот рок за регистрација на странските возила со еуро 1 стандард истекува утре. Од царината најавуваат дека сите оние кои нема да го сторат тоа, односно ќе ги возат возилата со странски таблици повеќе од шест месеци, прво ќе добијат мандатна казна, а потоа возилото привремено ќе им биде задржано. За да си го добијат назад, од нив ќе биде побарано да се изјаснат дали ќе ги...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad