Tag: хуман

Здружение „ЕДЕН“: Оној што е хуман кон животните е хуман и кон луѓето

Оној што е хуман кон животните е хуман и кон луѓето. Вистинската хуманост не знае за дискриминација. Оваа порака доаѓа од Здруженијата за заштита на животни, на одбележувањето на Светскиот ден на бездомните животни 4 ти април. Бездомните животни со години се убиваат, се трујат, а резултати нема. Денес 4 ти април се одбележува Светскиот ден на бездомните животни. Здруженијата за заштита на животни веќе со години точно го лоцираат коренот на проблемот и вперуваат прст кон децениската неажурност и неисполнителност на институциите, т.е. Локалните самоуправи, како што велат од здружението „ЕДЕН“. Тие...

Continue reading

Што значи хуман третман на бездомни кучиња

Две илјади денари чини вакцинација, кастрација и чистење од паразити на едно бездомно куче. Законот за благосостојба на животните укажува дека секоја општина треба да има градско прифатилиште за кучиња. Но за жал во нашиот регион сеуште нема ниту едно прифатилиште.   Што значи висок степен на хуман третман на кучиња скитници. На оваа проблематика работеа претставници од Југозападниот плански регион во соработка со невладиниот сектор. Тие направија истражување и веќе посочуваат кои мерки треба да се преземат за надминување на проблемот. Проектниот координатор од ЈПР Арбреша Влаши вели доколку...

Continue reading

crven krst spasiteli

Спасителите од спасителната служба при Црвениот крст од Охрид со хуман гест

Продолжуваат хуманите активности во градов за помош на нашиот 11 годишен сограѓанин кој треба да се лекува во Кина. „Се решивме на еден хуман чекор, на една хумана постапка, а тоа е да одвоиме една дневница од нашиот ангажман ова лето и да ја донираме за нашиот 11 годишен сограѓанин кој овој август треба да се оперира во Пекинг. Се надевме дека оваа наша хумана постапка ќе ја следат повеќе институции и повеќе индивидуалци во овој град и да му помогнеме на нашиот сограѓанин што побрзо да оздрави.“-вели Марија Ристеска од спасителната служба при Црвениот крст од Охрид. А хуманите активности за...

Continue reading

vakcinacija

Вакцината против хуман папилома вирусот, задолжителна

Девојчињата на 12 годишна возраст задолжително ќе се вакцинираат против хуман папилома вирусот. Оваа вакцина влезе во календарот за имунизација на населението како задолжителна во 2009 год, но и после една година, родителите сепак скептици, колку и дали девојчињата навистина треба да ја примат. Девојчињата на 12 годишна возраст задолжително ќе се вакцинираат против хуман папилома вирусот. Оваа вакцина влезе во календарот за имунизација на населението како задолжителна во 2009 год, но и после една година, родителите сепак скептици, колку и дали девојчињата навистина треба да ја примат. Родител...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad