Tag: хуманоста

ЛИТЕРАТУРЕН и ЛИКОВЕН КОНКУРС на тема Хуманоста во заштита на човековото добро и достоинство

Во рамки на одбележување на 8 мај – Светскиот ден на Црвениот крст и Неделата на Црвениот крст (8-15 мај), а во пресрет на празникот на големите просветители Св. Кирил и Методиј, Клубот за грижа за стари лица при Црвен крст Охрид објавува ЛИТЕРАТУРЕН и ЛИКОВЕН КОНКУРС на тема Хуманоста во заштита на човековото добро и достоинство. Во рамки на одбележување на 8 мај – Светскиот ден на Црвениот крст и Неделата на Црвениот крст (8-15 мај), а во пресрет на празникот на големите просветители Св. Кирил и Методиј, Клубот за грижа за стари лица при Црвен крст Охрид објавува ЛИТЕРАТУРЕН и...

Continue reading

поплави

Хуманоста на охриѓани овој пат за Скопје

Веќе петти ден по поплавите во скопскиот регион, помошта на охриѓани продолжува да пристигнува, информираат од охридскиот Црвен Крст. Веќе петти ден по немилите настани кои го зафатија регионот на Скопје, како матерјалната и финансиската помош на охриѓани, пристигнува во просториите на Општинаската Организација на Црвениот Крст во Охрид. Физчки и правни лица, сеуште несебично ја нудат и донираат својата помош, без разлика дали таа е материјална и фили финансиска. „Можам да кажам дека одзивот е навистина голем и сосема доволен. Се јавуваат правни лица кои сакаат да донираат во поголеми количини...

Continue reading

Стоп за рамнодушноста – да ја сочуваме хуманоста

Втора дисеминациска сесија во Охрид посветена на мисијата на Црвениот Крст на Македонија, за мигрантската криза. Денес во просториите на општинскиот Црвен Крст охриѓани покажаа голем интерес да ја следат оваа сесија, која е во насока, сите општествено одговорни лица да помогнат во настојувањата на нашата земја да се справи со бегалската криза, нагласи Славица Илиќ, еден од 46те обучени дисеминатори. Стоп за рамнодушноста – да ја сочуваме хуманоста. Ова е мотото на мисијата на Црвен крст на РМ, која се однесува на мигрантската криза, кој е во тек во нашата земја. Славица Илиќ една од 46 те обучени...

Continue reading

krv

Студентите од ФТУ на дело ја покажаа хуманоста и даруваа крв

 Студентите  од ФТУ  на дело ја покажаа  хуманоста и даруваа крв. Христијан Димовски студент на втора година на охридскиот Факултет за туризам и угостителство е крводарител. Димовски раскажува дека крводарител  станал во средно училиште по неговото полнолетство. Денес, по 16 пат, тој се вклучува во уште една крводарителна акција. Младиот хуман oхриѓанец, кој  воедно е и спортист,  не го крие задолството и нагласува дека е среќен од чувството дека со неговата крв може да спаси нечиј живот и да помогне. „ Тие се поврзани , спортот и хуманоста, сега се вративме од туризмијада освоивме 3 место...

Continue reading

Готвачите и хуманоста

Готвачите и хуманоста. Денес врвни гастрономи од Македонија подготвуваа специјалитети за социјално ранливата категорија граѓани.  Оваа акција ја организираа маркетите Тамаро заедно со Вкусот на традицијата.   60 оброци зготвени од врвни кулинарски мајстори од Македонија и 40 десерти од слаткарницата Анабела денес ќе добијат социјално загрозените семејства кои се хранат во народната кујна во Охрид. Ова е дел од акцијата Готвачите и хуманоста која ја организираат маркетите Тамаро заедно со Вкусот на традицијата. Целта на денешната акција е да готвиме со љубов и хумана димензија и да им помогниме...

Continue reading

Хуманоста не старее, 70 години Црвен крст Охрид

На денешен ден, пред 70 години, Црвен крст Охрид организирано ја започна својата хуманитарна мисија. Во создавањето и развојот на Црвен крст Охрид биле вклучени безброј имени и безимени активисти кои оставиле свои траги во делувањето и растежот на организацијата. На денешен ден, пред 70 години, Црвен крст Охрид организирано ја започна својата хуманитарна мисија. Во создавањето и развојот на Црвен крст Охрид биле вклучени безброј имени и безимени активисти кои оставиле свои траги во делувањето и растежот на организацијата. Овој седумдесет годишен период на грижа за човекот и достоинството на...

Continue reading

humanitarna

Јавните личности од градов ги покажаа своите келнерски и шанкерски вештини за хумана цел

Обединети, разработени, денес подготвуваа најразлични пијалоци во кафе тераса Аквариус. Сето ова со цел да се соберат финансиски средства кои ќе бидат наменети за Дневниот центар за поддршка на лицата со интелектуална попреченост , „Зраци“ од Охрид. Политичари, новинари, шоумени, јавните личности од градов денес здружено за една повисока цел. Во кафе терасата Аквариус подготвуваа и служеа пијалоци за гостите кои денес го посетија овој угостителски објект.  А богами и оние што ја добија улогата на келнери, и оние што работеа од другата страна на шанкот имаа полни раце работа. Кафе терасата беше...

Continue reading

adora tim

Ванчо Чифлиганец е филантроп на годината

Проф. д-р Ванчо Чифлиганец, ген. дир. на Адора Инженеринг ја доби Наградата за индивидуален филантроп за 2013-та година во Македонија од Центарот за институционален развој ЦИРа, што синоќа во Скопје ги додели традиционалните награди за филантропија и општествена одговорност, со кои им се оддава признание и благодарност на поединци и претпријатија за добрите дела за општестевото и се слави хуманоста и човекољубието. Проф. д-р Ванчо Чифлиганец, ген. дир. на Адора Инженеринг ја доби Наградата за индивидуален филантроп за 2013-та година во Македонија од Центарот за институционален развој ЦИРа, што...

Continue reading

crven krst

Хуманитарна акција за посреќно детство

Сто активности во еден настан. Платото пред ЦК „Глригор Прличев“ беше местото каде што годинава се одржа хуманитарна акција „За посреќно детство“. Различни спортски дисциплини, културно забавни содржини, крводарителска акција, бесплатен стоматолошки преглед за сите деца, и годинава ги сплоти младите луѓе под еден заеднички именител, хуманоста. Хуманитарен хепенинг пред ЦК „Григор Прличев“. Сите учесници во активностите на големата хуманитарна акција „За посреќно детство“, се приклучија во креативните работилници и натпревари во најразлични спотски дисциплини, шах, пикадо, вртење хулахоп, итн....

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by Портал ТВМ.
Back to Top