Tag: хронични

ПРЕПОРАКИ ЗА ХРОНИЧНИ ПАЦИЕНТИ СО РЕВМАТСКИ ЗАБОЛУВАЊА

Во услови на пандемија со вирусот COVID-19, хроничните пациенти со ревматски заболувања спаѓаат во групата на високоризични пациенти. Поконкретно, станува збор за пациенти со некротизирачки васкулопатии, системски еритемски лупус, дерматомиозитис, системска склероза, како и пациенти третирани со биолошка или комбинирана имуномодулаторна терапија. Во услови на пандемија со вирусот COVID-19, хроничните пациенти со ревматски заболувања спаѓаат во групата на високоризични пациенти. Поконкретно, станува збор за пациенти со некротизирачки васкулопатии, системски еритемски лупус, дерматомиозитис, системска...

Continue reading

Министерството за здравство бара исклучителна внимателност од лицата со одредени хронични заболувања

Лицата со одредени хронични заболувања се во поголем ризик од компликации типични за коронавирусот. Од министерстото за здравство до нив апелираат да бидат особено внимателни и да ги следат доследно сите препораки за заштита од вирусот Лицата со одредени хронични заболувања се во поголем ризик од компликации типични за коронавирусот. Од министерстото за здравство до нив апелираат да бидат особено внимателни и да ги следат доследно сите препораки за заштита од вирусот.Листата на ваквите хронични болести е објавена на страна на Министерството за здравство. Хронични респираторни заболувања:ХОББ...

Continue reading

Хемикалиите од амбалажите штетни?

Широк спектар на синтетички хемикалии Забрзаниот начин на живеење ги принудил луѓето да конзумираат храна од разновидни пакувања кои се направени од широк спектар на синтетички хемикалии. Со време, споевите од амбалажата завршуваат во храната која луѓето ја конзумираат а кои можат да доведат до акумулирање на токсини во организмот. Студијата објавена во списанието „The Journal of Epidemiology and Community Health” предупредува на потенцијалните штетни ефекти, кои долгорочните споеви на храната со амбалажата можат да ја имаат, по здравјето. Некои од тие контроверзни хемикалии се формаладехиди,фталати,...

Continue reading

domashna vizita

„Домашна визита“ и во Охрид

Домашна визитаа е новиот проект на Министерството за здравство, кој почнува од денес. Домашна визитаа е новиот проект на Министерството за здравство, кој почнува од денес. Проектот се состои од превентивни здравствени прегледи на повеќе од девет илјади стари лица во нивните домови, за што се ангажирани 340 патронажни сестри, кои работат во здравствените домови. Во Охрид и Дебрца медицинските сестри ќе посетат над 500 пациенти кои претходно беа пријавени за овој проект. Проектот, како што информираше министерот за здравство Никола Тодоров, ќе се одвива низ цела Македонија, во 652 населени места...

Continue reading

vakcina

Наскоро вакцинација против грип

Најавеното заладување од следната недела, ја носи и вакцинацијата против сезонскиот грип. Паралелено ќе се реализира и вакцинацијата на сите оние кои заминуваат на аџилак. Од наредната недела, почнува вакцинацијата против сезонскиот грип. И годинава центарот за Јавно здравје обезбеди вакцина за заштита против грип, информира Епидемиологот Д-р Јованка Стурлакова – Коровешоска и апелира до популацијата од регионов, посебно оние со загрозен имунитет навреме да се заштитат. „Се препорачува на сите болни кои се со хронични заболувања, дијабетичарите, срцевите болни и оние со хронични белодоробни...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top