Ознака: хроника

Излезе од печат монографијата „Прличеви беседи-хроника на еден културен настан“ од Милчо Јованоски и Гордана Змејковска

Post Views: 0 Излезе од печат монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ (1952 – 2022) од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејковска. Со издавањето на монографијата НУ Библиотека „Григор Прличев“ догодина во февруари ќе ја одбележи 70 годишнината од иницијативата за почеток на веќе култната манифестација „Прличеви беседи“.Основа, да почнеме и да продолжиме со истражувањето ни беше првата монографија од авторот Маринела Јовановиќ која го опфаќа периодот од 1952 година заклучно со 1996 година. Нејзини издавачи се: Градската библиотека „Григор Прличев“,...

Continue reading

Промоција на монографијата „Прличеви беседи–хроника на еден културен настан“ на „Прличеви беседи 2022“

Post Views: 0 Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ со промоција на монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ (1952 – 2022) од авторите: Милчо Јованоски и Гордана Змејковска се вклучува во традиционалната манифестација „Прличеви беседи“ 2022. Со промоцијата на монографијата  НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе ја одбележи 70-годишнината од почетокот на култната манифестација „Прличеви беседи“.Основа, да почнеме и да продолжиме со истражувањето ни беше првата монографија од авторот Маринела Јовановиќ која го опфаќа периодот од 1952 година...

Continue reading

Vele Mitanoski

„Рани спомени“-хроника за Охрид и охриѓани

Post Views: 0 Сеќавања, творештво и документација. Понесен од потребата да се оддолжи кон градот, познатиот новинар, публицист и политички аналитичар, Веле Митаноски, ја напиша книгата „Рани спомени“. Оваа книга претставува хроника за Охрид и охриѓани, испишана на без малку 600 страни. Една од поентите на книгата е дека сите охриѓани треба да му се одолжат на градот на некаков начин, а посебно на новинарите. Авторот на книгата „Рани спомени“, Веле Митаноски си го исполни своето ветување, вели Тоде Илиески директорот на НБУ „Глигор Прличев“. Тој додава дека со материјалот...

Continue reading

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top