Tag: христијаните

Boko Haram

Уште еден африкански масакр, овојпат во Нигерија

Најмалку 100 луѓе се убиени во вооружен напад на Христијаните на Североистокот во Нигерија, соопштија локалните официјални лица. Најмалку 100 луѓе се убиени во вооружен напад на Христијаните на Североистокот во Нигерија, соопштија локалните официјални лица. Спрема последните податоци, убиени се 106 лица во државата Борно каде што е селото Изге, каде што живеат најголем број на Христијани кои се мата на нападот. Постои сомнеж дека напаѓачите припаѓаат на исламистичката група Боко Харам, која е активна во центарот и на северот на Нигерија од 2009 година. Борците на Боко Харам минатата недела убија...

Continue reading

Sv Sofija, Vera, Nadez, Ljubov

Христијаните се потсетија на најубавите човечки вредности мудроста, љубовта, верата и надежта

Верниците и жителите од туристичката населба Лагадин   го одбележаа празникот посветен на великомаченичката Софија и нејзините ќерки Љубов, Вера и Надеж. Верниците и жителите од туристичката населба Лагадин   го одбележаа празникот посветен на великомаченичката Софија и нејзините ќерки Љубов, Вера и Надеж. Традиционално, по дванаесети пат на овој ден во Лагадин, малиот црковен храм подигнат на овие светителки го посетија верници и луѓе кои ги носат  имињата на маченичките. Ктитор е  Љупчо Патчев, кој по повод  2000 години од христијанството, ја изгради оваа црквичка. Собраните пари од верниците...

Continue reading

ikona

Велика Сабота-свештен трепет пред Христовото воскресение

Христијаните денеска ја одбележуваат Велика Сабота, вториот ден на христијанската жалост, по Велики Петок – денот на распнувањето на крст и смртта на Исус Христос. Христијаните денеска ја одбележуваат Велика Сабота, вториот ден на христијанската жалост, по Велики Петок – денот на распнувањето на крст и смртта на Исус Христос. Овој ден е свештен трепет пред Христовото воскресение, кое точно на полноќ ќе го означат биењето на камбаните и воскликот  „Христос воскресе“. Вечерва верниците одат  во црква каде што секој носи црвено јајце. На полноќ сите присутни со песната „Христос воскресе” трипати...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top