Tag: христа

piramidi

Откриени уште 35 мали пирамиди

Група француски археолози во Судан открија 35 пирамиди стари две илјади години кои иако се многу поскромни од славните египетски пирамиди, имаат голема историска вредност. Група француски археолози во Судан открија 35 пирамиди стари две илјади години кои иако се многу поскромни од славните египетски пирамиди, имаат голема историска вредност. Пирамидите се градени при крајот на постоењето на богатото кралство Мерое, меѓу 100-та и 200-та година пред Христа. Откриени се од страна на археолошката екипа предводена од Клод Рили на локалитетот Седеинги. Некрополата со околу илјада гробници зафаќа површина...

Continue reading

torinsko platno

Торинското платно не е измама?

Новото истражување на италијанските научници покажало дека Торинското платно е навистина ткаенината во која би можело да биде замотано телото на Исус Христос. Новото истражување на италијанските научници покажало дека Торинското платно е навистина ткаенината во која би можело да биде замотано телото на Исус Христос. Веќе со години научниците не можат да се сложат околу автентичноста на платното, а за верниците тоа е уште еден доказ за постоењето на Исус, иако многумина тврдат дека станува збор за средновековна измама.Научниците од Падова се убедени дека ја разрешиле мистеријата и тврдат дека...

Continue reading

Bozik

Христос се роди!

Денес се слави Божиќ, денот на Христовото раѓање. Верниците утринава ја примија веста за Рожденството Христово. Се примаше и светата причест. Се празнува раѓањето на Спасителот во храмовите низ земјава, но и низ светот. Во црквите се пејат светите евангелија, луѓето му се молат на Спасителот за мир, здравје, среќа. „Небото ја принесува ѕвездата на Бога, мудреците му принесуваат злато,ливан и смирна на младенецот, на Бога, земјата му принесува пештера, а ние на Бога му ја принесуваме Богородица, мајката Божја“ вели Отецот Диме од „Дебарско-кичевската митрополија. Раѓањето на Исус Христос треба...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad