Tag: хрватските

Една година подоцна како членка на ЕУ

Како живеат Хрватите во ЕУ Измина една година откако Хрватска стана членка на Европската унија, а во минатата година стандардот на хрватските граѓани не се поправил, пренесуваат регионалните медиуми. Меѓутоа, за тоа време, зеленчукот е поефтин за 16%, овошјето за 8%, маслото за 15%, а облеката за 5%, додека режиските обврски поскапеле за 2%. Цените на храната се малку пониски откако Хрватска стана членка на унијата и може тоа да се почуствува на лебот, месото, шеќерот, овошјето, зеленчукот…Сепак, она што го гуши семејниот буџет се сеуште станарините и режиските сметки кои пораснале во...

Continue reading

Нов воден бран

Прети опасност за куќи и патишта Опасноста од поплави и понатаму останува на снага во Хрватска, бидејќи доаѓа нов бран од Словенија и прети на општините Јасеновац и Велика Горица. Доаѓањето на бранот се очекува во вторник, сите служби се на терен, а помага и војската. Во општините Јасеновац, Лекеник и Липовлјани е прогласена вонредна состојба за опасност од поплави, а евакуацијата е можна на жителите на Требеж, Плесмо, и Краљеви Велики. Повеќе вода контролирано се испушта од браната Требеж. Во делови на Чичка полјана водата се излеа преку патиштата и дворовите од куќите, но водостојот расте,...

Continue reading

pants down

Хрватските цариници непристојно ги „пипкаат“ туристите

Чешките туристи кои патуваат во Хрватска се жалат дека цариниците со сексуални инсинуации и „пипкања“ со изговор дека вршат проверка за присуство на дрога ги провоцираат. Чешките туристи кои патуваат во Хрватска се жалат дека цариниците со сексуални инсинуации и „пипкања“ со изговор дека вршат проверка за присуство на дрога ги провоцираат. Чешките весници до оваа информација дојдоа трагајќи по причините за долгите колони на хрватската граница на кои последните денови се жалат чешките туристи. – Веќе никој нема да ме натера да патувам во Хрватска. Не е само чекањето, изгледа не им се допаѓавме...

Continue reading

Josip Broz Tito

„Тајмс“:Тито го уби Палме?

Убиството на поранешниот шведски премиер Улоф Палме од 1986-та година, било нарачано и платено од југословенската тајна служба, која планирала вината да им ја префрли на хрватските сепаратисти, откриле германските власти. Убиството на поранешниот шведски премиер Улоф Палме од 1986-та година, било нарачано и платено од југословенската тајна служба, која планирала вината да им ја префрли на хрватските сепаратисти, откриле германските власти. Пренесувајќи детали од случајот, германскиот магазин Фокус пишува дека атентатот бил дел од едно поголемо сценарио на Јосип Броз Тито, кој бил убеден дека...

Continue reading

avion

Туризмот не може без авио превоз

Воспоставување редовна авионска линија Загреб – Охрид, клуч за развој и подобра соработка во туризмот помеѓу Македонија и Хрватска. Хрватска ќе лобира што поскоро да се воведе директна линија Загреб – Охрид. Вчера во рамките на состанокот на високата Хрватска делегација и градоначалникот Петрески, покрај официјалниот дел за учество на Охрид на Меѓународниот саем во Вировитица, кој ќе се одржи на почетокот на идната година, се разговараше и на тема, што најмногу го кочи развојот на туризмот меѓу Македонија и Хрватска. Петрески јавно пред хрватските претставници проговори за катастрофалната патна...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad