Tag: хранливи

kalinka

Моќта на калинката

Калинкатата нуди многу повеќе од неверојатен вкус. Таа има и хранливи и лековити моќи. Следуваат неколку причини зошто треба да го јадете ова овошје. Калинкатата нуди многу повеќе од неверојатен вкус. Таа има и хранливи и лековити моќи. Следуваат неколку причини зошто треба да го јадете ова овошје. Влијае на стареењето бидејќи содржи големо количество антиоксиданси. Ги заштитува бубрезите – Есктрактот од калинка спречува оштетување на бубрезите и ги заштитува бубрезите од штетните отрови.Го заштитува и регенерира црниот дроб – Најновите истражувања покажуваат дека сокот од калинка...

Continue reading

Зелката е лековита

Зелка е идеална заштита во ова студено време кога владее грипот. Научниците сметаат дека секојдневното јадење кисела зелка во овој период од годината го зајакнува имунитетот бидејќи е богата со витамин Ц. Киселата зелка исто така има и други хранливи и лековити состојки. Зелка е идеална заштита во ова студено време кога владее грипот. Научниците сметаат дека секојдневното јадење кисела зелка во овој период од годината го зајакнува имунитетот бидејќи е богата со витамин Ц. Киселата зелка исто така има и други хранливи и лековити состојки. Уште од минатото постојат записи во кои Римјаните пишувале...

Continue reading

Цвеклото ги смирува нервите

Чаша сок од цвекло на ден е најдобар начин за зачувување на здравјето на кардиоваскуларниот состав. Често нарекуван нова „супер храна“, цвеклото може драстично да го намали зголемениот крвен притисок, а неговите хранливи состојки се познати како чистачи на црниот дроб. Чаша сок од цвекло на ден е најдобар начин за зачувување на здравјето на кардиоваскуларниот состав. Често нарекуван нова „супер храна“, цвеклото може драстично да го намали зголемениот крвен притисок, а неговите хранливи состојки се познати како чистачи на црниот дроб.Цвеклото ги обновува клетките на имунолошкиот состав, ја чисти...

Continue reading

chery tomatoes

Чудо од џуџе

Станува збор за вид домат кој е значително поситен по раст од оној регуларниот на кој сме навикнати. Универзалното име cherry tomato, се должи на што ако не на неговата големина колку цреша. Природата ни го дала во црвено и жолто издание. Жолтите се поблаги поради поголемото количество шеќер. Меѓутоа, очигледно големината и не е толку битна, бидејќи овие џуџести плодови се што било здраво го насобрале во нив. Овие малечки плодови го содржат досега најмоќниот откриен природен антиоксиданс – ликопен. На овој антиоксиданс му се препишуваат антиканцерогени својства и докажано функционира како...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad