Tag: храбрата

nov

Тајниот долап и стрелањето на Радолишани

На почетокот од  есента 1944 година поткажана од кодоши, германските окупаторски војници бараат да ја уапсат стружанката позната како храбрата Мајка Марија. Пред 67 години кога во Струга со жестоки вооружени борби на партизанските единици на Митровден осамнува слободно утро, претходеле многу бурни историски настани. Професор д-р Павле Митрески не потсетува на два од нив. На почетокот од  есента 1944 година поткажана од кодоши, германските окупаторски војници бараат да ја уапсат стружанката позната како храбрата Мајка Марија. Марија  Стефаноска меѓу стружани била позната под овој прекар, а во...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad