Tag: ХПВ

Во Охрид е најнизок процентот во цела држава на вакцинирани девојчиња од ХПВ вирусот

Родителите сеуште се скептични за нејзините позитивни дејства. Потребна е поголема информираност, едукација, но и поддршка од здравствените работници. Во Охрид е најнизок процентот во цела држава на вакцинирани девојчиња од ХПВ вирусот. Иако вакцината е четириваленттна и заштитува од четири типови на карцином на грлото на матката , сепак родителите сеуште се скептични за нејзините позитивни дејства. Потребна е поголема информираност, едукација, но и поддршка од здравствените работници.           „Многу од родителите одбиваат нивните деца да ја примат вакцината и тоа за жал по препорака на здравствените...

Continue reading

Слаб одзив за вакцинацијата против ХПВ вирусот во Охрид

Штетата која веќе една деценија ја нанесе негативна кампања против ХПВ вакцината, заснована на паушални и нецелосни информации е поправлива, сметаат од центарот за јавно здравје. Потребно е време за едукација на младите мајки во бенефитите кои ги носи оваа вакцина. Штетата која веќе една деценија ја нанесе негативна кампања против ХПВ вакцината, заснована на паушални и нецелосни информации е поправлива, сметаат од центарот за јавно здравје. Потребно е време за едукација на младите мајки во бенефитите кои ги носи оваа вакцина. Задолжителната вакцинација против хуман папилома вирусот продолжува...

Continue reading

deca

Висок степен на имунизација во Струга

За најмалите стружанчиња кои посетуваат градинка, денес се одржаа прилагодени предавања за значењето на вакцините. За најмалите стружанчиња кои посетуваат градинка, денес се одржаа прилагодени предавања за значењето на вакцините. Едукативните предавања  во струшката градинка 8-ми Март, клонот Пеперутка, ги одржа раководителот на одделението за вакцини при струшкиот здравствен дом, д-р Божана Велкова. Во рамките на неделата за имунизација  се одржуваат вакви предавања не само за децата од градинките туку и за струшките основци. Д-р Велкова вели дека досега во општина Струга не се забалежани случаи...

Continue reading

bale

ХПВ вакцината сеуште баук

Општина Охрид има висок процент имунизација кој се движи над 98 проценти.  Општина Охрид има висок процент имунизација кој се движи над 98 проценти. За некои вакцини покриеноста е целосна. Задолжителни вакцини кои децата ги добиваат од раѓањето па се до навршување на полнолетство има 9. За некои родители вакцините одамна не се баук. Тие најчесто ги прифиќаат и редовно ги вакцинираат децата со задолжителните вакцини. Досега нема казни за родители кои одбивале да ги вакцинираат децата. Санкциите не се наш приоритет туку заштитата од болести, вели д-р Катерина Димитрова, началник на Општа болница....

Continue reading

HPV vakcina

Заврши кампањата за вакцинација против ХПВ вирусот

Денес заврши заедничката кампања на министерствата за здравство и образование „Да се бориме заедно против ракот на грлото на матката“, односно кампањата за бесплатна вакцинација на девојчињата против ХПВ вирусот. Денес заврши заедничката кампања на министерствата за здравство и образование „Да се бориме заедно против ракот на грлото на матката“, односно кампањата за бесплатна вакцинација на девојчињата против ХПВ вирусот. 500 евра казна за родителите кои нема да дозволат вакцинирање со ХПВ вакцина, против рак на грлото на матката на нивното девојче. Кампањата, во Охрид,  со катастрофален резултат,...

Continue reading

HPV vakcina

Во Охрид се води антикампања против ХПВ вакцината

Охридските епидемиолози очи в очи со родителите за да ги разубедуваат во нивните предрасуди за ХПВ вакцината. Стручните лица ги убедуваат родителите во исправноста и безбедноста на ХПВ вакцината и нејзиниот позитивен ефект во спречување на ракот на грлото на матката  чиј предизвикувач е ХПВ вирусот. Охридските епидемиолози очи в очи со родителите за да ги разубедуваат во нивните предрасуди за ХПВ вакцината. Стручните лица ги убедуваат родителите во исправноста и безбедноста на ХПВ вакцината и нејзиниот позитивен ефект во спречување на ракот на грлото на матката  чиј предизвикувач е ХПВ вирусот....

Continue reading

na ginekolog

Недела за борба против ракот на грлото на матката

На 23ти овој месец започна Европската недела за превенција на рак на грлото на матката. Ќе се спроведува едукативна кампања на државно ниво за поблиско запознавање со последиците од оваа болест. Ракот на грлото на матката е едно од најчестите малигни заболувања кај жените. Во Македонија повеќе од 200 жени секоја година заболуваат од рак на грлото на матката, а приближно половина од нив умираат. На светско ниво годишно се регистрирани околу 500 000 нови случаи од кои дури 300 000 завршуваат трагично. Инфекцијата со високоризичните типови на Human Papiloma вирусот е главен фактор во настанувањето...

Continue reading

ХПВ вакцината има позитивно влијание

Сепак постои начин да се заштитиме од ХПВ инфекцијата, е ставот на стручните лица од областа на медицината. Караванот кој е дел од кампањата за превенција од ХПВ вирусот, помина и во Охрид. Неговата цел е да  даде до знаење дека постои начин како да се заштитиме од ХПВ вирусот, кој што е многу раширен, а  е причинител за појава на рак на грлото на матката.  Вакцината која практично е внесена во редовниот календар за имунизација во сите развиени земји, конечно станува достапна и за нас. „Ова е вистинскиот чекор кон заштита од оваа појава. Сметам дека е многу важно младите да бидат информирани...

Continue reading

tabla

ХПВ вакцината задолжителна

Македонија е петта земја во Европа која воведува задолжителна ХПВ вакцина, најавува министерот за здравство, Бујар Османи. Македонија е петта земја во Европа која воведува задолжителна ХПВ вакцина, најавува министерот за здравство, Бујар Османи. ХПВ вакцинацијата за прв пат задолжителна. Дилемата која постоеше во минатиот период разрешена. Македонија станува петта земја во Европа каде оваа вакцина ќе се прима без исклучок. Министерот за здравство Бујар Османи, задоволен од работата на министерството. Тој вели дека и покрај рецесијата која ги зафати Европа и светот овој ресор има најмногу инвестиции...

Continue reading

  • 1
  • 2


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad