Tag: хоџа

mavzolej na Enver Hodza

Парламент врз мавзолејот на Енвер Хоџа

Се со цел да се ослободи дополнителен простор за изградба на нова парламентарна зграда, одобрен е планот за уривање на Мавзолејот на поранешниот албански комунистички лидер Енвер Хоџа. Се со цел да се ослободи дополнителен простор за изградба на нова парламентарна зграда, одобрен е планот за уривање на Мавзолејот на поранешниот албански комунистички лидер Енвер Хоџа. Мавзолејот е изграден во 1988 година, три години по смрта на Енвер Хоџа, по повод 80-годишнината од неговото раѓање. Објектот е во форма на пирамида и една од највпечатливите градби во Тирана. Објекотот на Мавзолејот претставува...

Continue reading

Enver Hodza

Енвер Хоџа ќе остане без одликувањата?

Албанија го осуди комунистичкиот диктатор Хоџа за неговото раководење на еден од најбруталните комунистички режими во Европа, но жртвите на неговото владеење одат уште понатаму. Албанија го осуди комунистичкиот диктатор Хоџа за неговото раководење на еден од најбруталните комунистички режими во Европа, но жртвите на неговото владеење одат уште понатаму Извршниот директор на Центарот за рехабилитација од трауми и тортури во Албанија, Адријан Кати, изјави дека од претседателот на државата Бамир Топи побарал помош во врска со ова прашање. Кати изјави дека на Хоџа му биле доделени многу одликувања...

Continue reading

Grobnica

Во близина на Тирана пронајдена масовна гробница

Властите се сомневаат дека во неа се наоѓаат посмртни остатоци на политички затвореници стрелани за време на комунистичкиот режим на поранешниот албански диктатор Енвер Хоџа,јавиле медиумите во Приштина. Властите се сомневаат дека во неа се наоѓаат посмртни остатоци на политички затвореници стрелани за време на комунистичкиот режим на поранешниот албански диктатор Енвер Хоџа,јавиле медиумите во Приштина. Се предпоставува дека во масовната гробница на ридот кај местото Дајтија,во близина на Тирана,која е пронајдена вчера,се наоѓаат посмртни остатоци на 19 лица. Гробницата е пронајдена благодарение...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad