Tag: хотелско

Дефицитот на кадар и натаму проблем во хотелско угостителскиот еснаф

Недостатокот на стручен кадар во хотелско угостителската дејност е проблем кој неколку години нанзад се провлекува не само во Охрид, туку и воопшто во земјава. Факултетот за туризам и угостителство подава рака за надминување на ваквата состојба. Деканот Цветко Андреески вели дека секоја година ги подобруваат условите за практична работа на нивните студенти. Хотелско угостителскиот еснаф подолг временски период се соочува со дефицит на кадар од различни профили. Но добар дел и од сопствениците кои вложуваат огромни средства во своите ресторани, хотели, туристички агенции, треба да вложуваат и...

Continue reading

Млади невработени лица од Охрид добиваат кариерно советување во хотелско угостителската дејност

Млади невработени лица од Охрид  добиваат кариерно советување во хотелско угостителската  дејност. Невoзможно е да се зборува за развиен  туризам без квалитетен кадар во хотелите и угостителските објекти.  За да се направи вистинскиот  спој на потребниот стручен кадар и потребите на пазарот на трудот во Охрид започна обука за комуникациски вештини на млади невработени лица до 29 години.  40- тина  млади луѓе со завршено стручно средно и високо образование се пријавија за да научат како да бидат подготвени за работа во овој стопански сектор,информира Билјана Велевска од Самер импулс компанијата...

Continue reading

logo

Охриѓани со координиран настап на „Скопје Травел Маркет”

По повод одржувањето на јубилејниот петти туристички саем „Скопје Травел Маркет”, што ќе се одржи од 7 до 9 мај 2015г. во Скопје, на кој што Општина Охрид оваа година ќе биде град – домаќин, а на која учество со свој штанд ќе земат туристички организации од Турција, Србија, Црна Гора, Бугарија, Египет, Иран и други светски земји, Општина Охрид упатува јавен повик за заедничка организација и учество на овој Саем. По повод одржувањето на јубилејниот петти туристички саем „Скопје Травел Маркет”, што ќе се одржи од 7 до 9 мај 2015г. во Скопје, на кој што Општина Охрид оваа година ќе биде град...

Continue reading

inex

Охридскиот хотелски бренд „Инекс-Горица“ добитник на престижна награда во Шпанија

Интернационалната награда за хотелско и ресторантско работење, Инекс ја добил во конкуренција со триесетина хотели од целиот свет. Global Trade Leaders Club од Мадрид, Шпанија му додели престижна награда на нашиот хотелски бренд „Инекс-Горица“. Интернационалната награда на нашиот хотел му е доделена за квалитетот на услугата во хотелското и ресторантското работење. Освен фактот што наградата ја доделува престижна организација од една од најпосетените туристички дестинации во светот, посебна тежина дава и фактот дека за неа не може да се аплицира туку се доделува на препорака на клиенти кои го...

Continue reading

ohrid

Првата „Бела ноќ“ Охрид ќе ја доживее на 6-ти јули

Хотелско-угостителските капацитети во градов вечерта на шестти јули ќе работат до раните утрински часови, а своите услуги на туристите ќе им ги нудат по намалени цени од десет до триесет насто. Во координација со претставници на хотелско-угостителските објекти од нашиов град, Секторот за туризам и локален економски развој при Општина Охрид, го иницира одржувањето на овој културен настан, чијашто цел е преку збогатување на туристичката понуда да се зголеми бројот на туристи во овој период од летната туристичка сезона. „На мое огромно задоволство и посетеноста на самиот состанок беше огромна и...

Continue reading

natprevar kulinarstvo

Заокружен проектот „Млади таленти – практиканти“

Има кој да го обели образот во хотелско угостителската дејност. Младите практиканти, ученици во Општинското средно Училиште „Ванчо Питошески“, се покажаа на дело. Тие денес практично на трпеза го сервираа своето знаење пред експертите од угостителската дејност. Овој училишен проект е дело на ООУ „Ванчо Питошески“, во соработка со хотелите „Дрим“, „Белведере“, „Дипломат“ и „Милениум“. Денес во рамките на одбележувањето на 50 годишниот роденден на училиштето, белег на проектот му даде натпреварот на учениците во повеќе дисциплини од работата во хотелско угостителските капацитети. Директорот на...

Continue reading

Kaneo

Презентација на Охрид на туристички саеми во Белград, Софија и Истанбул

Туристичката понуда на Охрид ќе биде презентирана на саемите  во Истамбул од 10 до 13 февруари, во Софија од 17 до 19 февруари и во Белград од 24 до 27 февруари оваа година. Туристичката понуда на Охрид ќе биде презентирана на саемите  во Истамбул од 10 до 13 февруари, во Софија од 17 до 19 февруари и во Белград од 24 до 27 февруари оваа година. Презентациите на Охрид ги организираат Секторот за туризам и локален економски развој при локалната самоуправа, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот и претставници на хотелско-угостителскиот еснаф. {loadposition content9}

Continue reading

хотел Дрим

Бериќетен период за струшките хотелиери

Почнувајќи од денес хотелските капацитети во оваа општина веќе  70 посто се исполнети, а за новогодишните и божиќните празници најавуват целосна реализација на плановите. Настапува плоден период за хотелиерите во Струга. Ручек под отворено небо на 1 јануари, пред хотелската плажа, е дел од понудата за новогодишните празници на хотелот „Дрим. Менаџерот по продажба Билјана Тодороска рече, дека денес, не постои недопрена точка во економијата од глобалната економска криза, вклучувајќи го тука и хотелиерството и угостителството. Таа додава дека и покрај тоа луѓето чуствуваат потреба за одбележување...

Continue reading

devojka

Хотелското ѓубре не смее да се пали

За Хотелите кои не го подмириле долгот кон ЈП Охридски Kомуналец, судски постапки. Од годинава хотелските капацитети наместо по килограм, на ова јавно претпријатие за услугата ќе ми плаќаат по метар квадратен. Со ова нова одлука, ќе се избегне лошата навика на некои несовесни раководители на хотели, кои за да не плаќаат, сметот го палеа. Се изготвуваат и каматните листи за периодот за кој постои долгот, велат од Комуналец. Од годинава ЈП воведува нов начин на наплата за услугата кревање и депонирање смет. Наместо по килограм, одсега Хотелите се задолжени да плаќаат по метар квадратен. Од јавното...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top