Tag: ХОТАМ

Хотам воведува попусти на туристичките аранжмани за српски туристи

Иницијативата е прифатена од сите членки на Хотам. Овој гест е  во знак на благодарност за бесплатната вакцинација од страна на Србија која ја овозможи  за Македонската стопанска комора меѓу кои и за Независната угостителска комора. Во престојната летна сезона Хотам најавува попусти на туристичките аранжмани за Српските туристи кои ќе летуваат на нашето крајбрежје. Од почетокот на сезоната па се до крајот на годината ќе има намалување на цените на туриситичките аранжмани од 10 до 20 проценти. Оваа најава е во знак на благодарност за бесплатната вакцинација од страна на Србија која ја овозможи...

Continue reading

Хотам бара унифицирани цени на езерскиот превоз

На Охридското езеро просечно дневно пловат по 250 пловила. Од нив најголем  дел вршат превоз на туристи, а цените ги утврдуваат самоволно. Поради чести поплаки од туристи од хотелската асоцијација бараат да се најде начин за унифицирање на цените.   Поради чести поплаки од туристи од хотелската асоцијација бараат да се најде начин за унифицирање на цените на езерскиот превиз. Едни од најчестите поплаки на туристите се токму   од кајчарите , кои цените  ги вадат од ракав. Од хотелската асоцијација сметаат дека мора да има унифицирани цени за секоја релација,  кои ќе бидат видно истакнати на пристаништата....

Continue reading

ХОТАМ, со барања до Владата

Хотелско угостителскиот еснаф на охридско – струшкото крајбрежје со низа барања до Владата. Дел од нив се, намалување на ДДВ, решавање на проблемот со нелојалната конкуренција, делување на инспекциските служби, измени на начинот на субвенционирање, упростување на постапката.   Дваесеттина предлог мерки за подобрување на условите за вршење туристичка и хотелско угостителска дејност. Ова барање до Владата го достави Хотелската асоцијација на Македонија. Крсте Блажески, претседателот на оваа организација, смета дека пакет мерките се во насока за стимулирање на изградба на квалитетни хотелски...

Continue reading

Vevcani

Од Хотам очекуваат голем број гости за Вевчанскиот карневал

 Од Хотам очекуваат голем број гости за Вевчанскиот карневал. Охридските и струшките хотелиери  оптимисти за посетеноста на нивните капацитети за Василица кога православните христијани ја празнуваат Нова Година. На охридското крајбрежје и во Вевчани  се очекуваат од 30 до 50.000 гости од регионов и пошироко, најавува Крсте Блажески претседателот на Хотам. Хотелиерите во јануари  очекуваат гости и за верскиот празник Водици. „ Верските празници може добро да се направат маркетиншки и да привлечат поголем број на туристи. Очекуваме оваа година  една убава посетеност, но за следната година подготуваваме...

Continue reading

ХОТАМ: Со измени во Законот за угостителство до подобри стандарди во туризмот

Здружението на македонски угостители бараат намалување на ДДВ од 18 на 5% за храната во хотелите и рестораните. Тие предлагаат и други  мерки што ќе значат финансиско растоварување на хотелско-угостителскиот сектор и индиректен стимул за нови инвестиции и за модернизација на постојните капацитети и изградба на нови. Од ХОТАМ даваат голема поддршка на предлозите на угостителите за измена на Законот за угостителство и сметаат дека тоа треба да се направи час поскоро. Македонските угостители бараат начинот на кој се пресметува ДДВ на храната да претрпи корекции. Намалување на ДДВ од 18 на 5 проценти...

Continue reading

Охрид

Хотелиерите не задоволни од работата на Агенцијата за поддршка и промоција на туризмот

На 27 април во Охрид пристигнува првиот чартер лет со холандски гости, а на охридскиот аеродром ќе пристигаат се до крајот на октомври. На 27 април во Охрид пристигнува првиот чартер лет со холандски гости, а на охридскиот аеродром ќе пристигаат се до крајот на октомври. Од Хотам очекуваат дека и оваа Летна сезона 2013 ќе се задржи ланската бројка од  20.000  странски гости од Бенелукс. Асоцијацијата Хотам  не е задоволна од работата на Агенцијата за поддршка и промоција на туризмот, напоменува Дончо Танески претседателот на  Хотам. Нема нити еден конкретен резултат или инфорација oд одржаните ...

Continue reading

donco taneski

Хотелиери цврсто застанаа зад проектот на ХОТАМ

Охридските хотелиери фасцинирани од идејата за изградба на рекреативен центар на Галичица. Иницијативата која отпочна во 2006 година на годишното собрание на ХОТАМ со поддршка на градоначалникот на Охрид, конечно продолжува понатаму. Претседателот на ХОТАМ објаснува дека постојаната комуникација со локланата самоуправа , министердтвото за танспорт и врски и секторот за туризам на РМ во врска со реализацијата на проектот изготвен во 1977 година од страна на општините ОХрид и Ресен, конечни дојде на дневен ред. „Денеска имавма состанок со колегите бидејќи ние сме задолжени од министерството за...

Continue reading

Donco Taneski

24 мил. денари за субвенционирање на туризмот

Владата на Р. Македонија за прв пат годинава ќе ги субвенцинира туроператорите кои носат странски туристи. Владата на Р. Македонија за прв пат годинава ќе ги субвенцинира туроператорите кои носат странски туристи, истакна министерот за економија Фатмир Бесими. Хотелиерите бараат од министерот да бидат вклучени во изготвувањето на елаборат за признавање на туризмот како извозна гранка. Хотелската асоцијација на Македонија бара од Министерството за економија заеднички да изготват Елаборат за признавање на туризмот за извозна гранка. На оваа тема разговараа претставници на хотелиерите и министерот...

Continue reading

Donco Taneski

И понатаму молк во врска со барањето на ХОТАМ за намалување на ДДВ-то

Неофицијално-  тоа годинава нема да се случи. Владата и понатаму не се изјаснува во врска со барањето на Хотелско- туристичката асоцијација за намалување на Данокот на додадена вредност од 18 на 5%. Официјален одговор нема. Неофицијално пак- годинава тоа нема да се случи затоа што во државниот буџет нема пари за таа намена. Тоа значи дека, пропаѓа во вода надежта на хотелиерите, оваа сезона да формираат цени со кои ќе може рамноправно да им конкурираат на оние во регионот.   Во тренд се ефтините аранжмани кои придонесуваат и за поголем број гости, потенцираат експертите по туризам. За да можеме...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top