Tag: хорови

хорски фестивал

По шести пат охридски хорски фестивал

Се е подготвено за шестото издание на охридскиот хорски фестивал. Од 21ви до 25ти август сите љубители на хорската музика ќе можат да уживаат во настапите на 30 европски хорови. Хорската музика ќе се изведува во црквата Св. Софија и во хотелот Инекс Горица. По шести пат охридски хорски фестивал. Од 21ви до 25ти август сите љубители на хорската музика ќе можат да уживаат во настапите на 30 европски хорови. Концептот на фестивалот останува ист како и минатите години. Отворањето на фестивалот започнува со кратки настапи на хористите на отворена сцена.–Атмосферата ќе е прекрасна. Сите хорови...

Continue reading

ohf 2012

Мал јубилеј на Охридскиот хорски фестивал

Годинава по петти пат, дел од најдобрите европски хорови ќе запеат во нашиот град. Јубилејно издание на Охридскиот хорски фестивал. Оваа веќе реномирана музичка манифестација слави пет години од своето постоење. Од 23-ти па до 27-ми овој месец повеќе од 40 учесници од 16 различни земји ќе настапат во натпреварувачкиот дел. Хоровите ќе ги оценува меѓународно жири, еден хор ќе биде прогласен за најдобар и ќе ја добие гран при наградата. Покрај натпреварувачкиот дел, и во ова издание ќе има ревијални настапи со фолк, поп и вечер на духовна музика. И годинава неизбежни финансиските проблеми, но...

Continue reading

skowronki

Хорот „Сковронки“ од Полска, најдобри

Со финалниот перформанс на седумте најдобри хорски ансамбли, заврши четвртото издание на „Охридскиот хорски фестивал“. Детскиот хор од Полска, „Скоровинки“ победници на овогодинештниот Охридски хорски фестивал. Овој детски хор беше избран за најдобар меѓу педесетте хорови учесници. Учесниците од 16 земји, од Холандија, Турција, Русија, Полска, па се до претставници од земјите од соседството, како хорови на Србија, Словенија и Бугарија, во изминатите неколку дена сите беа дел од еден од најинтересните музички настани кои годинава се случија во Охрид. Диригентот на победничкиот хорски ансамбл...

Continue reading

horski festival

По четврти пат најдобрите хорови од Европа во Охрид

Од 25 до 29 август, по четврти пат ќе се одржи охридскиот хорски фестивал. Концептот на фестивалот останува иста како и минатите години. Отворањето на 25 започнува со кратки настапи на хористите по шеталиштето. Од 25 до 29 август, по четврти пат ќе се одржи охридскиот хорски фестивал. Концептот на фестивалот останува иста како и минатите години. Отворањето на 25 започнува со кратки настапи на хористите по шеталиштето. „Концертите за духовна музика се одржуваат во црквата св. Софија со почеток во 10.00 наутро, натпреварите се петок поручек, сабота преку целиот ден и недела наутро. Недела навечер...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top