Tag: хормон

Ricardo Rico

ЕПО хормонот повторно во велосипедизмот

Прв спортист откриен дека користи ЦЕРА беше италијанскиот велосипедист Рикардо Рико. Тестовите на допингот ЦЕРА не се објавени во Пекинг, меѓутоа затоа што крвните зрнца беа потхранувани во лабораторија, беа повторно тестирани. ЕПО е хормон на надбубрежната жлезда и е одговорен за развивањето на црвените крвни зрнца, а првобитно е замислен како лек за бубрежните болни. ЕПО ја стимулира продукцијата на црвените крвни зрнца, а со тоа и капацитетот на брзото пренесување на кислородот до виталните органи на телото, а особено до мускулите. Кога мускулите добиваат повеќе кислород тие подобро работат...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad