Tag: хормони

aparat

Нови апарати во Центарот за јавно здравје

Здравствените услуги за кои досега граѓаните на Охрид одеа во другите градови сега ќе можат да ги добијат во градов. Центарот за јавно здравје набави неколку софистицирани апарати во микробилоошката лабораторија како и во санитарната лабораторија. Услугите ќе се вршат со сини картони. Центарот за јавно здравје се поднови. Набавени се неколку софистицирани апарати со што ќе се подобрат здравствените услуги на граѓаните. Новите апарати се сместени во микробилоошката лабораторија како и во санитарната лабораторија, а ќе се користат за правење анализи на крвта како и за анализи на храната и водата....

Continue reading

osteoporoza

Остеопорозата, тивок крадец на коските

Терапијата за оваа болест, за разлика од порано, е далеку поефтина. Го носи епитетот „тивок крадец на коските“, ги напаѓа повозрасните граѓани, претежно жените, остеопорозата е болест која често поминува незабележано. Оттука превенцијата на оваа болест е од големо значење во намалување на нејзините драматични ефекти. Се наоѓаме во месецот на остеопорозата во кој се организираат најразлични активности, насекаде низ земјава со цел подигање на нивото на информираност за начините на превенција, но и последиците од нетретирањето на остеопорозата. „Остеопорозата претставува системско скелетно заболување...

Continue reading

love

Љубовта е лековит коктел од хормони

Дознајте низ кои фази минува и како влијае на здравјето. Препотување, румени обравчиња, лупање на срцето, нерационално однесување…ова се показатели дека не погодила Аморовата стрела. Др. Хелен Фишер, психолог од Универзитетот во Њу Џерси, тврди дека заљубеноста дава енергија, добро расположение и мотивација. За сето тоа се одговорни хормоните во мозокот на заљубените а основна цел им е продолжување на човештвото. Др. Фишер тврди дека заљубувањето поминува низ 3 фази- страст, заљубеност и приврзаност, и дека нашето тело и ум постепено минуваат низ секоја од нив. Фази низ кои минува љубовтаСтраст...

Continue reading© All rights reserved. Powered by YOOtheme.
Back to Top
Ad